Εκτός από τη σύμβαση για την παράκαμψη του Πεταλιδίου, χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων σημαντικών έργων για τη Μεσσηνία, για τα οποία δρομολογούνται λύσεις.
Μεσσήνη – Λάμπαινα
Ειδικότερα, είπε ότι ο πολύπαθος δρόμος Μεσσήνη- Εύα – Λάμπαινα θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα για τη μετακίνηση του αγωγού υδροδότησης, ο οποίος αποτελούσε… τροχοπέδη για την ολοκλήρωση του έργου.
Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι στον… αέρα από το 2011 (!), αλλά με την επιπλέον χρηματοδότηση “λύνονται” τα χέρια του εργολάβου για να προχωρήσει και να το υλοποιήσει.
Υδροδότηση παραλιακών οικισμών Δ. Μάνης
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο μέγα θέμα της ομαλής υδροδότησης – κυρίως- των παραλιακών οικισμών του Δήμου Δυτικής Μάνης, περιοχών ιδιαίτερα τουριστικών. “Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και να μην υπάρχουν βασικές υποδομές”, τόνισε ο περιφερειάρχης. Για το λόγο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 500.000 ευρώ το έργο αφαλάτωσης γεώτρησης, για να εξαλειφθούν τα προβλήματα.
Βιολογικός καθαρισμός Αβία- Κιτριές
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μίλησε, επίσης, για τον αγωγό αποχέτευσης από την περιοχή της Αβίας μέχρι τις Κιτριές, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους για χρόνια. Και γι’ αυτό το θέμα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε παρέμβαση αλλαγής του εξοπλισμού των φρεατίων, ώστε να δοθεί λύση σε μία ακόμη βασική υποδομή της τουριστικής περιοχής.
Αρχαία Υπαπαντής
Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση σημείωσε ότι το έργο ανάπλασης στην Υπαπαντή μελετήθηκε επί δημαρχοντίας του και με τη σύμφωνη γνώμη του πρώην μητροπολίτη, Χρυσόστομου Θέμελη, ενώ στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση εντάχθηκε από τον ίδιο, ως περιφερειάρχη Πελοποννήσου πια.
Πρόσθεσε, δε, ότι “βεβαίως αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί. Συμφώνησα, είχα συμφωνήσει με την άποψη Θέμελη, ότι αν θέλουμε να κάνουμε αρχαιολογική έρευνα, κηρύσσουμε ένα χώρο αρχαιολογικό ευρύτερο και κάνουμε έρευνα επί του χώρου του ευρύτερου. Όχι στη γωνίτσα μόνο του Γιαλούρη.
Κουβέντιασα το θέμα με την κα Μενδώνη. Αν κατά την επιστημονική άποψη υπάρχει ενδιαφέρον, προφανώς πρέπει να προχωρήσει (η ανασκαφή) και στο δρόμο και παντού και επί της πλατείας. Ο Θέμελης είχε πει όλη την πλατεία, αυτή ήταν η θέση του. Αν, όμως, δεν έχει επιστημονικό ενδιαφέρον, πρέπει να γίνει αυτό που προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο. Εκείνο το οποίο δεν πρέπει να γίνει, είναι για χρόνια να υπάρχει μια τρύπα εκεί στην άκρη, η οποία σιγά σιγά να γεμίζει αποτσίγαρα. Χρειάζεται θάρρος να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, γιατί η πλατεία της Υπαπαντής είναι ο πλέον επισκέψιμος χώρος, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην πόλη της Καλαμάτας”.
Επιπλέον, ανέφερε ότι παρακάλεσε την υπουργό κα Μενδώνη “να κριθεί κεντρικά” το τι θα συμβεί τελικά με την αρχαιολογική έρευνα στην Υπαπαντή.
Α.Π.