Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω για υποψήφιους περιφερειάρχες…

Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω  για υποψήφιους περιφερειάρχες…

«Στο κυνήγι» της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Μόνο ανέφελη δεν είναι η πορεία μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου για τους υποψήφιους περιφερειάρχες της Πελοποννήσου. Από πληροφορίες και δημοσιεύματα («Καθημερινή», ieidisis.gr) φαίνεται ότι ο… εκλεκτός της Ν.Δ., Δημήτρης Πτωχός, αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα που φτάνουν μέχρι και αυτό της αναγνωρισιμότητας σε διάφορες Περιφερειακές Ενότητες. Ήδη η Ν.Δ., με το γραμματέα του κόμματος και… κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, σχεδιάζει ολόκληρο πακέτο παρεμβάσεων και πρόγραμμα επισκέψεων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή, αλλά η εκτίμηση είναι πως ούτε αυτό από μόνο του αρκεί!

Μάλιστα, για να αντιστραφεί το κλίμα φαίνεται ότι θα ζητηθεί και η συμβολή του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου στο “Θ”, ναι μεν δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά και ο ίδιος επιμένει στη γραμμή της απόλυτης ουδετερότητας.

 “Ό,τι είπα μέχρι σήμερα ισχύει στο ακέραιο”, μας δήλωσε και πρόσθεσε: “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κρατήσει ίσες αποστάσεις από τους υποψηφίους, ενώ σε ό,τι με αφορά προσωπικά, οι όποιες παρεμβάσεις μου θα είναι δημόσιες και όχι στους διαδρόμους κάποιων γραφείων”.

Πάντως, ο ίδιος δεν παραλείπει συχνά- πυκνά, μετά την ανακήρυξη του κ. Πτωχού ως υποψήφιου περιφερειάρχη με τη στήριξη της Ν.Δ., να δηλώνει ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι τρόπαιο του κυβερνώντος κόμματος, ότι η αυτοτέλεια των ΟΤΑ είναι σύντομο ανέκδοτο, ότι η ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση αποτελεί συνταγματική ευχή, ότι η προηγούμενη αυτοδιοικητική εμπειρία δεν είναι απαραίτητο προσόν για τον επί θύραις περιφερειάρχη, ότι ο εκάστοτε περιφερειάρχης πρέπει –ως κύριο κατέχοντας προσόν– να συμμορφώνεται με τις άνωθεν υποδείξεις και ότι, τελικά, το επιτελικό κράτος χρειάζεται έναν «βαλέ» σε κάθε Περιφέρεια για την ευόδωση των σκοπών του.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω ίσχυαν και όταν ο κ. Νίκας κατείχε θέσεις στη Νομαρχία Μεσσηνίας, ήταν δήμαρχος Καλαμάτας και περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αλλά αυτό είναι άλλο… επεισόδιο για τον ίδιο.

Από την άλλη πλευρά, προβλήματα υπάρχουν και με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουτσούλη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί “πράσινοι” περιφερειακοί σύμβουλοι είναι στην παράταξη του Πέτρου Τατούλη, ενώ κομματικά στελέχη στη Μεσσηνία, που στήριξαν και στήριξε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στις εσωκομματικές εκλογές, διατηρούν επιφυλάξεις, αφού συγκρούονται τα… συμφέροντά τους με τα “θέλω” της Χ. Τρικούπη. Ακόμα και οι υποψήφιοι βουλευτές στις τελευταίες – διπλές – εκλογές δεν εμφανίζονται ενθουσιασμένοι με την ιδέα… να βάλουν πλάτη για τον εκλεκτό του κόμματος.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να διαμορφώνουν μια κάποια εικόνα για το επόμενο διάστημα, αλλά λένε ότι στην πολιτική ο χρόνος είναι πυκνός, θέλοντας να δείξουν ότι… ρόδα είναι και γυρίζει. Και μάλιστα πολύ γρήγορα…

Α.Π.