Νέος δήμαρχος Καλαμάτας: Από «το θέλω» μέχρι «το μπορώ», δρόμος πολύς…

Νέος δήμαρχος Καλαμάτας: Από «το θέλω» μέχρι «το μπορώ», δρόμος πολύς…

Όταν άρχισαν να… υφαίνονται τα πρώτα σενάρια για τους υποψήφιους δημάρχους στο Δήμο Καλαμάτας, τα ονόματα που ακούγονταν άφηναν εντυπώσεις για μια ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδο. Όμως, στη συνέχεια το εκλογικό σύστημα και οι παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων “θόλωσαν” την κατάσταση. Έτσι, σήμερα το τοπίο φαίνεται μάλλον… ξερό.

Εκτός από τις υποψηφιότητες του νυν δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του Βασίλη Τζαμουράνη, οι οποίες φαντάζουν ως οι πλέον ισχυρές, το τοπίο συμπληρώνουν οι υποψηφιότητες του Παναγιώτη Χειλά και από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” (ΚΚΕ). Η τελευταία μπορεί να μην έχει ανακοινώσει υποψήφιο, αλλά είναι σίγουρη η συμμετοχή της στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η “Δημιουργική Πρωτοβουλία” του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου ξεκίνησε δυναμικά. Μετά την πετυχημένη  συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο ακολουθεί ένα μπαράζ ανακοίνωσης υποψηφίων, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δημιουργεί κλίμα.

Από την άλλη πλευρά, οι μέχρι σήμερα υποψήφιοι δε σημαίνει ότι “κάθονται” και με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Βασίλης Τζαμουράνης έχει ήδη δημιουργήσει ένα επιτελείο δίπλα του και… υφαίνει το συνδυασμό του και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Αξιόλογη δραστηριότητα υπάρχει και από τη “Νέα Δυναμική του Παναγιώτη Χειλά, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει ασχοληθεί με την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας και προσωπικές συναντήσεις με τους πολίτες.

Το προηγούμενο διάστημα, πάντως, υπήρχαν κι άλλα ονόματα στο προεκλογικό τραπέζι. Ακούγαμε για τη δημιουργία συνδυασμού από τον πρώην αντιδήμαρχο, επί δημαρχοντίας Παναγιώτη Νίκα, Παύλο Μπουζιάνη. Μάλιστα, είχε προχωρήσει και στη δημιουργία ενός πυρήνα ανθρώπων, κάτι που έδειχνε την απόφασή του να πάει μέχρι τις κάλπες. Οι εθνικές εκλογές, όμως, έβαλαν ένα φρένο στις κινήσεις του και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι, τελικά, η παραπάνω υποψηφιότητα δε θα φτάσει μέχρι την πηγή.

Η ίδια κατάσταση ισχύει πάνω-κάτω και με την πρώην αντιδήμαρχο Παναγιώτα Ντίντα. Με τη σειρά της είχε ξεκινήσει επαφές και ζυμώσεις με μια ευρεία γκάμα πολιτών, αλλά σήμερα κι αυτή η υποψηφιότητα έχει… κάτσει.

Σε όλη αυτή τη σεναριολογία υπάρχουν και κάποιοι που επιμένουν ότι θα υπάρξει κι άλλο πρόσωπο που θα θέσει υποψηφιότητα, κινούμενο από το χώρο της κεντροδεξιάς μέχρι και τις παρυφές της Αριστεράς. Ο λόγος για έναν ακόμα αντιδήμαρχο του Παναγιώτη Νίκα, τον επιχειρηματία Γιώργο Σπίνο. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ο τίτλος του ρεπορτάζ. Ο ίδιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος, αλλά μέχρι να καταφέρει να ξεπεράσει τους προβληματισμούς του, ο δρόμος είναι μακρύς.

Όσο και να πιστεύουν ορισμένοι ότι ο Οκτώβριος είναι μακριά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο προεκλογικός χρόνος είναι πυκνός. Ή, όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι, μια καλή υποψηφιότητα θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν φτάσουμε στην κάλπη.  Ίσως, τελικά, ο Απρίλιος να είναι οριακός μήνας για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στις εκλογές του φθινοπώρου…
Α.Π.