Τις εξαγωγές χύμα και βαρελιών ελαιολάδου, μέχρι την περίοδο συγκομιδής τον Νοέμβριο, απαγόρευσε με απόφασή της η Τουρκία. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του «euro2day.gr» και του «power game», οι τιμές παραγωγού και αγοράς έχουν εκτοξευθεί στην Τουρκία, από τον Ιούνιο, κατά 102%. Η ετήσια άνοδος για τις τιμές στην Ελλάδα είναι 72%.
H κίνηση της απαγόρευσης έρχεται ως απάντηση στην καταστροφική ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη, η οποία οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα και άνοδο της τιμής του ελαιολάδου στην Τουρκία.
Εκτόξευση τιμών
Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου και το δημοσίευμα του Middle East Eye, οι τιμές παραγωγού και αγοράς έχουν εκτοξευθεί κατά 102% στην Τουρκία από τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία καταγράφηκε άνοδος κατά 84%, στην Ιταλία κατά 58% και στην Ελλάδα κατά 72%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανέφερε ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία, τους σημαντικότερους παραγωγούς στον κόσμο, μειώθηκε κατά 20% την περίοδο 2022-2023, λόγω της ξηρασίας. Αντίθετα, η παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας, την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 62%.
Διπλασιασμός ελαιοδέντρων
Σε δηλώσεις του στο Anadolu, ο επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου Αιγαίου, Νταβούτ Ερ, τόνισε: «Η Τουρκία έχει θέσει στόχο 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εξαγωγές ελαιολάδου φέτος, γεγονός που θα αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ».
Ο Αϊσεγκούλ Σελισίκ, βοηθός εκπρόσωπος στην Τουρκία για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τόνισε ότι ο αριθμός των ελαιόδεντρων στην Τουρκία έφτασε τα 189 εκατομμύρια, από 99 εκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια, και υπογράμμισε ότι η παραγωγή αυξήθηκε ανάλογα.
Έτσι, η τουρκική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα και προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγής των χύμα ελαιολάδων (παρθένα και ραφινέ), αλλά όχι του τυποποιημένου.