Μια μικρή ιστορία έμπνευσης και ελπίδας αποτελεί η πρόσφατη ανακαίνιση του Περιφερειακού Ιατρείου Βαλύρας, που δείχνει τι μπορούν να πετύχουν μέσα από την κοινή αγάπη για τον τόπο τους και την αγαστή συνεργασία Δήμου-Τοπικής Κοινότητας-κατοίκων και ομογενών.
Στην προκειμένη περίπτωση, η ιστορία πάει αντίστροφα, καθώς το αίτημα των κατοίκων για ιατρική φροντίδα με αξιοπρέπεια μετέφερε μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας efimeridavalira.blogspot.com η Βαλυραία καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και ιστοριοδίφης, Έφη Ηλία Κοντοπούλου, η οποία πλέον έχει επιστρέψει από την Αμερική και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα οικογενειακώς, επισκεπτόμενη φυσικά με κάθε ευκαιρία τη γενέτειρά της.
Η Βαλύρα έχει την τύχη να διαθέτει ομογενείς του εξωτερικού (και ατυχία όσον αφορά στην αρχική ανάγκη μετανάστευσης), οι οποίοι προόδευσαν στη ζωή τους και έκαναν οικογένειες και περιουσίες εκεί, αλλά ποτέ δεν ξεχνούν τον τόπο τους, δείχνοντας εμπράκτως την αγάπη τους για το χωριό τους. Τέτοια είναι και η περίπτωση των αδελφών «Αντρόνικα» και Γιώργου Φειδά του Παρασκευά, οι οποίοι από το μακρινό Warwick του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα, χρηματοδοτώντας εκτεταμένες εργασίες, όπως είναι το βάψιμο του διώροφου κτηρίου και η ολική ανακατασκευή της τουαλέτας, καθώς βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Σε αναγνώριση της σημαντικής και συγκινητικής αυτής προσφοράς τοποθετήθηκε πλακέτα στον προθάλαμο του ιατρείου της Βαλύρας, με ονομαστική αναφορά στους χορηγούς του έργου ανακαίνισης αδελφούς Ανδρόνικο και Γεώργιο Φειδά και στην αδελφή τους Βασιλική Φειδά-Βύνιου, καθώς επίσης στους γονείς τους Παρασκευά και Όλγα και στις αδελφές της μητέρας τους, Κωνσταντίνα, Αθανασία και Λευκή Ηλιοπούλου, στη μνήμη των οποίων αφιερώθηκε η δωρεά.
Στην απέναντι πλευρά προστέθηκε μια ακόμη πλακέτα, με την οποία τιμάται η αείμνηστη νοσηλεύτρια Λιλή Γεωργακοπούλου-Χατζή, η οποία υπηρέτησε για χρόνια στο Αγροτικό Ιατρείο Βαλύρας και την οποία δεν ξεχνούν οι ντόπιοι –κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες νοσοκόμες και μαίες που πρόσφεραν εκεί (τη Ρούλα Σπυροπούλου κατά τη δεκαετία του ’80, τη Μαρία Μπαρμπαγιάννη-Μπόβη που συνταξιοδοτήθηκε και την Ειρήνη Κουτλή-Λινάρδου, σύζυγο του Βαλυραίου οραματιστή των Ιθωμαίων, Γιάννη Ελευθερίου
Λινάρδου).
Μια ακόμη πλακέτα υπάρχει στην εξωτερική πρόσοψη του κτηρίου και είναι αφιερωμένη στους Βασίλη και Ηλία Κόνιαρη, οι οποίοι δώρισαν το οικόπεδο κατά τη δεκαετία του ’60.
Οι σύγχρονες εργασίες ολοκληρώθηκαν άμεσα τον περασμένο Απρίλιο χάρις στην προσωπική μέριμνα του Ιθωμίτη αντιδημάρχου Μεσσήνης, Δημήτρη Αθανασακόπουλου, ο οποίος φρόντισε για την απασχόληση σε αυτό τεχνιτών του Δήμου Μεσσήνης, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Βαλύρας, Γιώργος Φωτεινός, είχε άμεση επίβλεψη και συνδρομή σε ό,τι χρειάστηκε.
Τύχη οι δύο μόνιμοι γιατροί, αλλά και αιτήματα για καρδιογράφο και απινιδωτή
Φυσικά, «ψυχή» του Ιατρείου Βαλύρας είναι οι δύο μόνιμοι γενικοί ιατροί, Θόδωρος Νικολόπουλος από το Τρίκορφο Μεσσήνης και ο Βασίλης Καμαρινόπουλος από τη Μεσσήνη. Οι δυο τους, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στο Κέντρο Υγεία Μελιγαλά (όπου υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο Βαλύρας) και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καλύπτουν καθημερινά από το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μαζί με το φαρμακείο του Ανδρέα Δουλάμη η Βαλύρα και τα γειτονικά χωριά είναι «καλυμμένα» για τις στοιχειώδεις ανάγκες υγειονομικής τους φροντίδας.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη βελτιώσεις που χρειάζεται να γίνουν στο Ιατρείο Βαλύρας, με πιο επιτακτική την προμήθεια ενός καρδιογράφου, ο οποίος είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για τις διαγνώσεις (δυο ή τρεις φορές έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, χωρίς ανταπόκριση). Ένας αυτόματος απινιδωτής αποτελεί επίσης απαραίτητο εξοπλισμό για το ιατρείο -έλλειψη που αντιμετωπίζεται εν μέρει και προσωρινά με την απόφαση της διοίκησης της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Αστέρα Βαλύρας (ο οποίος μάλιστα φέτος πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλητή και την άνοδο στην Α1 κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας) να θέσει στη διάθεση των ιατρών το σωτήριο σε περιπτώσεις αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών μηχάνημα.
Ο πρόεδρος του Αστέρα, Χρήστος Κ. Καίσαρης και ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Δουλάμης ενημέρωσαν τους γιατρούς για την ύπαρξη του απινιδωτή, παραδίδοντας και το κλειδί των γραφείων του Αστέρα, όπου φυλάσσεται όταν δεν υπάρχουν αγώνες. Η… μοιρασιά είναι εν μέρει εφικτή, καθώς τα γραφεία του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου της Βαλύρας στεγάζονται στον πάνω όροφο, ωστόσο είναι φανερό ότι είναι αναγκαία η αγορά ενός ακόμη απινιδωτή που θα βρίσκεται μόνιμα στη διάθεση των γιατρών.
Οι κ.κ. Νικολόπουλος και Καμαρινόπουλος τόνισαν στο «Θ» ότι είναι πολύ τυχεροί οι κάτοικοι που έχουν κοντά τους μια σταθερή δομή πρωτοβάθμιας υγείας. Υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τους γιατρούς τους και η βελτίωση των συνθηκών και των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι προς όφελος όλων.
Ο φαρμακοποιός Ανδρέας Δουλάμης τόνισε την ανάγκη για τροποποίηση του συστήματος συνταγογράφησης που θα απαλλάξει τους γιατρούς από μεγάλο γραφειοκρατικό φόρτο ή τουλάχιστον, εν προκειμένω, την πρόσληψη μιας νοσοκόμας, επιφορτισμένης και με τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Φωτεινός υπενθύμισε ότι στο ιατρείο υπήρχαν παλιά νοσοκόμα και μαία. Δράττοντας την ευκαιρία ο ίδιος δημοσιοποίησε το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για επαναλειτουργία του τρένου που θα συνδέει τη Βαλύρα με το κέντρο της Καλαμάτας ως ένας οικονομικός τρόπος μετακίνησης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα ακριβά ενοίκια έχουν στρέψει περισσότερο κόσμο να κατοικήσει περιφερειακά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας (αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εξαγορά σπιτιών).
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Δημήτρης Αθανασακόπουλος, τόνισε ότι η καλή συνεργασία Δήμου-τοπικών παραγόντων-εθελοντών και χορηγών έφερε αυτό το καλό αποτέλεσμα στην αναμόρφωση του Ιατρείου Βαλύρας και προέτρεψε για ανάλογες συνεργασίες και στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες.
Χ.Ε.