Πλησιάζει ( ; ) η ώρα που οι ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω τις υπό κατάληψη ιδιοκτησίες τους
Ένα από τα προβλήματα που εμπόδιζε τη μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αγία Τριάδα στην Μπιρμπίτα ήταν, σύμφωνα με τους αρμοδίους, η κυριότητα του χώρου της κατασκήνωσης. Πλέον από το βράδυ της Πέμπτης παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Καλαμάτας, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν αισιόδοξες ότι αυτή τη φορά το εγχείρημα θα πετύχει.
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Τοποθετούμενος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ξεκίνησε λέγοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ο σκοπός, αφού αυτά τα 60 στρέμματα της Μπιρμπίτας ανήκουν στους αθίγγανους, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί από το 2006, αλλά «να περνά από 40 κύματα».
Ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η αρμοδιότητα για τη διαχείριση του θέματος αυτής της ευπαθούς ομάδας ανήκει στο Δήμο, με το Δήμο Καλαμάτας στο παρελθόν να ζητά από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή το χώρο. Ωστόσο, αυτή είχε αρνηθεί, ενώ εκτίμησε ότι αν αυτό είχε συντελεστεί, δε θα υπήρχαν οι καταστροφές οι οποίες συνέβησαν.
Κλείνοντας δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα στο Δήμο Καλαμάτας στις ενέργειες που θα κάνει για την απελευθέρωση της περιοχής της Αγίας Τριάδας, ενώ κάλεσε και την Πολιτεία να συμβάλει, αν θέλει να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο και να λυθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα και προς τις δύο πλευρές: και προς τους αθιγγάνους και προς τους πολίτες που έχουν εκεί ιδιοκτησίες.
Δήμαρχος Καλαμάτας
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επίλυση του προβλήματος, με πρώτο την έγκριση από τη Γ.Γ. Διαχείρισης Φτώχειας, προκειμένου να αποφασίσει αν ο χώρος της Μπιρμπίτας είναι κατάλληλος για να δημιουργηθεί κατασκήνωση, με την απάντηση να είναι ότι «μακροσκοπικά επιτρέπεται, αλλά θα πρέπει να εγκριθούν τα τελικά σχέδια».
Το δεύτερο σημαντικό βήμα, κατά τον κ. Βασιλόπουλο, ήταν να δημιουργηθούν τα προφίλ της κάθε οικογένειας, ενώ το τρίτο αν υπάρχει χρηματοδότηση. Για το τελευταίο, ο δήμαρχος Καλαμάτας έκανε γνωστό ότι υπάρχει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 3.2 εκατ. ευρώ, με σκοπό να δημιουργήσει το συγκεκριμένο καταυλισμό.
Πρόσθεσε, όμως, ότι τίποτα δε θα μπορούσε να γίνει, αν ο συγκεκριμένος χώρος δεν περνούσε στο Δήμο Καλαμάτας. Κι αφού αυτό έγινε, τρέχουν από πλευράς Δήμου οι διαδικασίες για να λυθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Αγία Τριάδα.
Το πρόβλημα, είπε, έγκειται και στις δύο πλευρές, αφού οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν είναι κατάλληλες για να ζουν αυτές οι 64 οικογένειες. Από την άλλη, υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες που αυτή τη στιγμή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ αλλά δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Η συνέχεια
Μετά τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων που είχαν προηγηθεί, ο κ. Βασιλόπουλος έκανε γνωστό ότι ήδη ο Δήμος Καλαμάτας συζητά με γραφείο, προκειμένου να προβεί σε προϋπολογισμό και τεχνική έκθεση. Εν συνεχεία θα σταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών, με το Δήμο να περιμένει την ανάλογη απόφαση ένταξης.
Και αν οι Ρομά αρνηθούν;
Από την πλευρά τους, οι Ρομά έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι δε θέλουν να μεταφερθούν στην Μπιρμπίτα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για γκετοποίηση.
Σε ερώτηση που θέσαμε στο δήμαρχο Καλαμάτας τι θα γίνει αν εμμείνουν στην άποψη αυτή, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι «η χειρότερη γκετοποίηση που υπάρχει είναι αυτή που συμβαίνει τώρα στην Αγία Τριάδα».
Ο χώρος της Μπιρμπίτας, εξήγησε, «θα είναι πρότυπος, το κάθε σπίτι θα έχει όλες τις ανέσεις που πρέπει να έχει, πάνω από όλα τουαλέτα, θα πρέπει να έχει παιδικό σταθμό».
Το πρώτο βήμα, επανέλαβε, ήταν η καταγραφή των συγκεκριμένων ατόμων. Το δεύτερο βήμα θα είναι όταν παρουσιαστεί ο σχεδιασμός, με τον κ. Βασιλόπουλο να εκτιμά ότι όλοι θα θέλουν να πάνε, αφού οι συνθήκες εκεί θα είναι πολύ καλύτερες από αυτές στις οποίες μένουν σήμερα.
Π.Μπ.