Ανησυχία έχει προκαλέσει σε μόνιμους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Διοικητήριο η πληροφορία ότι πρόκειται να καθαιρεθεί μεγάλη ποσότητα αμιάντου που περιέχεται σε στοιχεία του κτηρίου, στο πλαίσιο των εργασιών ανακατασκευής του, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει.
Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει ενέργειες για να συλλέξουν υπογραφές, προκειμένου να απαιτήσουν την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.
Όπως διευκρίνισε ερωτώμενος από το «Θάρρος» ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ανδρέας Τσουκαλάς, η καθαίρεση – απομάκρυνση θα γίνει με όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται και από ειδική πιστοποιημένη εταιρεία, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στον κόσμο.
Ανησυχία στους κατοίκους
Το ότι το παλιό Διοικητήριο περιέχει αρκετά στοιχεία με αμίαντο είναι γνωστό σχεδόν μια 10ετία και, μάλιστα, επειδή σχεδόν το σύνολο του υλικού βρίσκεται στα διαχωριστικά των γραφείων, τότε όλα είχαν καλυφθεί με γυψοσανίδες για την προστασία των υπαλλήλων και των πολιτών.
Τώρα, καθώς θα γίνει πλήρης ανακαίνιση του κτηρίου, προβλέπεται η απομάκρυνση του υλικού αυτού, το οποίο έχει κριθεί ως καρκινογόνο.
Κάτοικοι από την περιοχή γύρω από το Διοικητήριο, που πληροφορήθηκαν ότι θα γίνουν τέτοιες εργασίες, εξέφρασαν την ανησυχία τους, επικοινωνώντας μαζί μας και γνωστοποιώντας μας ότι συλλέγουν υπογραφές, προκειμένου να σταλεί κείμενο στην Περιφέρεια και να ζητείται να ληφθούν υψηλά μέτρα προστασίας.
Ο αμίαντος αποτελεί φυσικό ορυκτό του οποίου οι ίνες είναι δυνατό να διαχωριστούν σε λεπτά, ανθεκτικά νήματα. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πολλούς κλάδους, επειδή οι ίνες είναι άριστοι μονωτήρες (ανθεκτικές στη θερμότητα, τη φωτιά και τις χημικές ουσίες, και δεν είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού). Χρησιμοποιείται συχνά για την ενίσχυση τσιμέντου και άλλων υλικών.
Ωστόσο, σύμφωνα πλέον και με τις επίσημες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία [που έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο κατηγορίας 1Α στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 για την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση των χημικών ουσιών].
Αν προϊόντα που περιέχουν αμίαντο διαταραχθούν, είναι δυνατή η εισπνοή μικρών ινών, πράγμα που οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε ασθένειες, όπως η αμιαντίαση, το μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου.
Ωστόσο, ο αμίαντος δεν προκαλεί βλάβη σε κανέναν, εάν δεν υποστεί καμία επέμβαση. Είναι επικίνδυνος μόνο σε περίπτωση κοπής, διάτρησης ή φθοράς του με κάποιον τρόπο και οι ίνες του απελευθερωθούν στον αέρα ως σκόνη αμιάντου.
Η οδηγία 1999/77/ΕΚ έχει απαγορεύσει όλες τις χρήσεις αμιάντου από την 1η Ιανουαρίου 2005. Επιπλέον, η οδηγία 2003/18/ΕΚ απαγορεύει την εξόρυξη αμιάντου και την κατασκευή και επεξεργασία προϊόντων αμιάντου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι η έκθεση στον αμίαντο κατά τις εργασίες απομάκρυνσης, κατεδάφισης, συντήρησης και επισκευής.
Γι’ αυτό έχουν καθορισθεί συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αμίαντο.
Η αφαίρεση και η απομάκρυνση του αμιάντου από ένα χώρο είναι μια περίπλοκη εργασία, κατά την οποία πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας όπως:
-Οι εργάτες να φορούν ειδικές μάσκες αναπνοής με φίλτρα, γάντια και ειδικές στολές
-Να χρησιμοποιούν ειδικές ηλεκτρικές σκούπες HEPA για την απορρόφηση των ινών
-Ο χώρος εργασίας να καλύπτεται με πολυπροπυλένιο
-Το συνεργείο να έχει μαζί του συσκευές μέτρησης ινών αμιάντου
-Ο αμίαντος μετά την αποξήλωση πρέπει να τοποθετείται σε ειδικές συσκευασίες και να οδηγείται σε αδειοδοτημένους χώρους υγειονομικής ταφής.
Ανδρέας Τσουκαλάς: «Θα ληφθούν όλα τα μέτρα»
Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τσουκαλάς, όταν τον ρωτήσαμε, ο αμίαντος βρίσκεται στα κατακόρυφα χωρίσματα από γραφείο σε γραφείο και έχει περικλεισθεί από παλιότερα με γυψοσανίδες. Η ύπαρξή του και η απομάκρυνση του ήταν και από τους βασικούς λόγους που μετακόμισαν από το κτήριο όλες οι υπηρεσίες.
«Ο αμίαντος είναι επικίνδυνος μόνο όταν σπάει και η απομάκρυνση από το κτήριο θα γίνει από διαπιστευμένη εταιρεία, η οποία έχει συντάξει και σχετική μελέτη. Μάλιστα, από την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει αυτή η εταιρεία για να ξεκινήσει το έργο της απομάκρυνσης του αμιάντου.
Θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Η ενημέρωση που μας έχουν κάνει είναι ότι, αν μεσολαβεί ένας όροφος κενός, στον επόμενο μπορούν να γίνονται άλλες εργασίες χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος. Με αυτό το δεδομένο, η απόσταση από τα σπίτια της περιοχής είναι πολύ μεγάλη για να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά και για ψυχολογικούς λόγους κυρίως, έχουμε δώσει εντολή στον εργολάβο να αφήσει στο κτήριο τα παλιά αλουμίνια με τα τζάμια και να αφαιρεθούν μετά την απομάκρυνση του αμιάντου. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.
Μάλιστα, καταλήγοντας σημείωσε πως όταν είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες από την εταιρεία, θα υπάρξει αναλυτική δημόσια ενημέρωση με ακριβείς λεπτομέρειες.
Της Βίκυς Βετουλάκη