Ένα αγόρι στα όρια της ενηλικίωσης από την Καλαμάτα φέρεται να εμπλέκεται στη μεγάλη υπόθεση διακίνησης σημαντικού όγκου υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας, που αποκάλυψε σε 21 πόλεις της Ελλάδας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε μια πανελλαδική επιχείρηση.
Σε μια πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Συγκοινωνούντα Δοχεία», πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, έρευνες και κατασχέσεις σε όλη την Ελλάδα.
Στην Καλαμάτα και σε χωριό της Μεσσηνίας, έγιναν έρευνες σε τρία σπίτια (τα δύο στην Καλαμάτα).
Συνολικά σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία, μέσω διαδικτύου, σε βάρος 32 ατόμων, από τα οποία έξι συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.
Οι εμπλεκόμενοι διατηρούσαν πρόσβαση σε servers σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας. Το επίμαχο υλικό εμπλουτιζόταν και ανανεωνόταν σε τακτική βάση, ώστε να είναι δυνατή η διαρκής αγοραπωλησία και ανταλλαγή ταυτόχρονα σε όλους τους διακομιστές.
Οι αστυνομικοί της Δίωξης ταυτοποίησαν 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.
Το πωλούσαν
Από την πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι χρήστες του διαδικτύου διατηρούσαν πρόσβαση σε διακομιστές (servers) δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο εγχώριου και διεθνούς υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων και ενηλίκων.
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους:
•γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία
•για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανήλικων ή ενήλικων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό
•εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή/και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.
Το ανωτέρω υλικό πωλούσαν έναντι χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 5 ευρώ έως 35 ευρώ, ώστε οι χρήστες κατά περίπτωση να αποκτούν:
-πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή
-πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και
-δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.
Στην Καλαμάτα
Ύστερα από ενημέρωση της Εισαγγελίας ακολούθησε έρευνα με τη χρήση ειδικών τεχνικών σε κανάλια των διακομιστών και στο πορνογραφικό υλικό το οποίο είχε αποθηκευτεί τοπικά ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς (cloud), με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Παράλληλα, έγινε επικοινωνία με το Τμήμα Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και με την εταιρεία νεφοϋπολογιστικών λογαριασμών, όπου δημοσιεύτηκαν οι επίμαχοι υπερσύνδεσμοι, απ’ όπου προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και στοιχεία για τους χρήστες – διαχειριστές και τους χρήστες – επισκέπτες των διακομιστών.
Τα δεδομένα αυτά τέθηκαν εκ νέου υπόψη της Εισαγγελίας και από την περαιτέρω αλληλογραφία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων, ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους.
Αμέσως μετά οργανώθηκαν έρευνες σε 21 πόλεις ανά την Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Καλαμάτα, όπου οι αστυνομικοί μετά τις 15 Ιουνίου ερεύνησαν τρία σπίτια.
Κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, σκληροί δίσκοι, USB, κάρτες μνήμης, φορητοί υπολογιστές και tablet.
Στην ογκώδη δικογραφία συμπεριλήφθηκε τελικά κι ένα αγόρι 17,5 ετών από την Καλαμάτα, το οποίο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και όσα έχει υποστηρίξει, μέσω ενός παιχνιδιού γνωρίσθηκε διαδικτυακά με ένα αγόρι από τη Ρόδο, με το οποίο στη συνέχεια από κοινού διαχειρίζονταν ομάδα μέσω της οποίας μοιράζονταν φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου.
Υποστηρίζει πως οι φωτογραφίες δεν απεικόνιζαν ανήλικα άτομα και πως αυτό γινόταν για περίπου δύο μήνες. Τις δε φωτογραφίες κατέβαζε δωρεάν από συγκεκριμένη ιστοσελίδα και ακολούθως με το Ροδίτη τις πωλούσαν στην ομάδα – εφαρμογή που είχαν ενταχθεί προς 5 ευρώ.
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η εμπλοκή των ατόμων στην υπόθεση ταυτοποιήθηκε από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ενώ σε πολλά από αυτά βρέθηκαν, τοπικά αποθηκευμένες ή σε cloud, φωτογραφίες και βίντεο αναγνωρισμένων – ταυτοποιημένων ανήλικων θυμάτων και εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων.
Της Βίκυς Βετουλάκη