Με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εντός του κάστρου της Πύλου, γνωστό και ως «Νιόκαστρο», αλλά και το ιστορικό Ανδρομονάστηρο πλησίον της καστροπολιτείας της Ανδρούσης.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, προέστη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Χριστού, εντός του Νιόκαστρου της Πύλου, πλαισιωμένος από τον εφημέριο της Πύλου Πρωτοπρ, Νικόλαο Μπελαούρη και τον Διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στα μηνύματα της εορτής και ευχήθηκε σε όλους υγεία και κάθε καλό στην πορεία της ζωής τους.
Στο Ανδρομονάστηρο προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο παρεπιδημών στη Μεσσηνία και καταγόμενος από αυτήν, Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά και τον Καθηγούμενο της Μονής Βουλκάνου Αρχιμ. Προκόπιο Σμυρνή. Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας κήρυξε τον θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας π. Φίλιππος τονίζοντας πως “Ο Χριστός δεν μεταμορφώθηκε έχοντας ως σκοπό να αυτοπροβληθεί αλλά μεταμορφώθηκε με σκοπό να υπομνήσει στον άνθρωπο ότι, μέσα από το γεγονός της Μεταμορφώσεως, μπορεί να βιώσει και να γίνει συμμέτοχος της δόξης του Θεού”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανδρομονάστηρο αποτελεί Μετόχι της Μονής Βουλκάνου και επί πολλά έτη παρέμενε κλειστό λόγω των εργασιών αναστήλωσης που διεξάγονταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ο πιστός λαός είχε την ευκαιρία, πέραν της συμμετοχής στην πανήγυρη, να ξεναγηθεί και στις πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής. Η Μονή του Ανδρομονάστηρου ευρίσκεται κοντά στο χωριό Πετράλωνα του Δήμου Μεσσήνης. Θεωρείται κτίσμα του 13ου αιώνα και έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (1282-1328). Μάλιστα η παράδοση αναφέρει, ότι ο Ανδρόνικος για να τιμήσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο τον Α΄, καταγόμενο από την ιστορική Ανδρούσα, έφτιαξε το μεγαλόπρεπο αυτό μοναστήρι, κοντά στη γενέτειρα πόλη του Πατριάρχη και γι’ αυτό οφείλει το όνομά του Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο στον Κτίτορά του αυτοκράτορα Ανδρόνικο.