Κυριευμένοι από άγχος και φόβο είναι οι κάτοικοι όλων των κατοικημένων περιοχών από τη Θουρία έως το Αριοχώρι, καθώς μετά τη λήξη συναγερμού για την πανδημία έχει αρχίσει πάλι μπαράζ διαρρήξεων, άλλοτε μόνο με ζημιές, γιατί οι δράστες δε βρίσκουν τίποτα να πάρουν, άλλοτε με λεία που για κάποιες οικογένειες αποτελεί μια μικρή περιουσία.
Όπως μας είπαν κάτοικοι των περιοχών, σε όλη αυτή την περιοχή δεν υπάρχει περίπτωση να μη σημειωθούν τουλάχιστον 2-3 περιστατικά κλοπής την εβδομάδα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, ότι το σύνολο των σπιτιών των χωριών έχει «χτυπηθεί» τουλάχιστον μία φορά!
Πολλές κλοπές
Προχθές στην Αιθαία, κάτοικος της περιοχής (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) δεν έλειψε πάνω από μια ώρα από το σπίτι του και όταν επέστρεψε, τα βρήκε όλα άνω – κάτω, ενώ κοσμήματα σημαντικής συναισθηματικής αξίας είχαν κάνει «φτερά». Ευτυχώς, οι δράστες, όπως μας είπε, δεν ανακάλυψαν τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι.
Την αμέσως επόμενη ημέρα κάλεσε συνεργείο και, θέλοντας και μη, εγκατέστησε συναγερμό.
«Όλοι μας είμαστε αγανακτισμένοι. Οι κλοπές στις περιουσίες μας είναι συνεχόμενες από συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. “Σπάνε” τα σπίτια μας και ενδιαφέρονται μόνο για κοσμήματα, χρυσαφικά και μετρητά. Το σύνολο των σπιτιών του χωριού μας έχει χτυπηθεί τουλάχιστον μία φορά!», τόνισε.
Ζητούν ελέγχους και από την Τροχαία
Οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών λένε ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας το φαινόμενο των κλοπών και διαρρήξεων στα σπίτια τους είχε μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Από πέρυσι, όμως, το πρόβλημα ξαναφούντωσε. Οι κλοπές στα σπίτια τους γίνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες λείψουν για πολύ λίγο.
Ένα άλλο πρόβλημα πολύ σημαντικό που επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η παλιά εθνική οδός που περνάει μέσα από τα χωριά τους. Αυτοκίνητα, κυρίως με οδηγούς Ρομά, κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και κινδυνεύουν. Ζητούν, δε, από την Τροχαία να κάνει πιο έντονη την παρουσία της και, κυρίως, να κάνει ελέγχους σε αυτό το τμήμα του δρόμου.
Έχασαν την πίστη τους
Η εγκληματικότητα στη συγκεκριμένη περιοχή έχει απασχολήσει πολλές φορές την τοπική κοινωνία, ενώ και οι κάτοικοι δεν έχουν μείνει άπραγοι.
Ακόμα και από το 2012 είχαν ξεκινήσει διαμαρτυρίες, ζητώντας περισσότερη αστυνόμευση και διαδηλώνοντας στο κέντρο της Καλαμάτας. Κάτοικοι από Αριοχώρι, Πλατύ, Άρι, Ασπροπουλιά και Άγιο Φλώρο είχαν ζητήσει την παρέμβαση των αρμοδίων, έγινε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο, αλλά αποτέλεσμα κανένα.
Το Φεβρουάριο του 2019, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αριοχωρίου, οργανώθηκε συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν 12 πρόεδροι χωριών της περιοχής, με θέμα την ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στα χωριά τους, το φόβο που βιώνουν οι κάτοικοι, αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν. Και τότε διαμαρτυρήθηκαν, αλλά το φαινόμενο δεν εξαλείφθηκε.
Τα χωριά της Μεσσηνίας στενάζουν από τις κλοπές και τις διαρρήξεις που συμβαίνουν συνεχώς και η μικροεγκληματικότητα, όπως ονομάζεται από την Αστυνομία, πλήττει βάναυσα τα νοικοκυριά, που ήδη υποφέρουν. Η μόνη που πραγματικά έχει μειωθεί είναι η βαριά εγκληματικότητα. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι πολλοί πλέον ούτε καν καταγγέλλουν τα κρούσματα βίας που σημειώνονται σε βάρος τους, όπως και σε βάρος των περιουσιών τους, έχοντας χάσει την πίστη τους ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση.
Της Βίκυς Βετουλάκη