Με αφορμή τα τελευταία άτυχα περιστατικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και την τρέχουσα εποχή, κατά την οποία οι συναντήσεις με φίδια είναι πιθανές, η υπεύθυνη περίθαλψης και επανένταξης ζώων του ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ., Ματίνα Πάλλη, επιχειρεί μέσα από το παρακάτω άρθρο να αποκαταστήσει τη σχέση μας με τα παρεξηγημένα ερπετά:
Δεν είναι όλα οχιές!
Τα φίδια είναι χρησιμότατα ζώα μέσα στα οικοσυστήματα που ζουν. Ένα μόνο ενήλικο ζώο χρειάζεται περίπου 1.000 μικρά τρωκτικά το χρόνο για να τραφεί. Διαφορετικά είδη φιδιών και σε διαφορετικές ηλικίες μπορεί να τρέφονται με έντομα, σαύρες, αυγά και νεοσσούς, ακόμα και άλλα φίδια, μεταξύ των οποίων και οι οχιές. Όμως, ακόμα και αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες, αφού έχουν εξελίξει το μηχανισμό της ενέδρας για να συλλαμβάνουν μικρά θηράματα, που διαφορετικά πιθανότατα να διέφευγαν από άλλους θηρευτές.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, οι οχιές δεν επιτίθενται, παρά μόνον εάν πατηθούν ή συλληφθούν, έστω και κατά λάθος. Για αυτό το λόγο, εάν κινούμαστε μέσα σε χόρτα, φοράμε χοντρά και ψηλά κλειστού τύπου παπούτσια (ορειβατικά μποτάκια, γαλότσες), και εάν πραγματοποιούμε εργασίες στον κήπο ή το χωράφι, φοράμε πάντα χοντρά γάντια εργασίας, φροντίζοντας πάντοτε να έχουμε ελέγξει τον περιβάλλοντα χώρο.
Στη χώρα μας διαβιούν 5 είδη οχιάς, τα τέσσερα από τα οποία απαντώνται σε συγκεκριμένες γεωγραφικά περιοχές. Μόνον η Κοινή οχιά (Vipera ammodytes) συναντάται στην Πελοπόννησο. Εάν μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις οχιές, οι οποίες έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αυτομάτως γνωρίζουμε ότι όλα τα υπόλοιπα φίδια είναι τελείως ακίνδυνα.
Όμως, ακόμα κι εάν δαγκωθούμε από οχιά, δεν κινδυνεύουμε άμεσα, παρά μόνον στην περίπτωση που υποστούμε αναφυλακτικό σοκ. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση του τραυματία κρίνεται απολύτως επείγουσα και αντιμετωπίζεται αποκλειστικά σε νοσοκομείο.
Καλό, βέβαια, είναι να μην περνάμε στο αντίθετο άκρο, όπως συνέβη με περιστατικό στην περιοχή μας, το οποίο ενώ γνώριζε ότι έχει δαγκωθεί από οχιά, συνέχισε την εργασία του για ώρες, με αποτέλεσμα πραγματικά να κινδυνεύσει η ζωή του.
Σε κάθε περίπτωση που υποψιαζόμαστε ή γνωρίζουμε ότι έχουμε δαγκωθεί από οχιά, αναζητούμε άμεσα ιατρική συμβουλή και δεν επιχειρούμε μόνοι μας να φροντίσουμε το τραύμα.
Θυμόμαστε πάντοτε ότι όλα τα είδη βλάστησης και ζώων που αποτελούν ένα οικοσύστημα, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο πληθυσμός του ενός να μην επιβαρύνει και να μην πιέζει τους πληθυσμούς των υπολοίπων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διάφορων μηχανισμών. Για παράδειγμα, τα φίδια, ως ικανότατοι θηρευτές, κρατούν πολλά διαφορετικά είδη ζώων σε σταθερούς αριθμούς, μειώνουν το φορτίο των μεταδιδόμενων ασθενειών που οφείλονται στα τρωκτικά, αφού για πολλά είδη φιδιών τα τρωκτικά αποτελούν τη βασική λεία, ενώ τα ίδια αποτελούν πολύ καλή πηγή τροφής για διαφορετικά είδη θηρευτών, όπως κουνάβια, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και αρπακτικά πουλιά.
Τα τηλέφωνα του ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή: 6985620111 – 2763041446.