Μια άλλη διάσταση της δράσης των κυνηγών αναδεικνύει ο επί τρεις διετίες πρόεδρος του δραστήριου Κυνηγετικού Συλλόγου Πύλου, Γιάννης Πανταζόπουλος, εκπροσωπώντας ένα φορέα ο οποίος έχει 800 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων τα μισά περίπου ενεργά (φέτος ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν ήταν μειωμένες, φτάνοντας τις 390, ενώ τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται περίπου στις 400-500).
Ειδικότερα, ο κ. Πανταζόπουλος ανέφερε: «Οι κυνηγοί προστατεύουν το περιβάλλον, τη φύση και τα ίδια τα θηράματα. Λειτουργούμε πάντα με βάση τους νόμους του κράτους και με τις εισφορές των κυνηγών πληρώνεται η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Όλοι οι σύλλογοι της Μεσσηνίας, όπως και της Πύλου, ανήκουν στην Ομοσπονδία Πελοποννήσου. Αγαστή συνεργασία υπάρχει και με το Δασαρχείο και ανάμεσα στις δράσεις μας είναι η σπορά για τα αποδημητικά πουλιά, όπως τα ορτύκια και τα τρυγόνια.
Σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ομοσπονδίας και με έγκριση της αποκεντρωμένης διοίκησης κάνουμε απελευθερώσεις πέρδικας, λαγού και φασιανού (σ.σ. πρόκειται για ντόπια είδη και τα πουλιά προέρχονται είτε από το εκτροφείο πέρδικας της Ομοσπονδίας στην Πάτρα είτε από το Δασαρχείο, ενώ οι λαγοί από πιστοποιημένα ιδιωτικά εκτροφεία-κυρίως του Αγρινίου).
Επίσης, έχουμε συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία γίνονται έλεγχοι για την αφρικανική πανώλη στα αγριογούρουνα, η οποία μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα από την τροφική αλυσίδα.
Μαζί με τη Θηροφυλακή, η οποία δεν είναι μια δημόσια υπηρεσία, αλλά ανήκει στην Ομοσπονδία μας, γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για λαθροθηρία και λαθραλιεία. Η ίδια υπηρεσία (στη Μεσσηνία υπάρχουν 7 θηροφύλακες), μάλιστα, προστατεύει τη συλλογή άγριων βοτάνων όπως η ρίγανη ή το τσάι Ταϋγέτου, σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς.
Κυνηγοί και Θηροφυλακή φροντίζουμε ακόμη να τηρείται η απαγόρευση κυνηγιού σε προστατευόμενες ζώνες και καταφύγια. Μεταξύ άλλων, στην περιοχή μας τέτοιες είναι το καταφύγιο άγριας ζωής Αγίου Νικολάου, που αφορά όλο το βουνό ανάμεσα στην Πύλο και τη Μεθώνη, το καταφύγιο του Λυκόδημου, ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας φυσικά, καθώς και πληγείσες περιοχές που αναφέρονται κάθε χρόνο στη ρυθμιστική αρχή (εκδίδεται κάθε Ιούλιο), όπως είναι τώρα τα πυρόπληκτα στην Κορώνη και στο Βλαχόπουλο, ενώ ειδικό καθεστώς, ευθύνη του Δασαρχείου, υπάρχει για το κυνήγι των κρι-κρι στη Σαπιέντζα. Μερικές φορές μπορεί κι εμείς να ζητήσουμε απαγόρευση κυνηγιού σε κάποια περιοχή, προκειμένου να αυξηθούν οι πληθυσμοί των θηραμάτων, όπως του λαγού.
Επιπλέον, συμμετέχουμε στην πυροπροστασία της περιοχής μας, κάνοντας περιπολίες και επιτήρηση κατά τις επικίνδυνες μέρες του καλοκαιριού, ανοίγουμε μονοπάτια και έχουμε πολλές ακόμη δράσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμη ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύλου έχει βοηθήσει στη μείωση του παράνομου κυνηγιού, καθώς συμμετείχε στον εντοπισμό και τη σύλληψη πάνω από 20 λαθροκυνηγών τα τελευταία 5-6 χρόνια, που είτε κυνηγούσαν νύχτα είτε χρησιμοποιούσαν ηχομιμητικές συσκευές ή παγίδες.
Σημειώνεται ότι οι περιπολίες γίνονται πάντα με τουλάχιστον δύο άτομα, με ένα τουλάχιστον μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου να συνοδεύει τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα».
Εν όψει της γενικής συνέλευσης και των εκλογών που θα γίνουν τον άλλον μήνα, ο Γιάννης Πανταζόπουλος προσθέτει για το σύντομο απολογισμό της θητείας του: «Ευχαριστώ όλα τα παιδιά στο Σύλλογο. Ήμασταν από την αρχή όλοι μια παρέα και είμαστε περήφανοι για το έργο που κάναμε. Να θυμίσω ότι διοργανώσαμε κυνοφιλικό σεμινάριο, όπου εκπαιδευτές σκύλων μάς γνώρισαν τις ράτσες και πώς να προστατεύουμε τα ζώα μας, κάναμε σεμινάριο πρώτων βοηθειών, εκπαιδεύσαμε τους κυνηγούς στο χειρισμό όπλων -γιατί δεν αρκεί να πάρει κάποιος ένας όπλο-, κάναμε απελευθέρωση ορεινής πέρδικας Greca και, μάλιστα, έχουν μείνει ακόμη κάποια πουλάκια, αυξήσαμε πάρα πολύ τον πληθυσμό του λαγού, περιορίσαμε σημαντικά τη λαθροθηρία με τις συλλήψεις που έγιναν, συμμετείχαμε σε σεμινάριο της Πυροσβεστικής για την πρόληψη των πυρκαγιών και είμαστε ανοικτοί και για άλλες ανάλογες διοργανώσεις.
Κάτι άλλο σημαντικό είναι ότι για μια ακόμη φορά τα περασμένα Χριστούγεννα δείξαμε και το κοινωνικό μας πρόσωπο. Τα μέλη μας συγκέντρωσαν 150 κιλά λάδι, ρούχα και 200 κιλά κρέας αγριογούρουνου, τα οποία προσφέραμε στο γηροκομείο και στο “Άσυλο Ανιάτων της Εκκλησίας” στην Καλαμάτα.
Άριστη συνεργασία υπάρχει με το Δήμο Πύλου- Νέστορος, ο οποίος ομόφωνα μας παραχώρησε και τον πέτρινο οικίσκο στην παραλία της Πύλου, όπου βρίσκονται τα γραφεία μας. Προσωπικά, θα είμαι υποψήφιος σύμβουλος με τον Παναγιώτη Καρβέλα, και έχουμε βάλει στο πρόγραμμα την ίδρυση κυνηγετικού σκοπευτηρίου.
Επίσης, στο χωριό Αμπελόκηποι σχεδιάζουμε την ανέγερση εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Ευστάθιο, ο οποίος είναι προστάτης των κυνηγών.
Είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με το έργο που έχουμε κάνει έως τώρα. Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία επίσης με το Δασονομείο Πύλου, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, καθώς και την Κτηνιατρική Διεύθυνση Μεσσηνίας και τη διευθύντρια στην Καλαμάτα».
Να σημειωθεί πως στο πλευρό του κ. Πανταζόπουλου στο Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύλου βρίσκονται ακόμη ο αντιπρόεδρος, Σπύρος Μαρκάκης, ο γραμματέας Παναγιώτης Βασιλόπουλος και τα μέλη Δημήτρης Καραλής, Σταύρος Διπλάρης και Γιώργος Χρονόπουλος, ενώ την ελεγκτική επιτροπή αποτελούν οι Γιώργος Αθανασίου και Αναστάσιος Χρονόπουλος.
Ανάγκη αλλαγής του νόμου για την άμεση επιβολή ποινών
Για το κυνήγι απαιτείται νόμιμη άδεια θήρας, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο και άδεια οπλοκατοχής (10ετούς διάρκειας) και, φυσικά, η τήρηση των σταθερών και ετήσιων κανόνων θήρας για τις περιοχές, τις ημερομηνίες (πλήρης απαγόρευσης Φεβρουάριο-Αύγουστο) και τον αριθμό των θηραμάτων (π.χ. ανά ημέρα ένας λαγός, δέκα μπεκάτσες και στο κυνήγι αγριόχοιρου, όπου οι πληθυσμοί είναι ανεξέλεγκτοι καταστρέφοντας καλλιέργειες και προκαλώντας, όχι σπάνια, τροχαία ατυχήματα ή και δυστυχήματα, απεριόριστα). Απαγορεύονται αυστηρά η νυχτερινή θήρα και η χρήση κάθε είδους παγίδων και ηχομιμητικών συσκευών. Οι παραβάσεις προβλέπουν πολύ αυστηρές ποινές, για παράδειγμα στην επ’ αυτοφώρω χρήση «κράχτη» επιβάλλεται κατάσχεση θηραμάτων, καραμπίνας και οχήματος!
Ωστόσο, ο κ. Πανταζόπουλος σημειώνει την ανάγκη για άμεση εκδίκαση των συγκεκριμένων περιπτώσεων, καθώς τώρα χρειάζονται 4-5 χρόνια για να φτάσουν αυτές οι υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες και σε αρκετές περιπτώσεις τα αδικήματα παραγράφονται.
Η πρόταση των κυνηγών και της Θηροφυλακής -και υπάρχει ελπίδα ότι θα συμπεριληφθεί στον επόμενο νόμο- είναι η άμεση επιβολή «τσουχτερών» προστίμων, η αφαίρεση του όπλου και η τριετής απαγόρευση έκδοσης άδειας θήρας.
Τα κυνηγόσκυλα
Ο κ. Πανταζόπουλος μεταφέρει την κάθετη διαφωνία των κυνηγετικών συλλόγων στο νόμο που προβλέπει την υποχρέωση στείρωσης των δεσποζόμενων σκύλων, συμπεριλαμβανομένων των κυνηγόσκυλων. Η «ένσταση» αφορά στον κίνδυνο εξαφάνισης παλιών γηγενών φυλών, όπως ο ελληνικός ιχνηλάτης, η ηπειρώτικη ή οι κρητικές ράτσες, ζητώντας έστω την ελεγχόμενη αναπαραγωγή.
Τέλος, στην «κατηγορία» ότι οι κυνηγοί έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση των αδέσποτων, καθώς πολλά από τα εγκαταλελειμμένα ζώα που τριγυρίζουν σε άθλια κατάσταση είναι κυνηγόσκυλα, ο κ. Πανταζόπουλος είναι κατηγορηματικός ότι τηρείται απαρέγκλιτα η υποχρέωση της τοποθέτησης τσιπ, η οποία, μαζί με την επίδειξη βιβλιαρίου υγείας του ζώου, είναι προϋπόθεση για την έκδοση κυνηγετικής άδειας.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη