Θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, είχε προχθές με το γενικό διευθυντή και τους διευθυντές ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω σύσκεψη -με τη συμμετοχή και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων Στάθη Αναστασόπουλου – εξετάστηκαν προβλήματα όπως η ακαρπία, καθώς και ο περονόσπορος των αμπελιών, για τα οποία ο περιφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να ετοιμάσουν εκθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στην παραγωγή.
Ακόμα, ο κ. Νίκας κάλεσε τις ΔΑΟΚ να διερευνήσουν από τώρα τις ανάγκες για επιπλέον φαρμακευτικά σκευάσματα όσον αφορά στη δακοκτονία και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τέτοιες, να συντάξουν σχετικές εκθέσεις, έτσι ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα να προβεί η Περιφέρεια στην προμήθειά τους.
Τέλος, στην προχθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα των αναδασμών και των εγγείων βελτιώσεων, για τα οποία ο περιφερειάρχης ζήτησε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.
Εν τω μεταξύ, «τεράστιο» χαρακτήρισε το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σχετικά με την ακαρπία των ελιών (βρώσιμων και ελαιοποιήσιμων), αλλά και τις ζημιές που ήδη προκαλεί στα αμπέλια ένας «εχθρός από το παρελθόν», ο περονόσπορος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος.
Συγκεκριμένα, το ζήτημα τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας κατόπιν πρωτοβουλίας της παράταξης του κ. Τατούλη, καθώς η κα Νικολάκου ζήτησε από τον κ. Αναστασόπουλο απαντήσεις σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει , αλλά και σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες.
Απαντώντας στην κα Νικολάκου αρχικά ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε: «Θέλω να πω από την αρχή ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και για την καρπόδεση και την αμπελουργία. Την καρπόδεση και όσον αφορά στις επιτραπέζιες ελιές, που εκεί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, και όσον αφορά στις ελαιοποιήσιμες. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα αμπέλια. Τόσο για τα οινοποιήσιμα όσο και για τα επιτραπέζια σταφύλια.
Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, άρα είναι μονόδρομος να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών που όλοι διαπιστώνουμε κάθε μέρα».
Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε: «Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και σε ορισμένες περιπτώσεις μη αναστρέψιμα», ενώ κατέληξε σημειώνοντας: «Εάν διαπιστωθεί ότι το ποσοστό της ζημιάς είναι πάνω από 30%, τότε έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να συμπληρώσουμε και να τεκμηριώσουμε τους φακέλους για το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής.
Αυτά είναι τα άσχημα νέα για την παραγωγή. Τη στιγμή που το ελαιόλαδο έχει μια καλή τιμή βλέπουμε ότι έχουμε καινούρια προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την ακαρπία, και καινούρια προβλήματα στα αμπέλια, όπως ο περονόσπορος, ο παλιός εχθρός των αμπελιών, που τώρα ευνοήθηκε πάρα πολύ από τις κλιματικές συνθήκες».