Μια ολοκληρωμένη Ογκολογική Μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες στο City Hospital, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας -Ογκολογίας (τ. επιστημονικά υπεύθυνος διευθυντής Ογκολογικής Μονάδος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών), Γιώργο Σαμέλη.
Χθες, σε χώρο του City Hospital, έγιναν γνωστές πληροφορίες για τη λειτουργία της μονάδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί μπορούν να εξυπηρετούνται και ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος Βασίλης Τζωρτζάκης ανέφερε ότι το City Hospital είναι πλέον μέλος του Hellenic Healthcare Group, με τον όμιλο να αποφασίζει τη δημιουργία Ογκολογικής Μονάδος Χημειοθεραπειών στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάκη, αυτό θα βοηθήσει όλους τους ασθενείς με ογκολογικές παθήσεις, όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και των γύρω νομών, με τις εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν στην πόλη να στέλνονται στο «Υγεία» και αυθημερόν να υπάρχουν απαντήσεις.
Βασικό για την πορεία των ασθενών, όπως είπε, είναι οι ειδικές μοριακές εξετάσεις που πλέον θα μπορούν να γίνονται σε Κέντρο του Ομίλου.
Επίσης, ο κ. Τζωρτζάκης έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τοποθετηθεί στο City Hospital ακτινοδιαγνωστικά τελευταίας τεχνολογίας, όπως μαγνητικός τομογράφος 3 tesla, αξονικός τομογράφος κ.λπ.
Κλείνοντας παρουσίασε το διευθυντή της Ογκολογικής Μονάδος, Γιώργο Σαμέλη, ο οποίος, όπως είπε μεταξύ άλλων, παρακολουθεί και κάνει χημειοθεραπείες σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς ετησίως.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Σαμέλης μίλησε για μια σημαντική συνεργασία, με τον ίδιον να θέλει, όπως είπε, να φέρει την εμπειρία του στον τόπο που γεννήθηκε ο πατέρας του. Πρόσθεσε δε ότι έχει πάρα πολλούς ασθενείς από την περιοχή και στόχος είναι να γίνει ένα πρότυπο ογκολογικής μονάδος, έτσι ώστε οι ασθενείς να μη χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. «Βασιζόμενοι στο μοριακό προφίλ κάθε ασθενή και της ασθένειάς του, να τους δοθεί η κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία, που θα δρα μόνο στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάπτει τα υγιή», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στο παρελθόν μπορεί ένας καρκίνος πνεύμονα να είχε μια επιβίωση ενός έτους και να θεωρούνταν κάτι εντυπωσιακό, όμως τώρα η διάρκεια μπορεί να είναι ακόμα και πέντε έτη, κάτι που συμβαίνει και στα μελανώματα.
Κατά τον καθηγητή, απαγορεύεται μια γυναίκα με καρκίνο μαστού, ακόμα και σε μεταστατικό στάδιο, να πεθάνει, αφού η ομάδα του έχει θεραπείες στοχευμένες που μπορούν να την κάνουν καλά ή ο καρκίνος να γίνει μια χρόνια πάθηση.
Σημαντικό δε, όπως σχολίασε, για τη λειτουργία της μονάδος είναι ότι αυτή θα πλαισιωθεί με νευροψυχολόγο, καθώς και ιατρό πόνου.
Από την πλευρά της, η νευροψυχολόγος Γκέλυ Μάντη υποστήριξε ότι, αφού έχουν επιτευχθεί υψηλότερα ποσοστά ίασης, όλο και περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στις νευροψυχολογικές, ψυχολογικές, αλλά και συναισθηματικές επιπλοκές όσων βίωσαν τον καρκίνο.
Έτσι πρέπει να γίνονται, όπως είπε, μεγαλύτερες αξιολογήσεις, ώστε να μπορούν οι ασθενείς αλλά και οι οικογένειές τους να διαχειρίζονται τις παραπάνω επιπλοκές. Στόχος της κας Μάντη είναι μέσω της επιστήμης της να βάλει ένα λιθαράκι στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Με τη σειρά της, η ιατρός Κατερίνα Λαμπροπούλου ανέφερε ότι ο ογκολογικός ασθενής είναι ένας ασθενής που έχει πάρα πολύ μεγάλες απαιτήσεις και είναι πολύ σημαντικό η αντιμετώπισή του να είναι ολιστική με μια ομάδα διεπιστημονική. Σε αυτή την ομάδα εντάσσεται και ο ιατρός που ασχολείται με το χρόνιο πόνο, πόνος κυρίως νευροπαθητικός, από τον οποίο πάσχουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς.
Η κα Λαμπροπούλου πρόσθεσε ότι ήδη λειτουργούσε στην κλινική Ιατρείο Πόνου και αυτό συνεπικουρικά θα βοηθήσει τους ασθενείς της Ογκολογικής Μονάδας.
Μονάδα
Σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας έγινε γνωστό ότι αυτή θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Πρόσβαση σε αυτή θα έχουν ασφαλισμένοι και του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση