Το απρόβλεπτο γεωλογικό πρόβλημα φταίει
Όσοι βρεθήκαμε στη δεξαμενή του Πηδήματος, αλλά και όσοι είδαν φωτογραφίες από το σημείο, διαπίστωσαν ότι μια τέτοια δεξαμενή, κατασκευασμένη το 1936, δε θα έπρεπε να υπάρχει σε μια πόλη που θέλει να λέγεται σύγχρονη.
Τις λιγότερες ευθύνες χρονικά έχει ο νυν δήμαρχος, που χθες υπέγραψε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και επί 13 χρόνια δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, την παραχώρηση της Μπιρμπίτας από την Περιφέρεια στο Δήμο, οπότε και έγινε αναφορά στο θέμα της δεξαμενής του Πηδήματος.
Ο κ. Νίκας ξεκίνησε εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ χαρακτήρισε το γεγονός ατυχέστατο, για να συμπληρώσει πως «σε όλους συμβαίνουν τέτοια στην πορεία». Δήλωσε δε, βέβαιος ότι θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση, ενώ πρόσθεσε ότι είναι δεδομένη και η συνδρομή της Περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα, αν αυτή ζητηθεί. Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να δείξει υπομονή, ενώ επανέλαβε ότι αυτά συμβαίνουν και θα γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί αρχικά από το Δήμο.
Σε ερώτηση του «Θάρρους» σχετικά με το πρόβλημα, αν γνώριζε την κατάσταση εκεί και τι έκανε επί δημαρχοντίας του για αυτό, απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στο δήμαρχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήξερε πως υπήρχε μια επικινδυνότητα στη συγκεκριμένη δεξαμενή, ενώ έγινε μια ουσιαστική παρέμβαση στήριξης των στατικών της στοιχείων από τη ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Φαίνεται, πρόσθεσε, «ότι πρέπει να είχαμε μια διαρροή μικρή, που σε διάστημα ίσως και 10 χρόνων είχε δημιουργήσει μια σπηλαίωση, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε».
Ο κ. Νίκας δήλωσε ακόμα βέβαιος ότι θα κινητοποιηθούν και οι δυνάμεις του Δήμου και ευρύτερες τεχνικές δυνάμεις για να γίνει αποκατάσταση. Έκλεισε, δε, λέγοντας ότι τέτοια ατυχήματα υπάρχουν σε όλες τις χώρες και θα πρέπει να υπάρξει υπομονή για να αποκατασταθεί το πρόβλημα, κι αυτό θα γίνει.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι έγινε αναζήτηση του τι εργασίες εκτελέστηκαν το 2015. Τότε, όπως είπε, υπήρξε μια σπηλαίωση εξωτερική στα θεμέλια της δεξαμενής, η οποία είχε προκληθεί από διαρροή λόγω υπερχείλισής της, και επισκευάστηκε.
«Αυτό που έχει συμβεί τώρα, δεν έχει καμία σχέση με το τότε», παρατήρησε ο κ. Βασιλόπουλος, για να συμπληρώσει πως δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση κάποιος να το προβλέψει.
Στο κέντρο της δεξαμενής, όπως εξήγησε, έφυγε ένα κομμάτι δύο επί δύο μέτρων, το οποίο έχει πάει σε ένα βάθος τουλάχιστον δύο μέτρων, ενώ έχει τραβήξει προς την άλλη πλευρά μια χαράδρα, που μπορεί να φτάνει και τα τριάντα μέτρα.
Κλείνοντας υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορούσε να δει τι γίνεται στο κέντρο της δεξαμενής, όπως και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται κάτω από ένα σημείο που πατάμε.
Για το αν θα έπρεπε αυτή η δεξαμενή να υφίσταται στην κατάσταση που είναι, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι είναι αναγκαία, ενώ έγιναν τσιμεντοενέσεις πριν από 10 χρόνια.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση