Αμφισβητεί την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Υπαπαντή ο Παν. Νίκας

Αμφισβητεί την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Υπαπαντή ο Παν. Νίκας

Ζήτησε από τη Λ. Μενδώνη επίσπευση διαδικασιών και ανακοίνωση για τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν

Επίσπευση των διαδικασιών και άμεσες ανακοινώσεις για τις αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στην Υπαπαντή ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση εφ’ όλης της ύλης που είχε μαζί της στην Αθήνα για τα έργα πολιτισμού στην περιφέρεια.

Στη συνάντηση που είχαν, συζήτησαν για τα εν εξελίξει, αλλά και τα προγραμματιζόμενα έργα πολιτιστικού χαρακτήρα στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τζάνε – Καλαμάκι

Ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε την υπουργό ότι, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, θα υπάρχει εργολάβος για την παράκαμψη της αρχαίας ακρόπολης του Πεταλιδίου, όσον αφορά στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Ριζόμυλος – Κορώνη, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Συζητήθηκε, επίσης, η ακολουθητέα διαδικασία ως προς την αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο του Δήμου Δυτικής Μάνης, έργο για το οποίο η υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 1.213.000 ευρώ την συντήρηση και αποκατάσταση της ιστορικής μονής της Δήμιοβας και αιτήθηκε να επιταχυνθεί από το υπουργείο η διαδικασία έγκρισης των σχετικών μελετών, ώστε να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση.

Υπαπαντή και Αρχαία Μεσσήνη

Στο πλαίσιο της συνάντησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της υπουργού Πολιτισμού, στην Αθήνα, επιλύθηκαν γραφειοκρατικής φύσεως προβλήματα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η σύνταξη της διακήρυξης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Υπουργείου.

Ενημέρωσε, δε, την υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και τον εκπρόσωπό της, αρχαιολόγο καθηγητή Πέτρο Θέμελη, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα στην Αρχαία Μεσσήνη, πρωτοβουλία που βρήκε σύμφωνη την υπουργό, όπως σημείωσε ο κ. Νίκας.

Αναφορικά δε με την πλατεία Υπαπαντής, στην Καλαμάτα, εκφράστηκε εκ μέρους του κ. Νίκα ο μεγάλος προβληματισμός της Περιφέρειας για τον επιπλέον χρόνο που έχει ζητηθεί σε σχέση με την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων αυτών καθ’ εαυτών και σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης σε έναν κρίσιμο για την Καλαμάτα χώρο.

Ως εκ τούτου, δήλωσε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξουν το συντομότερο οι όποιες ανακοινώσεις όσον αφορά στο επιστημονικό ενδιαφέρον των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν.