«Να αγαπάς την ευθύνη, να λες, εγώ, μονάχος μου, θα σώσω τον κόσμο και εάν δε σωθεί, εγώ θα φταίω»
Αυτή η φράση του Νίκου Καζαντζάκη, που με συγκλόνισε όταν την πρωτοδιάβασα, είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.
Τι μας προτρέπει ο συγγραφέας; Γίνε υπεύθυνος!
Δηλαδή, πρόταξε τις υποχρεώσεις σου (επαγγελματικές, κοινωνικές) απέναντι στα δικαιώματά σου. Μάθε να τηρείς τους κανόνες, καλλιέργησε την αυτοσυγκράτησή σου, τη συνέπειά σου, τη συνείδησή σου. Δείξε σύνεση και απόκτησε ενσυναίσθηση, δηλαδή γίνε ικανός να κατανοείς σε βάθος τα συναισθήματα του άλλου.
Διαφωνείς με κάποιον ή τις ενέργειές του; Διατύπωσε τη διαφωνία σου με ειρηνικά μέσα. Δώσε αξία στο διάλογο και στη συνεργασία. Τον κανονικό διάλογο, όχι τον «προκατασκευασμένο», όπου γνωρίζεις τι θα ακούσεις από την «άλλη πλευρά» και έχεις ήδη ετοιμάσει την αντιπαράθεση. Μάθε να «χτίζεις» επάνω στο καλό και όχι να το γκρεμίζεις για να φτιάξεις «το δικό σου καλό».
Πάω στοίχημα πως αναρωτηθήκατε: Μήπως περιγράφεται ανωτέρω ο τέλειος άνθρωπος, ο τέλειος πολιτικός, ο τέλειος εργαζόμενος; Μπορεί…
Ωστόσο, όσοι θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και δε βολευόμαστε με την προχειρότητα, την αδράνεια, τη διαχείριση των μικροσυμφερόντων, την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, αξίζει να κινητοποιηθούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Θα έχουμε βάλει έτσι ένα λιθαράκι για τη δημιουργία της Ελλάδας που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.
Της Πιπίνας Π. Κουμάντου
Δικηγόρου -Πολιτευτή Ν.Δ.