Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Πύλου-Νέστορος μιλά για το αντικείμενό της
Αν η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και αβεβαιότητες σε όλα τα επίπεδα, ο αντίκτυπος στην περιφέρεια είναι πολλαπλάσιος. Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι εκεί όπου βρίσκονται τα μοναδικά πλεονεκτήματα που, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να κρατήσουν τη ζωτικότητα και την ευρωστία του τόπου.
Η Αναστασία Γιαλλελή έχει ένα νευραλγικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια στο Δήμο Πύλου- Νέστορος κι εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, ως προϊσταμένη στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Κοινωνικής Μέριμνας, δουλεύει αθόρυβα και ακατάπαυστα σε πολλά επίπεδα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εξωστρέφεια, «Κράτος, Δήμος και πολίτες μαζί», αγροτική παραγωγή και τουρισμός, είναι τα «κλειδιά» της προόδου, σύμφωνα με την κα Γιαλλελή, η οποία παραχώρησε στο «Θ» την παρακάτω συνέντευξη:
-Δεκατέσσερα χρόνια στη Διεύθυνση Ανάπτυξης του Δήμου Πύλου-Νέστορος πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην περιοχή σε αυτό το διάστημα;
Θέλοντας να δώσω μια σύντομη απάντηση που να περικλείει αυτό που σκέφτομαι, θα έλεγα «τίποτα και τα πάντα», που λέει και το τραγούδι. Και η απάντησή μου κυρίως θετική έννοια έχει, πιστέψτε με.
Καταρχάς έχουν αλλάξει τα πάντα, αφού πολλές λειτουργίες και κυρίως αυτή της επικοινωνίας, της ενημέρωσης και της διεκπεραίωσης ζητημάτων, γίνεται ηλεκτρονικά. Ο ψηφιακός κόσμος μάς έχει δώσει πολλά εργαλεία. Για να το καταλάβετε σκεφτείτε πως υπάρχει ειδική εφαρμογή-πρόγραμμα που καταγράφουμε όλα τα αδέσποτα και τα χαρακτηριστικά τους. Πολλά
έχουν αλλάξει με τα σόσιαλ μίντια. Η σχέση μας με τους δημότες είναι αρκετά πιο άμεση. Η προβολή του τόπου μας σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να μη δούμε τα θετικά της αλλαγής. Και το λέω αυτό, γιατί κι εγώ όταν ήρθα να εργαστώ ως γεωπόνος στο Δήμο, ήμουν μια αλλαγή! Μια νέα γυναίκα με αυτή την ιδιότητα που πολλοί δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν. Έτσι, πιστεύω, είναι και τώρα η αλλαγή αυτή της ψηφιακής εποχής στην οποία ζούμε. Για πολλούς είναι κάτι ξένο και τρομακτικό, όμως πρέπει να δούμε ότι θα μας βοηθήσει.
Με το «τίποτα» πάλι, που ανέφερα παραπάνω, θέλω να υπογραμμίσω κάτι θετικό σχετικά με τους ανθρώπους του τόπου. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα ένα μικρό σύλλογο, τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Ασίνης. Εκεί πραγματικά οι εθελοντές, κάτοικοι, ντόπιοι και ξένοι που ζουν μόνιμα εδώ, έχουν γίνει μια ομάδα για το καλό της περιοχής και κάνουν πολύ όμορφα πράγματα. Αυτή την ανιδιοτέλεια και αγάπη για τον τόπο, τη ζω από νεαρή ηλικία, δε τη συναντώ πρώτη φορά. Αυτό δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια και χαίρομαι.
-Πώς τα καταφέρνεις σε μια τόσο σημαντική θέση ευθύνης;
Χωρίς δεύτερη σκέψη, με μια πολύ καλή δυνατή ομάδα συναδέλφων που τους χαρακτηρίζει η ευσυνειδησία και η αγάπη για τον άνθρωπο και που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Χαίρομαι που οι περισσότερες είναι γυναίκες (Αναστασία Πόπορη, Αναστασία Βασιλοπούλου, Αντωνία Σκόκου, Ελένη Παρασκευοπούλου, Μαρία Κουρούπη, Κατερίνα Διαμαντοπούλου), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με το δήμαρχο Παναγιώτη Καρβέλα, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Γαϊτάνη, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Κώστα Ρομπάκη, τους νέους αντιδημάρχους Ηλία Κανάκη και Γιάννη Σαρδέλη και, φυσικά, το Γραφείο
Δημάρχου, το οποίο σφύζει από τη δυναμική των νέων ανθρώπων.
–Ποια είναι τα προσόντα για μια καλή διευθύντρια ή έναν καλό διευθυντή; Υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες λόγω φύλου;
Θα αναφέρω ένα περιστατικό που μου έχει χαραχτεί στη μνήμη και δεν αφορά στη θέση μου στο Δημόσιο, αλλά μια πρώτη εργασία μου ως γεωπόνος σε γεωπονικό κατάστημα. Ένας παππούς, πιστεύοντας ότι ως κορίτσι θα είμαι παντελώς άσχετη με τα χωράφια, ήρθε και μου ζήτησε φάρμακο για το δάκο… για τα αμπέλια του! Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα για τις γυναίκες, είμαι σίγουρη για αυτό. Για έναν καλό υπάλληλο -ασχέτως διευθυντικής θέσης ή μη- τα στοιχεία αυτά που τον βοηθούν είναι η θέληση, η εργατικότητα και η προσαρμοστικότητα, αλλά και η
γνώση της ισχύουσας νομοθεσίας. Και γιατί όχι, το πνεύμα οικονομίας στη διαχείριση. Αυτό αντανακλά μια γενικότερη φιλοσοφία της τωρινής Δημοτικής Αρχής εξάλλου.
-Τι θα περιλάμβανε ένας σύντομος απολογισμός της Διεύθυνσής σας στον τουρισμό, έναν πολύ σημαντικό τομέα για όλο το Δήμο…
Λάβαμε μέρος στη γερμανική έκθεση τουρισμού πριν από λίγο καιρό και τα αποτελέσματα μας γέμισαν αισιοδοξία. Από το περίπτερό μας πέρασε πλήθος επισκεπτών, από τα βίντεό μας προβλήθηκαν τα εμβληματικά κάστρα του Δήμου μας και οι φυσικές μας ομορφιές. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας, ο οποίος είναι ο κατ’ εξοχήν προορισμός διακοπών και αναψυχής και η έκθεση αυτή αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία δυναμικής και ποιοτικής προβολής μας.
-Στο κομμάτι της Πρόνοιας πώς είναι τα πράγματα; Υπάρχει ένα επαρκές δίκτυο υπηρεσιών που καλύπτει τις ανάγκες; Που εστιάζετε εσείς;
Διαχειριζόμαστε τη διανομή των ειδών ΤΕΒΑ, έχουμε το “Βοήθεια στο σπίτι”, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα δίνουμε διατακτικές τροφίμων σε ευάλωτες οικογένειες, η Υπηρεσία έχει υπ’ όψιν της πολλές περιπτώσεις που παρακολουθεί στενότατα και με απόλυτη εχεμύθεια και διακριτικότητα. Και σε αυτό το σημείο θα τολμήσω να πω και κάτι που δεν είναι υπηρεσιακό, αλλά αξίζει ίσως να ακουστεί. Υπάρχουν στιγμές που κάποιες ανάγκες συμπολιτών μας είναι άμεσες. Έχουν υπάρξει
άνθρωποι από το Δήμο – σε διάφορα πόστα- που «μπαίνουν μπροστά» και καλύπτουν τέτοιες έκτακτες ανάγκες (επανασυνδέσεις ρεύματος για παράδειγμα).
Αυτές οι κινήσεις όσες φορές έγιναν είχαν μόνο μία προϋπόθεση: την ανωνυμία των εθελοντών. Επανέρχομαι στην πρώτη απάντησή μου: η αλληλεγγύη στην καρδιά των ανθρώπων δε θα αλλάξει θέση ποτέ. Αυτό να κρατήσουμε.
Επίσης, μετά την τοποθέτηση απινιδωτών στα γήπεδα και σε κτήρια του Δήμου μας, έχουμε ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2022 και συνεχίζουμε, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Μεσσηνίας, έναν κύκλο σεμιναρίων εκπαίδευσης πολιτών σχετικό με τις πρώτες βοήθειες και την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγάλη.
-Μαθαίνω ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα τον τελευταίο καιρό και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων… Ποιες είναι δράσεις σας και τι έχετε πετύχει; Ποιος είναι ο στόχος εδώ και πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος;
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και εκφράζοντας την επιθυμία μας για έμπρακτη στήριξη του δικαιώματος των ζώων στη ζωή, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, εκπονούμε φέτος ενισχυμένο πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας αναφορικά με την προστασία και την καλή μεταχείρισή τους.
Το μήνυμά μας είναι ένα για τους δημότες: «Αγκαλιάστε τα, κάντε τα μέλη της κοινότητας». Ο κόσμος μάς ειδοποιεί, εμείς τα καταγράφουμε και σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας τα στειρώνουμε και τα φροντίζουμε ιατρικά. Έχουμε κονδύλια για τις τροφές τους, αλλά πάντα παροτρύνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν κοντά τους, να τα δουν πιο θετικά.
Το πρόβλημα με τις εγκαταλείψεις είναι γιγάντιο και δε μας τιμά καθόλου. Βλέπετε άλλη λύση; Κράτος, Δήμος και πολίτες μαζί.
-Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος είναι ένας ευλογημένος τόπος από πλευράς φυσικού κάλλους και παραγωγικότητας. Είναι, όμως, σε θέση να προσφέρει ποιότητα ζωής και να κρατήσει το νέο, ειδικά, κόσμο στον τόπο του;
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, τη στιγμή που ο πληθυσμός μας έχει μειωθεί, τη στιγμή που δεν υπάρχουν σπίτια και δουλειές για όλο το χρόνο… Θέλω να ελπίζω ότι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός θα δώσουν διέξοδο και επιλογές.
Εκείνο που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η προσέλευση νέων ανθρώπων στο γραφείο αδειοδοτήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν στον ευλογημένο τόπο μας και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη