Ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας αισθάνονται οι κάτοικοι του Ασπροχώματος, αφού ακόμα και για αν έχουν κανονικά νερό, αναγκάζονται να παρακαλούν τα τελευταία χρόνια.
Όπως είπαν κάτοικοι που μίλησαν στο «Θ», η περιοχή τους είναι σε πολλούς τομείς εγκαταλελειμμένη, ενώ ακόμα και τα μικρά καλαθάκια σκουπιδιών που είναι, για παράδειγμα, στη στάση των λεωφορείων, τα αδειάζουν οι ίδιοι.
«Βραστό» νερό
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως μας είπαν, είναι το νερό. Το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή έχει πολύ χαμηλή πίεση και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες τα σπίτια στο ψηλό σημείο του χωριού κάποιες ώρες δεν έχουν νερό.
Εξαιτίας δε της χαμηλής πίεσης και της μικρής κυκλοφορίας του, στα σπίτια και τις επιχειρήσεις από τον κόμβο του «Ζαφείρη» έως τον κόμβο που στρίβουμε για Μεσσήνη το νερό που βγάζουν οι βρύσες είναι καυτό από τις εξωτερικές θερμοκρασίες.
Σκουπιδότοπος
Το άλλο σημαντικό τους πρόβλημα είναι ζητήματα καθαριότητας. Εκτός του ότι, όπως μας είπαν, η αποκομιδή δε γίνεται όσο συχνά πρέπει, στο χώρο κάτω από τον κεντρικό δρόμο, στις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού, υπάρχει μόνιμος σκουπιδότοπος. Τα σκουπίδια είναι βουνό και δύο πίνακες ελέγχου δημόσιας επιχείρησης (ΔΕΗ ή ΟΤΕ) λεηλατημένοι. Σκουπίδια είναι διάσπαρτα και στις γραμμές του τρένου, ενώ τριγύρω τα ξερά χορτάρια «φωνάζουν» για την επικινδυνότητα. Δάση από βάτα και ξερά χορτάρια υπάρχουν σε πολλά σημεία της περιοχής.
Εγκαταλειμμένος και κατεστραμμένος είναι και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, ο οποίος ρημάζει άδικα. Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει παραχωρηθεί σε κάποιον σύλλογο, για να τον φροντίζει και να τον συντηρεί.
Της Βίκυς Βετουλάκη