Η χθεσινή γιορτή στον Πολύλοφο δεν… έκρυψε τα προβλήματα

Η χθεσινή γιορτή στον  Πολύλοφο δεν… έκρυψε τα προβλήματα

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου Μεσσηνίας για 20ή χρονιά γιόρτασε χθες τις Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου, με στόχο την πολλαπλή ανάδειξη του τοπικού προϊόντος, προκειμένου να κατοχυρώσει μία μόνιμη θέση στην ελληνική γαστρονομία και τις διεθνείς αγορές.

Οι επισκέπτες, οι οποίοι, όπως πάντα, ήταν πολλοί, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν έναν πλούσιο μπουφέ γλυκών με σύκο, καθώς και μια υπέροχη μουσική βραδιά με τον Στέλιο Διονυσίου και την Αγνή Καλουμένου.

Πάντως, μπορεί η βραδιά να ήταν γιορτινή, αλλά στην καθιερωμένη ομιλία του ο πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η φετινή περίοδος δεν ξεκινά με τους καλύτερους όρους για το προϊόν. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μειωμένη υγρασία στις περιοχές καλλιέργειας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα με πτώση των φύλλων.

«Αυτό το διάστημα ο καρπός βρίσκεται στην περίοδο της ωρίμανσης. Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τη φετινή παραγωγή. Το σίγουρο είναι ότι για ακόμη μια χρονιά τα δέντρα δε θα έχουν καλή παραγωγή σύκων.

Υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση στην καλλιέργεια σύκων στη χώρα μας. Όμως, έτσι που “έτρεξε” το πρόγραμμα το ΥπΑΑΤ δε συνέφερε οικονομικά τους συκοπαραγωγούς και δεν είχαμε ενδιαφέρον.

Από την άλλη, ο μεγάλος ανταγωνιστής μας, η Τουρκία, αναμένεται να έχει μια καλή παραγωγή. Βλέπετε, στις περιοχές καλλιέργειας σύκων στη γειτονική χώρα δεν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες», σημείωσε, μεταξύ άλλων.