Η χωματερή στη Μαραθόλακκα δημιουργήθηκε το 2003 επί δημαρχοντίας του Γ. Κουτσούλη, με σκοπό την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ, για τον εκσυγχρονισμό της οποίας δαπανήθηκε ένα ποσό κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ.
Κι ενώ όλοι οι υποψήφιοι την προεκλογική περίοδο του 2006 συμφωνούσαν με το παραπάνω σχέδιο, ο μετέπειτα δήμαρχος Π. Νίκας έκανε στροφή και “έκλεισε” τη ΜΟΛΑΚ.
Στη συνέχεια, αν και “σκουπιδότοπο” ανέβαζε, “σκουπιδότοπο” κατέβαζε τη Μαραθόλακκα, την κράτησε ανοιχτή μέχρι το 2019, οπότε και παρέδωσε τα κλειδιά της πόλης στο νέο δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Αυτά για την ιστορία.
Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από διάφορα πήγαινε- έλα ο Δήμος Καλαμάτας εισέρχεται σε μια νέα εποχή, δεδομένου ότι από χθες το σύνολο των απορριμμάτων του μεταφέρονται στη μονάδα διαχείρισης της ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη.
Η όλη εξέλιξη σηματοδοτεί το κλείσιμο της Μαραθόλακκας, στην οποία επί πολλά χρόνια γινόταν η εναπόθεση των σκουπιδιών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας αναφέρονται τα εξής: “Μία νέα εποχή έχει ξεκινήσει για το Δήμο Καλαμάτας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μετά την αρχική δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, από χθες ο Δήμος Καλαμάτας μεταφέρει εκεί το σύνολο των απορριμμάτων του. Η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου προς τη ΜΕΑ της Καλλιρρόης γίνεται με ίδια μέσα και προσωπικό.
Τονίζεται, επίσης, ότι παύει η λειτουργία της Μαραθόλακκας -που για χρόνια εξυπηρέτησε τις ανάγκες της προσωρινής διαχείρισης- και ξεκινούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση του χώρου».
Εντατικοποίηση ελέγχων σε ΧΑΔΑ
Από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρει: “Σας γνωρίζουμε ότι μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας και τη ρητή υποχρέωση μεταφοράς των απορριμμάτων σας στην εν λόγω μονάδα, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι – και αυτονόητα η επιβολή προστίμων – των περιβαλλοντικών υπηρεσιών της Περιφέρειας στους ΧΑΔΑ για την αποτροπή απόθεσης απορριμμάτων σε αυτούς. Σύντομα θα προχωρήσει και η ανάθεση μελετών για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ αυτών.
Τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρακαλούνται να συμβάλουν με συστηματικούς και συνεχείς ελέγχους και να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία μας για τυχόν συμβάντα σε ΧΑΔΑ των αναφερόμενων περιοχών”.
Α.Π.