Αναρτήθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την υπό Πολεοδόμηση Περιοχή «Παραλία Βέργας» του Δήμου Καλαμάτας.
Εισαγωγικά στοιχεία
Με τo υπ’ αριθμ. 152/2021 Πρακτικό Συνεδριάσεως και Γνωμοδότηση του Β’ Τμήματος Διακοπών του ΣτΕ, ορίζεται η ανάγκη εκπόνησης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης για την τελική έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης της Παραλίας Βέργας.
Αντικείμενο της παρούσας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι η εκτίμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή της υπό μελέτη επικαιροποιημένης Πολεοδομικής Μελέτης Παραλίας Βέργας, καθώς και το κανονιστικό πλαίσιο υλοποίησης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Σκοπιμότητα και στόχοι του ΓΠΣ και του Πολεοδομικού Κανονισμού
Ο Δήμος Καλαμάτας εντάσσεται στο ευρύτερο χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στο νοτιοδυτικό άκρο της και συνδέεται άμεσα με το μητροπολιτικό κέντρο της χώρας και την έδρα της Περιφέρειας με τον άξονα Αθήνα-Τρίπολη-Καλαμάτα.
Το αστικό κέντρο της Καλαμάτας κατατάσσεται στο επίπεδο Εθνικού Χώρου ως δυναμικό αστικό κέντρο της χώρας και συγχρόνως περιφερειακός πόλος ανάπτυξης, διαπεριφερειακής σημασίας, στο επίπεδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η ολοκλήρωση των αξόνων των διευρωπαϊκών δικτύων υποδομών και μεταφορών προσφέρει εναλλακτική σύνδεση με τα παράλια του Ιονίου αλλά και τον κύριο αστικό πόλο της Πάτρας, καθιστώντας την Καλαμάτα σημείο διασύνδεσης με άλλες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του άξονα της Αδριατικής, αλλά και το θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.
Το αστικό κέντρο της Καλαμάτας προσδιορίζεται ως περιφερειακό κέντρο με έμφαση σε δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα, καθώς και διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Επιπλέον, προσδιορίζεται ως πόλος ευρύτερης εμβέλειας πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και έδρα τμημάτων και σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αξιολογείται ως σημαντικό οικονομικό κέντρο της Πελοποννήσου. Τόσο το αστικό κέντρο όσο και η ορεινή και ημιορεινή ενδοχώρα του Δήμου εντάσσονται γεωγραφικά στις ενότητες αξιόλογου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Ταϋγέτου και του Μεσσηνιακού κόλπου.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) θεσμοθετείται από το Ν. 2508/97 «Περί Βιώσιμης Οικιστικής Ανάπτυξης των Πόλεων και Οικισμών» και αποτελεί το βασικότερο εργαλείο ρύθμισης του αστικού, περιαστικού και εξωαστικού χώρου σε επίπεδο οικισμού, πόλης ή πολεοδομικού συγκροτήματος, συμβάλλοντας στη βελτίωση των πολεοδομικών και οικιστικών συνθηκών, καθώς και στη διατήρηση και ανάδειξη φυσικών στοιχείων όπως τα ρέματα.
Οι βασικές κατευθύνσεις σχεδιασμού:
-Πολεοδομική οργάνωση για την εύρυθμη λειτουργία του αστικού συγκροτήματος και των λοιπών οικιστικών αναπτύξεων και η αναβάθμιση και εξυγίανση οικιστικών περιοχών υποβαθμισμένου πολεοδομικού περιβάλλοντος
-Ένταξη των προγραμματιζόμενων και προτεινόμενων έργων μεταφορικής υποδομής (περιμετρικός δακτύλιος, λιμενικές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομική σύνδεση) στο πολεοδομικό περιβάλλον, ώστε να μη διαταράσσεται η επιθυμητή εύρυθμη λειτουργία του
-Βελτίωση των μετακινήσεων και των λειτουργιών του αστικού και εξωαστικού χώρου για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου, της άμεσης ευρύτερης περιοχής και του νομού
– Βελτίωση των δικτύων των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών του αστικού συγκροτήματος και των οικισμών.
-Αποκατάσταση, ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του αγροτικού τοπίου και του ορεινού χώρου, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη ανάπτυξη ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων στον ορεινό και αγροτικό χώρο
-Προστασία και αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου ως του κυριότερου ανοιχτού χώρου της πόλης
-Αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση του Δήμου