Γνωρίζουμε τη γενική εικόνα στη Μεσσηνία. Αλλά ποιες είναι οι κρίσιμες λεπτομέρειες που θα αποκαλυφθούν το βράδυ της Κυριακής;
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, αλλά και το σκηνικό που, σύμφωνα με τις μετρήσεις, παραμένει λίγο- πολύ αμετάβλητο, προσδίδουν στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής μια αίσθηση τυπικής διαδικασίας. Το εκλογικό σώμα φαίνεται ότι θα προσέλθει στις κάλπες για να επιβεβαιώσει με ακόμη μία ψήφο τις επιλογές που έκανε στην πρώτη.
Μπορεί η κάλπη να είναι… γκαστρωμένη, όπως έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι θα βγάλει γιο. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πόσα κιλά θα είναι…
Το ίδιο συμβαίνει και με τις έδρες στη Μεσσηνία. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές ανατροπές, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ θα τις απολέσουν, για να προστεθούν – ελέω εκλογικού συστήματος- στη Ν.Δ., η οποία αναμένεται να εκλέξει τους πρώτους τέσσερις στη λίστα, και η άλλη που απομένει να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.
Υπενθυμίζουμε ότι τα ποσοστά των κομμάτων στις 21 Μαΐου ήταν: Ν.Δ.: 44,36%, ΣΥΡΙΖΑ: 20,93%, ΠΑΣΟΚ: 10,98%, ΚΚΕ: 6,76% και Ελληνική Λύση: 3,99%.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι πολιτικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα στην Καλαμάτα, έχουν πάρει… φωτιά. Η αρχή έγινε με την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕ στην πλατεία Όθωνος.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, που διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη με θέμα τα εργασιακά και η δεύτερη, χθες το βράδυ, με θέμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις προτάσεις του κόμματος. Παράλληλα, υπήρξε και εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις προτάσεις της στην εκπαίδευση και πέρα από αυτήν.
Σήμερα, ακολουθούν δύο ακόμη εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία. Η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ομιλητή τον Παύλο Γερουλάνο και έπεται λίγο αργότερα, στον ίδιο χώρο, η εκδήλωση του ΜΕΡΑ 25- Συμμαχία για τη Ρήξη.
Στη γενικότερη εικόνα και σύμφωνα με τις τάσεις που διαπιστώνονται τις τελευταίες μέρες, υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις- λεπτομέρειες που δείχνουν ότι μπορεί να… κρύβεται και ο διάβολος στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Για παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις δείχνουν πως 12-13% των ψηφοφόρων θα αποφασίσει τις τελευταίες μέρες, πιθανόν και πάνω στην κάλπη, για το κόμμα που θα επιλέξει.
Το παραπάνω είναι σε συνάρτηση με ένα δεύτερο εύρημα, που δείχνει ότι απόλυτη ταύτιση με το κόμμα που ψηφίζει έχει μόλις των 40% των ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να είναι πολύ πιο εύκολες σε σχέση με το παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή, επίσης, ουδείς μπορεί να υπολογίσει την αποχή και, κυρίως, αν αυτή είναι ισότιμα κατανεμημένη ή αν θα επηρεάσει μονομερώς κάποιο κόμμα. Οι εκτιμήσεις των επιτελείων επιμένουν πως η αποχή θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαΐου, ενώ αντικειμενικά θα πρέπει να ωφελεί το νικητή των προηγούμενων εκλογών, που διατηρεί με το μέρος του τη δυναμική των πραγμάτων.
Η μεγάλη διαφορά, ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο του εφησυχασμού για τη Ν.Δ. και τον κίνδυνο της αποσυσπείρωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ- και δευτερευόντως για το ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως η άνοδος της αποχής θα ευνοήσει τεχνητά όλα τα κόμματα προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά τους, άλλο σε μεγαλύτερο και άλλο σε μικρότερο βαθμό!
Τέλος, η συσπείρωση των κομμάτων είναι ένα ακόμα ζητούμενο, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, να διαθέτουν αυτή τη στιγμή σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Α.Π.