Τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Κατά την παρουσίαση της ΜΕΑ Καλλιρρόης, στην οποία ήδη ο Δήμος Καλαμάτας – σύμφωνα με το πρόγραμμα που του έχει δοθεί – μεταφέρει καθημερινά απορρίμματά του, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι της εταιρείας διαχείρισης.
Να αναφέρουμε ότι νέες σκέψεις κάνει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας όσον αφορά στον τρόπο μεταφοράς των απορριμμάτων στο χώρο ταφής στην Καλλιρρόη. Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανακοίνωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι εξετάζεται το σενάριο να μην ανατεθεί τελικά η μεταφορά των απορριμμάτων σε ιδιώτη, αλλά να γίνεται από τον ίδιο το Δήμο με τα απορριμματοφόρα του. Εάν το σενάριο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί, τότε η Μαραθόλακκα θα κλείσει ακόμη και ως χώρος προσωρινής μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, ενώ από τις αρχές Ιουνίου κλείνει ως χώρος διαχείρισης.
Το πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος δεν έχει επάρκεια προσωπικού και μέσων ώστε να εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια των απορριμματοφόρων στην Καλλιρρόη.
Από την άλλη, η ανάθεση της μεταφοράς σε ιδιώτη συνεπάγεται ένα πολύ σοβαρό κόστος, το οποίο έχει προϋπολογιστεί σε 2.150.000 ευρώ περίπου για διάρκεια δύο χρόνων, παρότι τα presscontainer με τα οποία θα γίνεται η μεταφορά είναι του Δήμου και θα παραχωρηθούν στον ιδιώτη.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι με την έναρξη παραλαβής απορριμμάτων στο χώρο ταφής της Καλλιρρόης ξεκινά και μια νέα εποχή, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας.
Είπε ότι “δικό μας μέλημα είναι να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων μέσα από τη διαλογή στην πηγή” και επισήμανε ότι για το σκοπό αυτό ο Δήμος ενισχύει τα προγράμματα ανακύκλωσης στα οποία συμμετέχει, επεκτείνει την οικιακή κομποστοποίηση με την προμήθεια και παράδοση σε νοικοκυριά χιλίων κομποστοποιητών, προχωρά στη δημιουργία Πράσινου Σημείου, καθώς και στη λειτουργία οικίσκων ανακύκλωσης.
“Θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων για να πηγαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια” τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι έχει δρομολογηθεί και η δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Ασπρόχωμα, με προϋπολογισμό 1.950.000 ευρώ.
Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το σενάριο, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης, η μεταφορά των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη να γίνεται από τον ίδιο τον Δήμο με τα απορριμματοφόρα του και να μην ανατεθεί σε ιδιώτη.