Συζητήθηκε προσωρινή διαταγή των κατοίκων για το σκουπιδοεργοστάσιο
Η προσωρινή διαταγή της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις, την οποία έχουν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής, συζητήθηκε την Παρασκευή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Με την εν λόγω ζητήθηκε να σταματήσουν τα απορριμματοφόρα να εναποθέτουν σκουπίδια εκεί μέχρι την έκδοση απόφασης επί των ασφαλιστικών.
Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας παρευρέθησαν αρκετοί κάτοικοι της Καλλιρρόης, ενώ το αίτημά τους στήριξε και ο Δήμος Οιχαλίας, με τη δήμαρχο της περιοχής Παναγιώτα Γεωργακοπούλου να τους συμπαραστέκεται.
Σήμερα, πιθανότατα, αναμένεται η έκδοση της απόφασης για την προσωρινή διαταγή και ο καθορισμός της ημερομηνίας της κύριας συζήτησης.
Χωρίς αδειοδοτήσεις
Κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων χθες παραστάθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ, όπως τόνισε ο δικηγόρος των κατοίκων Αναστάσιος Κοσμάς, εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός της Περιφέρειας ότι οι κάτοικοι που παρευρίσκονταν στη διαδικασία δεν έχουν έννομο συμφέρον, διότι δεν κατοικούν στην Καλλιρρόη.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία άδεια για τη μεταβατική λειτουργία της μονάδας και ζητούν αυτή να κατατεθεί στο δικαστήριο.
Όπως εξήγησε ο κ. Κοσμάς, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ζητήθηκε από την αντίδικη πλευρά να προσκομισθεί – όπως προβλέπεται – πιστοποιητικό από ανεξάρτητο ελεγκτή, αλλά δεν κατατέθηκε. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κόμβος που έχει κατασκευασθεί εκεί δεν είναι τύπου Α (όπως η εγκατάσταση), αλλά τύπου Β, ενώ και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει ανισόπεδο κόμβο, καθώς τώρα τα απορριμματοφόρα διασχίζουν κάθετα τον εθνικό δρόμο και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
«Επίσης, δεν έχουμε πληροφόρηση αν γίνεται ταφή ή επεξεργασία των σκουπιδιών και μετά θάβεται το υπόλειμμα. Φοβόμαστε μήπως αντί για ΧΥΤΥ έχει γίνει ΧΥΤΑ», υπογράμμισε ο κ. Κοσμάς.
Καταλήγοντας, είπε ότι στόχος τους δεν είναι να παύσει η λειτουργία του εργοστασίου, αλλά να αποδειχτεί ότι η μεταβατική διαχείριση που έχει ξεκινήσει, γίνεται με τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις.
Της Βίκυς Βετουλάκη