Τέθηκαν ζητήματα δικαιοδοσίας Ελληνικών δικαστηρίων και μαρτυρικών καταθέσεων
Προσφυγές κατά των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης αναμένεται να καταθέσουν στις αμέσως επόμενες ημέρες και οι εννέα Αιγύπτιοι, οι οποίοι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίσθηκαν για τις τέσσερις κατηγορίες που τους αποδίδονται για το ναυάγιο της Πύλου.
Όλοι τους έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, ισχυρίζονται πως ήταν επίσης μεταφερόμενοι, ενώ από τους συνηγόρους τους έχει τεθεί θέμα δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων. Εντύπωση έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι από τους 104 διασωθέντες, μαρτυρικές καταθέσεις έχουν δώσει μόνο εννέα (που μεταφέρθηκαν από τη Μαλακάσα για συμπληρωματική κατάθεση το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα), υπηκοότητας Συρίας και Πακιστάν. Το ίδιο εντύπωση έχει προκαλέσει και η μαρτυρία των περισσοτέρων, ότι η αναταραχή στο πλοίο που επέφερε τη βύθισή του, ξεκίνησε όταν δέθηκε σε αυτό σκοινί για να ρυμουλκηθεί.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι κατηγορούμενοι έχουν ονοματίσει συγκεκριμένα άτομα στην Αίγυπτο, τα οποία έπαιρναν τα χρήματα και οργάνωσαν το ταξίδι. Να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους ήδη ζητούν να τους δοθεί άσυλο.
Οι έρευνες στο σημείο του ναυαγίου συνεχίσθηκαν και χθες, για όγδοη ημέρα, ενώ επιχείρησαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Δικαιοδοσία ελληνικών δικαστηρίων
Η διαδικασία της απολογίας των εννέα κατηγορούμενων Αιγύπτιων, παρουσία του προξένου τους, ξεκίνησε την Τρίτη στις 10.00 το πρωί και διήρκεσε πάνω από 13 ώρες, συνεχόμενα.
Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν από τους δικηγόρους ήταν η δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων, την οποία αμφισβητούν για συγκεκριμένους λόγους.
Άλλωστε, όπως σημείωνε χθες σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», στις 15 Ιουνίου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ρόδου, οδηγήθηκαν κατηγορούμενοι για υπόθεση διακίνησης μεταναστών που διασώθηκαν νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση μεταναστών. Όταν έφθασε η ώρα της δίκης, το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση της υπεράσπισης περί έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας για να κρίνει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι πράξεις που τους αποδίδονταν είχαν τελεστεί εκτός Ελλάδας. Η βάρκα με τα 172 άτομα είχε αναχωρήσει από τον Λίβανο, η μηχανή της έπαυσε να λειτουργεί 70 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ακολούθησε εισροή υδάτων και διασώθηκαν από φορτηγό πλοίο μαλτέζικης σημαίας, όσο βρίσκονταν ακόμη σε διεθνή ύδατα. Περίπτωση που θυμίζει σε αρκετά σημεία αυτή της Πύλου, με την κάθε μία φυσικά να έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να τη διαφοροποιούν.
Έδωσαν ονόματα
Αμέσως μετά τις αποφάσεις προφυλάκισης των κατηγορουμένων, δικηγόροι υπεράσπισής τους αναφέρθηκαν στη θέση των εντολέων τους.
Από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν από τις απολογίες των εννέα, είναι πως όλοι αναφέρουν ότι το ναυάγιο προκλήθηκε όταν έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους. Επίσης, ονομάτισαν δύο άτομα στην Αίγυπτο στα οποία έδωσαν τα χρήματα για τη μεταφορά τους και τα οποία οργάνωσαν το ταξίδι, ενώ έχουν γραφείο και στη Λιβύη.
Η δικηγόρος Νάνσυ Δημοπούλου επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος που εκπροσωπεί αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και πρόσθεσε: «Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα και σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις για την προσωρινή κράτηση, αλλά κυρίως της έλλειψης αρμοδιότητας των ελληνικών δικαστηρίων. Έχουμε περιστατικό με ένα σκάφος χωρίς σημαία, στα διεθνή ύδατα, με αλλοδαπούς επιβάτες και θύματα, το οποίο έχει φύγει από τη Λιβύη, δεν εισήλθε ποτέ σε ελληνικά χωρικά ύδατα και δε θεμελιώνεται αρμοδιότητα ελληνικών Αρχών. Αυτό προβλέπεται και έχει γίνει δεκτό με νομολογία του Αρείου Πάγου»
Από την πλευρά του, ο συνάδελφός της, Δημήτρης Δρακόπουλος σημείωσε κι αυτός πως ο πελάτης του αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ από τα εννέα άτομα που έχουν καταθέσει, τον δικό του υποδεικνύουν ως διακινητή τέσσερα.
«Και αυτές οι μαρτυρίες, όμως, είναι αντικρουόμενες. Δεν του αποδίδονται απ’ όλους οι ίδιες πράξεις ότι διενεργούσε πάνω στο σκάφος», πρόσθεσε.
Η δικηγόρος Μαρία Κανελλοπούλου υπογράμμισε ότι ο πελάτης της υποστήριξε ότι είναι αθώος και δεν έχει καμία εμπλοκή με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. «Τονίζουν πως είναι κι αυτοί θύματα και μεταφερόμενοι από τους διακινητές. Ο δικός μου εντολέας πλήρωσε για να έρθει στην Ελλάδα και μέσω Ελλάδας να περάσει στην Ιταλία», κατέληξε.
Δικονομικό ζήτημα
Αθώος δηλώνει και ο κατηγορούμενος που εκπροσωπεί ο δικηγόρος Αλέξανδρος Δημαρέσης. «Ο κατηγορούμενος τον οποίο υπερασπίζομαι δηλώνει πως ουδεμία σχέση έχει με τους διακινητές. Ο σκοπός του ήταν να φτάσει στην Ιταλία για να εργαστεί εκεί. Θεωρώ πως υπάρχει σημαντικό δικονομικό ζήτημα, το θέμα της δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων. Τα ελληνικά δικαστήρια με βάση το άρθρο 5 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν έχουν δικαιοδοσία να δικάσουν τους κατηγορουμένους και, ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους εγείρει σοβαρά ζητήματα ως προς την νομιμότητά της», επισήμανε.
Τέλος, αθώος δηλώνει και ο 22χρονος Αιγύπτιος που εκπροσωπεί ο δικηγόρος Θανάσης Ηλιόπουλος: «Ο πελάτης μου, μου περιέγραψε τις συνθήκες διαφυγής του από την Αίγυπτο. Είχε ένα επαγγελματικό όχημα, από το οποίο ζούσε, το πούλησε, έβγαλε κάποια χρήματα και με βοήθεια και από την οικογένειά του, μάζεψε περίπου 4.500 ευρώ. Τα έδωσε σ’ έναν στην Αίγυπτο για να του κανονίσει το ταξίδι με το συγκεκριμένο καράβι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου ζει η αδελφή του, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αυτοί είναι οι ισχυρισμοί του. Από τους εννέα που κατέθεσαν οι τέσσερις τον αναγνώρισαν.
Στο σκάφος υπήρχε ένταση, γιατί τελείωσε το φαγητό και το νερό. Ο δικός μου είχε προσφερθεί και βοηθούσε εθελοντικά στη διανομή τροφής και νερού, κι αυτό τελικά μάλλον ήταν και ο λόγος που υποδείχθηκε από τους συνταξιδιώτες του ως διακινητής».
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβατών, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι από τις μαρτυρίες προκύπτει πως σίγουρα επέβαιναν πάνω από 500 άτομα, αλλά ακριβώς το νούμερο πιθανότατα δε θα το μάθουμε ποτέ.
Τέλος, είπε ότι ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση όσων υπέδειξαν το δικό του πελάτη ως διακινητή, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Της Βίκυς Βετουλάκη