Το ύφος της προχθεσινής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για τα σοβαρά – προ ημερών – προβλήματα με τη δεξαμενή στο Πήδημα, ήταν προδιαγεγραμμένο. Η συμπολίτευση θα προσπαθούσε να αποδείξει ότι η… βόμβα που έσκασε στα χέρια της «δεν είχε χρονολογία», ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους θα έκαναν ό,τι είναι δυνατό να αποδείξουν την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής και, επομένως, ότι στις επόμενες εκλογές θα πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν αλλαγή εδράνων.
Γενικότερα, ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Να την κρίνει, να την επικρίνει και να αντιπροτείνει πολιτικές εκεί όπου διαφωνεί, όπου διαπιστώνει λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις.
Δυστυχώς, σε μια δημοκρατία το να λες όχι σε οτιδήποτε κάνει ο αντίπαλος δεν είναι «σκληρή», αλλά αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Διότι έχει γίνει προβλέψιμη, έχει γίνει μανιέρα, κάτι που όλοι ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα κάνεις. Κι όταν έρθει η στιγμή που όντως θα χρειαστεί να αντισταθείς για κάτι σημαντικό, οι περισσότεροι δε θα σε πάρουν στα σοβαρά, επειδή αυτός είναι πλέον ο ρόλος σου. Να γκρινιάζεις και να κουνάς ανέξοδα και αυτάρεσκα το δάχτυλο.
Όχι ότι δεν τα είπαν καλά οι επικεφαλής που πήραν το λόγο. Αλλά κάπως έτσι “είδαμε” το… προχθεσινό έργο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιστορικού Δημαρχείου.
Βέβαια, θα αναρωτηθεί κάποιος: Η Δημοτική Αρχή, η ΔΕΥΑΚ, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης δε φέρουν καμία ευθύνη για τα προβλήματα στην υδροδότηση της Καλαμάτας; Σίγουρα έχουν. Τις ανέλαβε – έστω και δειλά – ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.
Η αντιπολίτευση που ποτέ δε σκέφτηκε να θέσει θέμα για τη δεξαμενή; Κι αυτή έχει. Σίγουρα λιγότερες. Αλλά έχει. Διότι κι αυτή δεν πρόλαβε το κακό. Δεν κατέθεσε ποτέ καμία ερώτηση. Οι γενικότητες περί προτεραιότητας στις “υποδομές” δεν την περνάει… εξαγνισμένη από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Σαφώς και τα μηνύματα υπήρχαν. Τόσο για τους μεν όσο και για τους δε.
Και τι θα μείνει από την προχθεσινή συζήτηση; Εμείς κρατάμε την προσπάθεια των εμπλεκομένων να δώσουν γρήγορα εναλλακτική λύση μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα, και την ευχή όλη αυτή η ιστορία να γίνει αφετηρία μιας οριστικής λύσης. Όσο γίνεται πιο γρήγορα. Όπως και τη διαβεβαίωση ότι το νερό που πίνουν τώρα οι πολίτες του Δήμου Καλαμάτας, όχι μόνο είναι καθαρό, αλλά ελέγχεται και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Θ. Βασιλόπουλος
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, απευθυνόμενος στους πολίτες, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και εξέφρασε ευχαριστίες για την υπομονή και την κατανόηση που έδειξαν σε αυτή τη σοβαρότατη βλάβη. «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη κρίση, μία ζημιά τεράστια. Δώσαμε λύσεις, προσωρινές ασφαλώς, λύσεις όμως που λειτουργούν και μας δίνουν το χρόνο να προχωρήσουμε σε οριστική και ολιστική αντιμετώπιση. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά τα τελευταία 24ωρα», ανέφερε, ενώ παρουσίασε και το ιστορικό της βλάβης αλλά και τα όσα ακολούθησαν για την αποκατάστασή της.
Στη συνέχεια παρατήρησε: «Ο στόχος που έχει τεθεί, βέβαια, αυτή τη στιγμή είναι να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία και να δώσουμε οριστική λύση, κατασκευάζοντας μια νέα δεξαμενή, χωρητικότητας 800 μ3. Μία δεξαμενή που προφανώς ως δεξαμενή φόρτισης θα εξυπηρετήσει τα επόμενα χρόνια και τον αγωγό Φ800». Και συμπλήρωσε: «Προχωρήσαμε σε λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, εναλλακτικές λύσεις, προφανώς, που μας επιτρέπουν να δρομολογήσουμε την ολιστική και οριστική λύση. Αυτό γίνεται, ήδη, με τη συνδρομή του Συνδέσμου, του Δήμου Καλαμάτας, της ΔΕΥΑΚ. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζομένους για τη συμβολή τους».
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι είναι αυτονόητο ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν, και εξέφρασε την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, που είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Συνδέσμου Ύδρευσης.
Τέλος, αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα υποδομών που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, διαθέτοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, κατά τη θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, όπως: η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη, η κατασκευή δεξαμενής στον Αγ. Ιωάννη Καρβούνη, η αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας β’ φάση (26 χλμ.) και γ’ φάση (24 χλμ.), το έργο «τηλεδιαχείριση – τηλεέλεγχος δικτύου ύδρευσης, σταθμοί πίεσης, ηλεκτροβάνες, σταθμοί ποιότητας νερού», τα ψηφιακά υδρόμετρα και ηλεκτροβάνες δικτύου της πόλης, το δίκτυο υδροδότησης Πολιανής, οι επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης, η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία δυο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 2 ΜW, η Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης και ενεργειακής αξιοποίησης Λυματολάσπης, η Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων κ.ά. συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, δίχως να συμπεριλαμβάνονται τα έργα που διαθέτουν μελετητική ωριμότητα ή τα εκτελούμενα από το υπουργείο, όπως της αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Μένει και για τη Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει όλα όσα υπόσχεται…
Α.Π.