«Οι βασικές αρχές του Tai Chi Chuan, χαλάρωση, κέντρο, ισορροπία και αρμονία είναι απαραίτητες και στην καθημερινή ζωή»
Αδειάστε το μυαλό σας και γίνετε «άμορφοι» και ρευστοί σαν το νερό, το οποίο ακολουθεί και παίρνει το σχήμα των συνθηκών που συναντά…
Αν η φράση του Μπρους Λη «Be water, my friend» και η τέχνη του Τάι Τσι που διδάσκει το πώς σας …ιντριγκάρουν, τότε είναι για σας οι δύο παρουσιάσεις Chi Gong και Tai Chi που θα πραγματοποιήσει η διάσημη Shifu (μεγάλη δασκάλα), Grace Chui, στο πλαίσιο των ανοικτών δράσεων της «Καλλίεργον» το διήμερο 9 και 10 Ιουλίου στη Μάνη.
Ο σημαντικός αυτός Φορέας Δράσεων και Υπηρεσιών Πολιτισμού, με έδρα το Νεοχώρι Στούπας, που έχουν ιδρύσει η Χριστίνα Τζιάλλα και η Βασιλική Κατέρη, φέρνει κάθε φορά στον τόπο μας πρωτοπόρες και ευφάνταστες εκδηλώσεις, μετατρέποντας διάφορα ερεθίσματα σε γνώση και εμπειρία που μοιράζεται.
Η Χριστίνα Τζιάλλα περιγράφει τη γνωριμία της, πριν από ένα χρόνο, με την Grace Chui, συνιδρύτρια το 2006 του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Tai Chi Club (με έδρα το Μόντρελ του Καναδά), σε μια κοινή συγκέντρωση με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ενεργειακή και πολεμική τέχνη (στο Tai Chi Chouan Retreat που διοργάνωσε η σχολή Athens Tai Chi Chuan Association, στην Αίγινα).
Σε μια κοινή άσκηση η μικρόσωμη, γεννημένη στο Χονγκ Κονγκ, 66χρονη Shifu, ανέκοψε την ορμή της πολύ νεότερης και χειροδύναμης συναθλήτριάς της (το «Ελληνικό Βουνό», όπως τη χαρακτήρισε) και χειρίστηκε τα χέρια της «σαν να τα έπλενε σε νερό».
Το «Θ» είχε την ευκαιρία να πάρει ήδη μια πρώτη γεύση από την κινέζικη ήπιας μορφής πολεμική τέχνη που μιμείται την κίνηση και τις διαθέσεις του νερού -η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος στο δυτικό κόσμο, όπως και στη χώρα μας- και από την ενδιαφέρουσα κα Γκρέις (ζει μόνιμα στον Καναδά από το 1989), κληρονόμο μιας μακράς συλλογικής και οικογενειακής παράδοσης, στην οποία μυήθηκε άμεσα από τον πατέρα της, Chui Lap Kan, ο οποίος ήταν επίσης δάσκαλος Τάι Τσι. Να τι μας είπε:
Ποιες είναι οι βασικές αρχές του Τάι Τσι;
Το Tai Chi Chuan δεν είναι μόνο μια άσκηση για την υγεία, αλλά αρχικά είναι μια πολεμική τέχνη που έχει κληρονομηθεί εδώ και 700 χρόνια. Οι βασικές αρχές του Tai Chi Chuan είναι: χαλάρωση, κέντρο, ισορροπία και αρμονία, οι οποίες δεν εφαρμόζονται μόνο στο Tai Chi Chuan, αλλά είναι απαραίτητες και στην καθημερινή ζωή. Καμία τέχνη δεν είναι εύκολο να κατακτηθεί, το μόνο κλειδί είναι η πρακτική, η υπομονή και η επιμονή για μάθηση και πρακτική.
Γιατί να κάνει κάποιος Τάι Τσι;
Το Tai Chi Chuan είναι ένα είδος άσκησης που διατηρεί το σώμα και το μυαλό σε μια κατάσταση που είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να κρατήσετε το μυαλό σας στο κέντρο και να κάνετε πράγματα με ισορροπία. Εάν το σώμα ή το μυαλό σας δεν είναι στο κέντρο, θα πάει σε λανθασμένη κατεύθυνση και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σταδιακά.
Τι σας φέρνει στην Ελλάδα και ειδικά στη Μάνη και ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τη χώρα μας;
Η Χριστίνα Τζιάλλα είναι η αφορμή να επισκεφθώ τη Μάνη, τη Μεσσηνία. Πέρυσι επισκέφθηκα την Αθήνα για να συμμετάσχω σε ένα Tai Chi ταξίδι αναζωογόνησης, εκεί γνώρισα τη Χριστίνα και έκανα μερικούς νέους φίλους. Βρήκα τους Έλληνες πολύ φιλικούς και εξυπηρετικούς, και φυσικά, η ομορφιά της θάλασσας και η εξαιρετική ελληνική κουζίνα με κάνουν να θέλω να ξαναεπισκεφθώ την Ελλάδα και να γνωρίσω κάθε γωνιά της.
Μια Τέχνη της Ανατολής πόσο ταιριάζει στα ελληνικά δεδομένα;
Το Tai Chi Chuan είναι για όλους, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τη θέση. Η διεθνής εξάπλωση του Tai Chi Chuan, καθώς και οι πολλαπλές κληρονομιές (όπως η Tung/Dong για
το ρεύμα Yang), έχουν δημιουργήσει παραρτήματα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν σχολές Tai Chi σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ακόμη και αν ανήκουν σε διαφορετικές κληρονομιές, οι βασικές αρχές παραμένουν οι ίδιες.
Τι θα δείξετε στα εργαστήρια που θα κάνετε σε συνεργασία με την Καλλίεργον και τι να περιμένουν οι άνθρωποι που σκέφτονται να συμμετάσχουν;
Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, να δοκιμάσουν και να γευτούν το μυστήριο του Tai Chi Chuan και του Chi Gong. Το Chi Gong ή Qi Gong, που μεταφράζεται από τα κινέζικα, είναι ένας άλλος τύπος ασκήσεων για την ανάπτυξη της αναπνοής και την καλλιέργεια της ενέργειας (chi). Το Chi Gong είναι πιο εύκολο για όλες τις ηλικίες (σε σύγκριση με το Tai Chi Chuan), αλλά τα οφέλη είναι τα ίδια, καθώς το Chi Gong είναι πιο εύκολο από το Tai Chi Chuan. Το Tai Chi Chuan είναι πιο προκλητικό από το Chi Gong.
Εύχομαι όλοι οι παρόντες στο εργαστήριό μου να συμμετάσχουν στο Chi Gong και στη συνέχεια να ακολουθήσουν το Tai Chi Chuan.
Σε περίπτωση που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν αγγλικά, θα υπάρχει και μεταφραστής. Γενικά, το εργαστήρι θα γίνει με τη γλώσσα του σώματος, οπότε θα είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε. Εάν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κινητικότητα, θα υπάρχουν καρέκλες για τη διευκόλυνσή του. Θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω κάτι ακόμη. Οι άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι το Tai Chi είναι για ηλικιωμένους, όταν στην πραγματικότητα πολλά παιδιά μαθαίνουν Tai Chi και Chi Gong. Έχω διδάξει παιδιά, νέους σε σχολεία, σε κέντρα και έχω διδάξει ακόμα και ηλικιωμένους κατ’ οίκον, οπότε βλέπετε ότι όντως το Tai Chi είναι για όλους. Το Tai Chi δεν εκτελείται μόνο αργά, έχουμε επίσης και γρήγορο Tai Chi. Το Tai Chi έχει βαθιά γνώση και ποικιλία τεχνικών, που δεν μπορούν να εξηγηθούν με λίγα λόγια…
Το Tai Chi Club
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Tai Chi Club έχει διδάξει από το 2006 περισσότερους από 2000 νέους μαθητές και σε κάθε συνεδρία δίνουν το «παρών» πάνω από 160 ενεργά μέλη. Η Grace έχει εκπαιδεύσει πάνω από 40 πιστοποιημένους δασκάλους, οι οποίοι απαιτούνταν να περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια μάθησης από το σύλλογό της σε διαφορετικές τεχνικές Tai Chi, όπως η Yang style form, η Hao style form, η Fast form, η Fa-Jing form, τα όπλα: σπαθί, σπαθάκι, ξύλινα ραβδιά, διπλά ραβδιά, Push hands, qi-gong, μετάδοση ενέργειας, διαλογισμός κ.λπ. Μέχρι τώρα υπάρχουν περίπου 30 ενεργοί δάσκαλοι που βοηθούν στη διδασκαλία στο Tai Chi Club, καθώς και σε συνδεδεμένα κέντρα, και υπάρχουν μαθητές που είναι στο δρόμο της εκπαίδευσης για πιστοποίηση.
Επικοινωνία: στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο grace@taichiclub.com και στην ιστοσελίδα taichiclub.com
Κυριακή και Δευτέρα 9-10/7 τα εργαστήρια της «Καλλίεργον» με την Grace Chui
Η Shifu Grace Chui θα βρίσκεται στην έδρα της «Καλλίεργον» στο Νεοχώρι Μάνης, κοντά στη Στούπα, την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα πραγματοποιήσει εργαστήριο μιας ώρας, από τις 20.00 έως τις 21.00, με Chi Gong και στη συνέχεια με Tai Chi. Τα εργαστήρια μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε ηλικίας, αρχάριοι και μη. Κόστος συμμετοχής ανά άτομο και ανά ημέρα: 20 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 24%)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail στη διεύθυνση: vasiliki.kateri@kalliergon.com ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6946096502.
Και μετά από τη Μεσσηνία στα Γιάννενα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκρέις είναι πλέον ένθερμη φίλη της «Καλλίεργον» και μετά τη Μεσσηνία θα βρεθεί στα Γιάννενα, συμμετέχοντας στις δράσεις που πραγματοποιούν η Χριστίνα Τζιάλλα και η Βασιλική Κατέρη στον τόπο καταγωγής τους. Η «Καλλίεργον» διοργανώνει εκεί το 1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας-Ένα Ζωντανό Μουσείο Μύθων, Θρύλων & Παραδόσεων και το Pamvotis Lake Project, ενώ συγκλονιστική είναι και η, εμπνευσμένη από τον πνιγμό στη λίμνη της Κυρά-Φροσύνης και 17 ακόμη γυναικών από τον Αλή Πασά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, διεθνής καμπάνια για την ευαισθητοποίηση κατά των γυναικοκτονιών. Πρόκειται για μια σειρά από πορτραίτα διάσημων (μεταξύ άλλων θα φωτογραφηθεί η Άντζελα Γκερέκου) ή καθημερινών γυναικών, που συνδυάζουν τέχνη, ένταση και δυνατά μηνύματα, καθώς μάλιστα τα «μοντέλα» φορούν εκπληκτικά κοσμήματα από ασημοκούφετα (αυτά με τα οποία στολίζονται οι δίσκοι με τα κόλλυβα των μνημοσύνων). Η Grace Chui θα γίνει ένα από τα πορτραίτα των γυναικών-μαρτύρων που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο…
Της Χριστίνας Ελευθεράκη