Στο πολιτικό χρηματιστήριο η μετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από 3% – 4% και στη συνέχεια εκτοξεύτηκε στο 35%.
Το επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο της εταιρείας «ΣΥΡΙΖΑ και Σία» αποκτήθηκε συγκυριακά, αφού δουλεύτηκε από τους λαοπλάνους μετρ του τοξικού λόγου, καλλιεργώντας την αίσθηση κρίσης, ανασφάλειας και φόβου, που συντηρήθηκε με συνεχείς ενέσεις μιζέριας, τοξικότητας, εχθροπάθειας, αγένειας, φανατισμού, πόλωσης και διχασμού. Η εταιρεία «ΣΥΡΙΖΑ και Σία», παρότι κυβέρνησε περίπου πέντε χρόνια, δεν έκανε επενδύσεις, δεν αποκόμισε ερείσματα ικανά για να υποστηρίξει την τιμή 35% της μετοχής της.
Το κεφάλαιο «κρίση εμπιστοσύνης στο φθαρμένο πολιτικό σύστημα» που απέκτησε με αφορμή τα μνημόνια, με το χρόνο το ξόδεψαν. Έτσι η παρουσία τους στους θεσμούς: Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνδικάτα και Φοιτητικές παρατάξεις, Επιστημονικοί Σύλλογοι παρέμεινε ανεμική ως ανύπαρκτη, δεν ανταποκρινόταν στην επιρροή που αναλογούσε στη δύναμη ενός κόμματος του 35%.
Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ, ενώ δέχτηκε από παντού έναν ανηλεή πόλεμο, κρατήθηκε ζωντανό ακριβώς γιατί η παρουσία του στους θεσμούς παρέμεινε αξιοσημείωτη.
Κι ενώ το «καμπανάκι» του πολιτικού χρηματιστηρίου το 2019 σήμανε κίνδυνο για περαιτέρω πτώσης της μετοχής, η «εταιρεία» συνέχισε να υποτιμά μια σιωπηρή προσδοκία για σταθερότητα και όχι για ένα νταούλι που θα δίνει ήχο στο θυμικό της.
Αυτή η σιωπηρή προσδοκία για σταθερότητα ήρθε στην κάλπη της 21ης Μαΐου και μας ξεκούφανε.
Σήμερα ο Τσίπρας δίνει τη μάχη για να αποφύγει την περαιτέρω πτώση, εμφανίζοντας εαυτόν ως αντίβαρο στον Μητσοτάκη.
Αυτό που ίσως δε συνειδητοποιεί είναι ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε ως κυβέρνηση, στην 21η Μαΐου καταψηφίστηκε συντριπτικά ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν ως αξιωματική αντιπολίτευση εκείνους που απέρριψε ένα μήνα πριν ως αποτυχημένους σε αυτό το ρόλο;
Του Μιχάλη Βασ. Σούμπλη