Στις 20 Μαρτίου το «Θάρρος» είχε φέρει στην επικαιρότητα, έπειτα από εκκλήσεις περιοίκων, το ζήτημα που έχει προκύψει με το ακίνητο του Κληροδοτήματος Χανδρινού στη Νέα Κηφισιά.
Όπως είχαμε γράψει και τότε, πρόκειται για ακίνητο «φιλέτο», ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο εδώ και χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του, με τους περιοίκους να έχουν φτάσει σε απόγνωση, καθώς μετά τη λεηλασία του έχει μετατραπεί σε άντρο ανομίας.
Οι περίοικοι συνεχώς καλούσαν την Αστυνομία, ενώ έστελναν έγγραφα στο Δήμο Κηφισιάς και την Περιφέρεια Αττικής, όπως και στο Δήμο Καλαμάτας. Όμως, ουδέποτε έλαβαν απάντηση από τον τελευταίο.
Η μοναδική απάντηση από πλευράς Δήμου Καλαμάτας ήταν μέσω του «Θάρρους» και ειδικότερα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι είχε ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση του νομικού που είχε οριστεί από το Δήμο και θα προχωρούσε στις διαδικασίες, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση στο ακίνητο. Επίσης, θα προχωρούσαν οι διαδικασίες ώστε να εκποιηθεί, αφού ο Δήμος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ένα ακίνητο εκτός της γεωγραφική του περιφέρειας.
Έκτοτε δεν άλλαξε κάτι, μέχρι που οι περίοικοι απέστειλαν τα δημοσιεύματα του «Θάρρους» τόσο στους Δήμους Καλαμάτας και Κηφισιάς όσο και στην Περιφέρεια Αττικής (8 Ιουνίου), ζητώντας να γίνει έλεγχος.
Η Περιφέρεια Αττικής, έπειτα από χρόνια οχλήσεων, όπως μας είπαν οι περίοικοι, ανταποκρίθηκε και αρμόδιοι υπάλληλοί της στις 15 Ιουνίου μετέβησαν στο επίμαχο κληροδότημα.
Μεταξύ
άλλων, συμπέραναν τα εξής: «Κατά την ώρα της αυτοψίας,
η οποία πραγματοποιήθηκε από το πεζοδρόμιο, και όσο αυτό ήταν εφικτό,
διαπιστώθηκε ότι στη συγκεκριμένη καταγγέλλουσα διεύθυνση υπήρχε μερικώς
περιφραγμένο οικόπεδο, εντός του οποίου υπήρχε προφανώς εγκαταλελειμμένο
ακίνητο, ευχερώς προσβάσιμο σε περαστικούς, με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα,
σπασμένα τζάμια, απορρίμματα κ.λπ.
Στον αύλειο χώρο του οικοπέδου υπήρχε βλάστηση, διασκορπισμένα απορρίμματα, με
αποτέλεσμα τη δημιουργία πιθανών εστιών προσέλκυσης τρωκτικών και ανάπτυξης
εντόμων υγειονομικής σημασίας, δημιουργώντας οχληρές και πιθανόν ανθυγιεινές
καταστάσεις σε βάρος των περίοικων.
Ύστερα από τα παραπάνω, η Υπηρεσία μας ζήτησε από το φερόμενο ως ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την καταγγελία σας, του παραπάνω οικοπέδου με οίκημα, τον άμεσο καθαρισμό αυτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν εστίες ανάπτυξης τρωκτικών κι εντόμων υγειονομικής σημασίας και να αρθούν οι ανθυγιεινές και οχληρές καταστάσεις σε βάρος των περίοικων, καθώς και για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων (κλείσιμο ανοιγμάτων, περίφραξη έκτασης), ώστε να μη δημιουργηθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Τέλος, το έγγραφο κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Δόμησης και Καθαριότητας του Δήμου Κηφισιάς και στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς, για ενημέρωση και τις δικές τους ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».
Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της αυτοψίας (που δικαιώνει τα παράπονα και τις καταγγελίες των περιοίκων). Για το λόγο αυτό η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Καλαμάτας προέβη πρόσφατα σε κινήσεις για να γίνει καθαρισμός του συγκεκριμένου ακινήτου, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έγινε. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει αποκλεισμός, κάτι που, όπως μας διαβεβαιώσαν από το Δήμο, θα γίνει άμεσα.
Τέλος, έχει σταλεί αίτημα στην Αποκεντρωμένη και, όπως μας είπαν, δίνει το βηματισμό των επόμενων κινήσεων, ώστε ορκωτός εκτιμητής να ορίσει την αξία του ακινήτου και στη συνέχεια αυτό να οδεύσει προς εκποίηση, κάτι που και στο Δήμο Καλαμάτας θα φέρει έσοδα και οι περίοικοι θα ηρεμήσουν, ελπίζοντας πάντα ότι ο νέος ιδιοκτήτης, όταν και αν υπάρξει, θα φροντίσει το ακίνητο να αξιοποιηθεί και όχι να παραμείνει στην κατάσταση που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που ελήφθησαν την Πέμπτη.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση