Τα παράδοξα της εκλογικής κάλπης στη Μεσσηνία

Τα παράδοξα της εκλογικής  κάλπης στη Μεσσηνία

Πρωτιές για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην Πελοπόννησο!

Μετά την Κυριακή κινούμαστε σε μια νέα πραγματικότητα, που φυσικά προϋπήρχε του συγκεκριμένου εκλογικού αποτελέσματος. Τα χαρακτηριστικά αυτής της πραγματικότητας είναι η αποδοχή –από ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων πολιτών‒ μιας διαχείρισης μέτριων προσδοκιών, με την προσδοκία μιας ανεκτής κανονικότητας εν μέσω κρίσεων και παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής υποστηρίζαμε ότι το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, έγκαιρα είχαμε… μοιράσει σωστά και τις έδρες των κομμάτων στη Μεσσηνία. Πάντως, υπήρξε μια χρονική περίοδος στην εκλογική βραδιά που υποψήφιοι βουλευτές…κάθισαν σε καρέκλες και… ξανασηκώθηκαν.

Ειδικότερα, “θόρυβος” έγινε με την έδρα του κόμματος των “Σπαρτιατών”. Όμως, ευρισκόμενοι στη 15η θέση της κομματικής κατάταξης ήθελαν 491 ψηφοδέλτια επιπλέον για να κερδίσουν έδρα στη Μεσσηνία (σ.σ. ευτυχώς αυτοί οι ψήφοι εξέλιπαν).

Το ΚΚΕ μετά τη νίκη και την εκλογή βουλευτή στη Λέσβο ήθελε 23 έδρες συνολικά για να κερδίσει μία στη Μεσσηνία. Πάντως, για το τελευταίο να σημειώσουμε ότι έχασε μία έδρα στα Χανιά για εννέα ψήφους!

Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. με το 43,72% που σημείωσε, διαθέτει το καλύτερο ποσοστό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πίσω από τη Λακωνία, όπου πρώτευσε με 47,79%. Τρίτη καλύτερη Περιφερειακή Ενότητα αναδείχθηκε η Αργολίδα (43,40%) και ακολούθησαν η Κορινθία (41,81%) και η Αρκαδία με 41,54%.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε την καλύτερη εκλογική του επίδοση στη Μεσσηνία (17,49%)… κερδίζοντας με βραχεία κεφαλή την Κορινθία (17,27%). Ακολούθησαν η Αρκαδία με 16,84%, η Αργολίδα με 15,19% και, τέλος, η Λακωνία με 12,81%.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ “χαμογέλασε” περισσότερο στην Αρκαδία με 16,28%, έχασε για πολύ λίγο τη δεύτερη θέση στην Αργολίδα (15,01%), ήρθε δεύτερο κόμμα στη Λακωνία με 14,79%, ακολούθησε η Κορινθία με 13,69%, ενώ στη Μεσσηνία κέρδισε το 11,6%.

Πρωτιά στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας πήρε και το ΚΚΕ με το ποσοστό που κατέγραψε (7,43%). Η δεύτερη καλύτερη επίδοση ήταν στην Αρκαδία (6,50%) και ακολούθησαν: Αργολίδα 5,26%, Λακωνία 5,07% και Κορινθία με 4,37%.

Α.Π.