Σε τρεις Αλβανούς, που ήδη έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, κατέληξε η Αστυνομία ότι ανήκει η μεγάλη χασισοφυτεία των 3.127 δενδρυλλίων που είχε εντοπισθεί πέρυσι τον Αύγουστο στην περιοχή «Νησάκια» στο οροπέδιο της Μάλης, κοντά στο χωριό Ραπτόπουλο.
Ήδη από τη στιγμή ανακάλυψης της «μαμούθ» χασισοφυτείας είχε επισημανθεί ότι οι καλλιεργητές της την εγκατέλειψαν άρον άρον, αφήνοντας πολλά στοιχεία στις αυτοσχέδιες σκηνές διαμονής που είχαν δημιουργήσει. Όπως αποδείχτηκε τελικά, είχαν αφήσει δαχτυλικά αποτυπώματα, αλλά και αναλυτικό σημειωματάριο με τις καλλιεργητικές εργασίες που έκαναν.
Με το πρόσχημα της συγκρότησης συνεργείου για αγροτικές δουλειές, οι τρεις δράστες κινούνταν και διέμεναν άνετα στην περιοχή της Τριφυλίας. Ο δε 43χρονος, που κατηγορείται ως αρχηγός της ομάδας, είχε φέρει τους άλλους δύο στην Ελλάδα με το καθεστώς του «μετακλητού εργάτη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 43χρονος είχε καταδικασθεί σε πολυετή κάθειρξη για τη δολοφονία δικηγόρου της Κυπαρισσίας το 2009.
Η εν λόγω φυτεία εκτιμάται ότι θα απέδιδε περίπου 2 τόνους χασίς και κέρδη πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ!
Από τις μεγαλύτερες
Ο εντοπισμός της συγκεκριμένης φυτείας πέρυσι είχε προκαλέσει αίσθηση τόσο για το μέγεθός της όσο και για τον τρόπο καλλιέργειας.
Ο χώρος που είχε επιλεγεί για την καλλιέργεια εκτεινόταν σε επτά στρέμματα, ήταν ιδιαίτερος και δεν μπορούσε να γίνει εύκολα αντιληπτός λόγω της φυσικής «προστασίας» που προσέφερε το γεωγραφικό σημείο.
Το μέγεθός της, ο αριθμός των δενδρυλλίων, ο επαγγελματισμός και ο τρόπος καλλιέργειας φανέρωναν προγενέστερη γνώση των καλλιεργητών, ενώ οι διαφορετικές ποικίλες δενδρυλλίων, τα διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και η μεγάλη ποσότητα νερών που είχαν εξασφαλίσει, εξέπληξαν ακόμα και τους αστυνομικούς.
Οι αστυνομικοί μέτρησαν 3.127 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 2,7 μέτρων, τα οποία καλλιεργούνταν σε έντεκα ειδικά διαμορφωμένους και κατάλληλα εκχερσωμένους χώρους, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μικρά μονοπάτια, ενώ ήταν περιφραγμένοι με κλαδιά δέντρων και σύρμα.
Η έρευνα συνεχίσθηκε όλο αυτό τον καιρό από τη Δίωξη Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τα Γραφεία Εγκληματολογικών Ερευνών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων.
Έτσι, διακριβώθηκε ότι τρεις Αλβανοί, ηλικίας 37, 42 και 43 ετών, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης.
Μετακλητοί εργάτες
Όπως προέκυψε, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διακριτούς ρόλους, ενώ ηγετικό μέλος ήταν ο 43χρονος, ο οποίος διέμενε στο Καλό Νερό.
Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του δραστηριότητα ως επικεφαλής πολυμελούς συνεργείου που δραστηριοποιούταν στην ελαιοκαλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων, στο πλαίσιο της οργάνωσης ο 43χρονος συγκρότησε ομάδα για την καλλιέργεια της φυτείας κάνναβης, παρέχοντας στα μέλη εξοπλισμό, κατάλυμα, μεταφορικά μέσα, συνδέσεις και συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς και καθεστώς νόμιμης διαμονής.
Ο 43χρονος στρατολόγησε τον 42χρονο και τον 37χρονο. Ο 42χρονος ταυτοποιήθηκε δακτυλοσκοπικά, ενώ ο 37χρονος, όπως προέκυψε, είχε το ρόλο της καταγραφής των καθημερινών καλλιεργητικών πράξεων.
Στη φυτεία οι αστυνομικοί είχαν βρει τρεις αυτοσχέδιες σκηνές που είχαν φτιάξει (δύο για ύπνο και μία ως κουζίνα), που ήταν πλήρως εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα για μακρά διαμονή των καλλιεργητών.
Καθώς, όμως, η φυτεία εντοπίστηκε αρχικά από το ελικόπτερο, οι δράστες την εγκατέλειψαν άρον άρον, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να βρουν αρκετά δαχτυλικά αποτυπώματα, αλλά και ένα χειρόγραφο ημερολόγιο με αναλυτικές σημειώσεις για το τι έκαναν.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη