Οι διοικητές της Ασφάλειας Καλαμάτας και της Δίωξης Ναρκωτικών μιλούν στο “Θάρρος” – Μεμονωμένα κι όχι ανησυχητικά τα περιστατικά βίας από ανηλίκους στην περιοχή μας.
Το προηγούμενο διάστημα η κοινωνία, κυρίως της Καλαμάτας, θορυβήθηκε από τρία συνεχόμενα περιστατικά βίας από ανηλίκους. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε συνεχώς στα αστυνομικά δελτία που αφορούν στην περιοχή μας τη σύλληψη ανηλίκων για υποθέσεις ναρκωτικών.
Μιας και η παραβατικότητα δείχνει να έχει διεισδύσει για τα καλά σε πολύ νεαρές ηλικίες, το «Θάρρος» απευθύνθηκε σε δύο καίριες υπηρεσίες της Αστυνομίας, που έχουν άμεση σχέση με την παραβατικότητα ανηλίκων: την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Από τα στοιχεία και την εκ βάθους συζήτηση, τόσο με το διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αστυνομικό υποδιευθυντή Παναγιώτη Μπαστακό, όσο και με το διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, αστυνόμο Β΄, Τάσο Δεληγιάννη, εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα τρία περιστατικά βίας που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κρίνονται ως τυχαία και όχι στο πλαίσιο αύξησης περιστατικών βίας από ανηλίκους. Ακόμη και τα γεγονότα με ανηλίκους που εμπλέκονται σε κλοπές και άλλα τέτοια περιστατικά, κινούνται τα τελευταία χρόνια στα ίδια περίπου επίπεδα.
Τα ανησυχητικά στοιχεία έρχονται, όμως, από τον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών. Το όριο ηλικίας ανηλίκων που συλλαμβάνονται για κατοχή ναρκωτικών συνεχώς μειώνεται, οι συλλήψεις ανηλίκων αυξάνονται κάθε χρόνο, ενώ ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το στοιχείο ότι ανήλικοι ξεκινούν το χασίς και έπειτα από συστηματική χρήση, περνούν πλέον απευθείας στην κοκαΐνη! Επίσης, οι έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε νέος χρήστης ναρκωτικών «εντάσσει» στο κύκλο των ναρκωτικών ακόμα επτά έως δέκα νέους χρήστες!
Ανήλικοι παραβάτες
Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας κατά το 2022 καταγράφηκαν 13 περιπτώσεις σε όλη τη Μεσσηνία με κατηγορούμενους ανηλίκους για διάφορα αδικήματα, ανάμεσά τους και σοβαρά κακουργήματα, όπως η συμμετοχή δύο ανηλίκων σε εγκληματική οργάνωση διάπραξης κλοπών.
Φέτος και μέχρι τώρα, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει προχωρήσει στη σύλληψη συνολικά εννέα ανηλίκων. Κατά βάση πρόκειται για πλημμελήματα, πλην μιας υπόθεσης που είναι κακούργημα και αφορά στο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με έναν 15χρονο να χτυπά με μαχαίρι έναν ενήλικο έξω από κλαμπ στην Καλαμάτα.
Με αυτά τα περιστατικά δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος για μεγάλη αύξηση κι όπως σημείωσε ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας Παναγιώτης Μπαστακός, για μια περιφέρεια της έκτασης της δικής μας δεν κρίνονται ως πολλά.
«Σημειώθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας μαζεμένα κάποια περιστατικά και θορύβησαν την τοπική κοινωνία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η Καλαμάτα ξαφνικά απέκτησε βαρύνουσα εγκληματικότητα ή έγινε έρμαιο σε παραβατικά ανήλικα άτομα. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ως Ασφάλεια Καλαμάτας παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο και είμαστε σε συνεννόηση με τις δομές και τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη μετέπειτα πορεία των υποθέσεων αυτών, προκειμένου τα παιδιά να έχουν μια καλή αντιμετώπιση και να μπορέσουν να επανέλθουν», παρατήρησε ο κ. Μπαστακός για τα τρία περιστατικά βίας του προηγούμενο μήνα.
Συμπλήρωσε, δε, πως θεωρεί τα συγκεκριμένα περιστατικά βίας μεμονωμένα και τυχαία, από μια συγκεκριμένη παρέα 14χρονων, που έχασαν το δρόμο τους προσωρινά. «Όλοι τους οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Είμαστε τυχεροί στην Καλαμάτα που έχουμε φορείς που ασχολούνται με τέτοια περιστατικά. Έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι αρμόδιοι, ώστε αυτά τα παιδιά να καταλάβουν το λάθος που έκαναν, να αναγνωρίσουν τη σημασία αυτού που έκαναν και να επανέλθουν σε μια κανονικότητα. Θεωρούμε, λοιπόν, πως τυχαία συνέπεσαν τα περιστατικά αυτά. Το άλλο περιστατικό με την απόπειρα ανθρωποκτονίας, ήταν ένα ξεκάθαρα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο πήρε μια άσχημη τροπή και ο ανήλικος αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Δε θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για βαρύνουσα εγκληματικότητα κι ότι πρόκειται για δράστες του κοινού ποινικού δικαίου. Πρόκειται για κάποια άτομα που είχαν μια παραβατική συμπεριφορά. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι το θέμα είναι πρωτίστως της κοινωνίας. Η Αστυνομία έρχεται εκ των υστέρων να κάνει καταστολή», τόνισε ο κ. Μπαστακός, προσθέτοντας ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας φέτος έχει επισκεφθεί πολλά σχολεία στη Μεσσηνία, όπου ενημερώνει για το διαδικτυακό έγκλημα, το μπούλινγκ και άλλα θέματα.
Μικραίνουν οι ηλικίες στα ναρκωτικά
Τα ανησυχητικά νέα, όπως προαναφέραμε, έρχονται από τον τομέα των ναρκωτικών, όπου έφηβοι, ακόμα και παιδιά, πέφτουν στα δίχτυα τους.
Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας απασχόλησαν κατά το 2021 συνολικά 29 υποθέσεις ναρκωτικών που εμπλέκονταν ανήλικοι και συνελήφθησαν 34 ανήλικοι και έφηβοι. Η μία υπόθεση αφορούσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Από αυτούς, οι 10 ήταν ανήλικοι και οι 24 είχαν μόλις ενηλικιωθεί. Οι 30 Έλληνες (ανάμεσά τους και τρεις Ρομά) και οι τέσσερις αλλοδαποί.
Το 2022, τη Δίωξη Ναρκωτικών απασχόλησαν 36 υποθέσεις (με μία να αφορά εγκληματική οργάνωση) και συνελήφθησαν 50 ανήλικοι και έφηβοι. Από αυτούς, οι 17 ήταν ανήλικοι και 33 είχαν μόλις ενηλικιωθεί. Οι 47 Έλληνες (ανάμεσά τους και επτά Ρομά) και οι τρεις αλλοδαποί.
Φέτος, από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 13 υποθέσεις ναρκωτικών που εμπλέκονταν 15 ανήλικοι ή έφηβοι. Από αυτούς, οι 12 ήταν ανήλικοι και τρία άτομα είχαν μόλις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι 14 ήταν Έλληνες και ο ένας αλλοδαπός.
Δυστυχώς, όπως είπε και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, Τάσος Δεληγιάννης, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και μικρότερες ηλικίες να μπαίνουν στο μαύρο κύκλο των ναρκωτικών. «Δυστυχώς, μικραίνει το όριο ηλικίας και αυξάνονται οι υποθέσεις με ανηλίκους. Το φθηνότερο ναρκωτικό το οποίο μπορείς να βρεις εύκολα, ακόμα και στο διαδίκτυο, είναι το χασίς σε όλες τις μορφές του. Ανήλικοι κάνουν χρήση χασίς και εφόσον κάνουν συστηματική χρήση 3-4 χρόνια, παρατηρούμε ότι μετά περνούν κατευθείαν στην κοκαΐνη. Στην περιοχή μας δε συναντάμε συνθετικά ναρκωτικά», τόνισε ο κ. Δεληγιάννης στην ερώτηση σε ποιες ναρκωτικές ουσίες στρέφονται οι ανήλικοι.
Οι αιτίες που οδηγούν ένα παιδί να καταφύγει στον κόσμο των ναρκωτικών, είναι πολλές, όπως σημείωσε ο κ. Δεληγιάννης, και έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες.
Εκτίμησε δε, ότι το δικό τους σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι αλλαγές που παρατηρούνται στους παραδοσιακούς θεσμούς του σχολείου και της οικογένειας, καθώς και κάποια πρότυπα που παίρνουν τα παιδιά από ταινίες, τραγούδια ή μουσική. «Η τραπ, για παράδειγμα, μιλάει συνέχεια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια, που μετά αποκτά με διάφορους τρόπους “Κ”, δηλαδή πολλά εκατομμύρια κι άλλες απολαύσεις. Χωρίς βέβαια να δαιμονοποιούμε την τραπ, γιατί όπως υπάρχει η τραπ τώρα, παλιά είχαμε κάποια ρεμπέτικα. Η μουσική είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας», σχολίασε.
Άλλοι παράγοντες, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι μπορείς πολύ εύκολα πια να βρεις ναρκωτικά, ενώ και η ανεργία που μαστίζει μια οικογένεια παίζει το ρόλο της στο να σπρώξει ένα παιδί στον κόσμο των ναρκωτικών.
«Δυστυχώς, έχουμε αύξηση στον αριθμό των υποθέσεων που μας απασχολούν ανήλικοι. Και δυστυχώς, κάθε νέος χρήστης δημιουργεί κάτω από αυτόν επτά-δέκα νέους χρήστες», κατέληξε ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.
Της Βίκυς Βετουλάκη