Στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας, με θέμα «Η Τοπική Ιστορία», το οποίο διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών στην αχαϊκή πρωτεύουσα, συμμετέσχε ο Όμιλος Ιστορίας του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας.
Εκεί τα παιδιά του Ομίλου Ιστορίας συμμετείχαν με δύο επιστημονικές ανακοινώσεις με θέμα «Πώς η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία: οι σεισμοί της Καλαμάτας το 1986 μέσα από προφορικές αφηγήσεις».
Οι μαθήτριες και οι μαθητές Ζόμπολας Αθανάσιος, Καραγιάννης Ευάγγελος, Καραγιάννης Λεωνίδας, Καραμπέτσου Σταυρούλα, Κόσσυβα Μαρία – Χρυσούλα, Κουραφά Αικατερίνη, Κωστέας Αθανάσιος, Λιανός Μιχ.-Αγγ.-Δημ., Μαρκόπουλος Αλέξανδρος, Μαρκόπουλος Νικόλαος, Μπάρας Ηλίας, Μπότση Κρίστιαν, Πόταρης Παναγιώτης, Σταυρόπουλος Παναγιώτης, Σταυρόπουλος Σπυρίδων, Τσαούσης Παναγιώτης και Σπάλας Ιάσονας, είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν επιστήμονες και τη χαρά και την περηφάνια να παρουσιάσουν σε ένα δίκτυο 82 σχολείων το επιστημονικό έργο τους.
Συγκεκριμένα, παρουσίασαν μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεων κι αφηγήσεων ζωής που πήραν από ανθρώπους που έζησαν το σεισμό της Καλαμάτας το 1986, γονείς, φίλους, συγγενείς, τον καθηγητή τους Ιωάννη Καρακατσιάνη, τότε μαθητή της Β’ Γυμνασίου, και τον τότε δήμαρχο της πόλης, που πρωτοστάτησε στην ανασύστασή της, Σταύρο Μπένο.
Να τονιστεί ότι στις αφηγήσεις που παρουσίασαν ακολούθησαν όλες τις τεχνικές της Προφορικής Ιστορίας (καταγραφή και χρήση παραχωρητηρίων από αφηγητές, απομαγνητοφωνήσεις, αρχειοθέτηση, αποδελτίωση).