Φαίνεται ότι ο δαίμων του πυρός δεν εκόρεσε ακόμη την φλογοβόλον δίψαν του και εννοεί να υποβάλη εις δοκιμασίας πτωχούς βιοπαλαιστάς, επαγγελματίας, εργαζομένους ανθρώπους. Να καταστρέψη αυτό εις μίαν στιγμήν, ό,τι αυτοί επί έτη πολλά ηγωνίζοντο δια να αποκτήσουν. Και έτσι χθες επήνεγκε και το νέον καταστρεπτικόν του πλήγμα. Αλλά ας αρχίσωμεν να περιγράψωμεν τα γεγονότα όπως συνέβησαν με την σειράν των.
Η έναρξις της πυρκαϊάς
Η έναρξις της πυρκαϊάς εγένετο περί ώραν 10ην νυκτερινήν εις τας παραπλεύρως του σιδηρουργείου Δ. Κοντέα καταστήματα. Εκ των κωδωνοκρουσιών δε του Ναού του Αγίου Νικολάου ειδοποιηθέντες κατέφθασαν επί τόπου άπασα η δύναμις της ενταύθα Χωροφυλακής μετά των αξιωματικών και υπαξιωματικών αυτής και οι υπάρχοντες ενταύθα άνδρες της φρουράς. Ωσαύτως κατέφθασαν εγκαίρως επί τόπου αμφότεροι οι καταβρεχτήρες του Δήμου και οι πυροσβέσται, οι οποίοι ταχέως και μεθοδικώς επεδόθησαν εις το έργον της κατασβέσεως του πυρός δια της εντοπίσεως αυτού.
Το πυρ ανεφάνη κατ’ αρχάς κατ’ άλλους μεν εις το επιπλοποιείον του Καλλιάνη, κείμενον παραπλεύρως του Σιδηρουργείου Κοντέα, κατ’ άλλους δε εις το παραπλήσιον εμπορικόν κατάστημα Σπηλιοπούλου. Δεδομένου ότι ταύτα δεν διεχωρίζοντο, παρά δια σανιδώματος, όταν δε εγένετο αντιληπτή η πυρκαϊά, το πυρ είχε ήδη μεταδοθή εις αμφότερα ταύτα, δεν ήτο δυνατόν να εξακριβωθή εις ποίον εξ αυτών πραγματικά ανεφάνη κατά πρώτον το πυρ. Πάντως τούτο θα διαλευκάνουν αι διενεργηθησόμεναι σχετικαί ανακρίσεις.
Αποτεφρούνται τα δύο καταστήματα
Δεδομένου ότι τα εμπεριεχόμενα εις αμφότερα τα ανωτέρω καταστήματα είδη (υφάσματα και έπιπλα) απετέλουν ύλην εύφλεκτον, το πυρ έλαβεν πάραυτα διαστάσεις, αποτεφρώσαν ταύτα ολοκληρωτικώς, χωρίς να προφθάσουν τα προστρέξαντα πυροσβεστικά όργανα να διασώσουν τι εξ αυτών.
Η εκκένωσις των παρακειμένων
Εν τω μεταξύ, άμα ως εγνώσθη η πυρκαϊά, κατέφθασαν εις το πυρπολούμενον τετράγωνον οι εν αυτώ έχοντες καταστήματα, οίτινες πάραυτα επεδόθησαν εις την ταχείαν εκκένωσιν αυτών, υπό την επιτήρησιν και με την συνδρομήν των αστυνομικών οργάνων. Ούτως έναρξις εκκενώσεως εγένετο του σιδηροπωλείου κ. Δ. Κοντέα, εμπορικού καταστήματος Κατσάνη, Μουλατσιώτη, Ραφείον Σαμιώτη και Κουρέα κ.ά.
Η συρροή το κόσμου
Αι κωδωνοκρουσίαι εχρησίμευσαν ως σύνθημα συναγερμού δια τον κόσμον, όστις πάσης τάξεως, φύλου, ηλικίας και συνοικίας συνέρρευσεν εις τον τόπον της πυρκαϊάς δια να αντιληφθή ιδίοις όμμασι τα γινόμενα. Μόλις και μετά βίας τα αστυνομικά όργανα κατόρθωσαν να απομακρύνουν τους περιέργους, οι οποίοι επλησίαζον τόσον εις τα καιόμενα καταστήματα, ώστε εδυσχεραίνετο σπουδαίως η κίνησις των καταβρεχτήρων και των πυροσβεστών.
Το πυρ εντοπίζεται
Μόλις καταφθάσαντες εις τον τόπον της πυρκαϊάς οι πυροσβέσται ανέπτυξαν μίαν δραστηριότητα αξίαν αληθώς παντός επαίνου. Ριψοκινδυνεύσαντες και εργασθέντες με όλην την απαιτουμένην φιλότιμον ζέσιν, κατόρθωσαν να σώσουν την πόλιν από ένα πραγματικά τρομερώτατον κίνδυνον, τον κίνδυνον της εξαπλώσεως της πυρκαϊάς, η οποία υποβοηθουμένη από τον πνέοντα ισχυρότατον άνεμον ανερριπίζετο διαρκώς επικινδύνως και εγιγαντούτο κατά τρόπον δημιουργούντα πλείστας ανησυχίας, δεδομένου μάλιστα ότι εις το απέναντι των καιομένων τετράγωνον ευρίσκοντο αι αποθήκαι βενζίνης Σελλ του κ. Νιάρχου.
Οι δημοτικοί καταβρεχτήρες επίσης υπέρ πάσαν άλλην περίστασιν απέδειξαν το μέγεθος της χρησιμότητος αυτών και συνετέλεσαν προ παντός αυτοί και κυρίως εις την κατάσβεσιν του πυρός, αν και ο εις εξ αυτών υπέστη κατά την διάρκειαν του πυρός βλάβην ουσιώδη. Τα αστυνομικά όργανα επίσης υπεβοήθησαν το έργον της κατασβέσεως του πυρός σημαντικώτατα.
Επί τόπου είχον καταφθάσει εκ των πρώτων ο διοικητής της Χωροφυλακής κ.Σκορδίλης, ο κ. Εισαγγελεύς και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχαλακέας. Το πυρ κατεστάλη μετά μίαν περίπου ώραν από της ενάρξεώς του. Ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Παύλος Βιργίνιος, πρώτος μεταξύ όλων, ριψοκινδυνεύσας και πρωτοστατήσας εις την προσπάθειαν προς κατάσβεστιν του πυρός, ετραυματίσθη ελαφρώς εις τας χείρας.
Τα καέντα καταστήματα
Πλην των ανωτέρω δύο καταστημάτων, ήτοι του Επιπλοποιείου Καλλιάνη και Εμπορικού Σπηλιοπούλου, τα οποία απετεφρώθησαν, απετεφρώθη επίσης και το παραπλεύρως του δευτέρου ευρισκόμενον καφεκοπτείον Μαρκοπούλου, χωρίς να κατορθωθή η διάσωσις των εν αυτώ ειδών. Καθ’ ας ηδυνήθημεν να λάβωμεν όχι απολύτως εξηκριβωμένας πληροφορίας λόγω του προκεχωρηκότος της ώρας, τα αποτεφρωθέντα καταστήματα ήσαν ησφαλισμένα. Ζημίας επίσης αρκετάς υπέστησαν κατά την προσπάθειαν προς κατάσβεσιν του πυρός και την εκκένωσιν αυτών τα παρακείμενα καταστήματα: Σιδηροπωλείον Δ. Κοντέα, Ραφείον Σαμιώτη και Κουρέα και Εμπορικόν κατάστημα Μουλατσιώτη.
Τα κτήρια των πυρποληθέντων καταστημάτων, καθώς και των παρακειμένων, ανήκουν εις την περιουσίαν του Αλεξανδρακείου Κληροδοτήματος. Είναι δε ησφαλισμένα.
Αι προξενηθείσαι ζημίαι παραμένουν ανεξακρίβωτοι ακόμη.
Πόθεν προήλθεν το πυρ
Καθώς και ανωτέρω γράφομεν, δεν κατορθώθη να εξακριβωθή εκ ποίου ακριβώς καταστήματος προήλθεν το πυρ. Νεώτεραι και πιθανώτεραι πληροφορία υπάρχουν ότι τούτο προήλθεν εκ του επιπλοποιείου Καλλιάνη. Τόσον όμως ούτος, όσον και ο Σπηλιόπουλος, συνελήφθησαν ήδη υπό της αστυνομίας και κρατούνται προληπτικώς, χωρίς όμως να υπάρχη ουδεμία κατ’ αυτών ένδειξις.
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΣΕΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΪΑΝ
- Πόθεν προήλθεν το πυρ
- Αι συνολικαί ζημίαι
«ΘΑΡΡΟΣ 5 Μαρτίου 1929
Χθες επερατώθησαν αι ενεργούμεναι υπό του διοικητού του πρώτου αστυνομικού τμήματος κ. Γυπαράκη ανακρίσεις δια την πυρκαϊάν της νυκτός του παρελθόντος Σαββάτου.
Εκ της προανακρίσεως εξάγεται ότι η πυρκαϊά ήρξατο εκ του εμπορικού καταστήματος των αδελφών Σπυρίδωνος και Γεωργίου αδελφών Σπηλιοπούλων.
Εκ των κατασχεθέντων εις χείρας του λογιστού του ατμομύλου «Ευαγγελίστρια» βιβλίων των αδελφών Σπηλιοπούλων, διότι τα λοιπά εκάησαν καταφαίνεται, ότι αυτοί δεν ευρίσκοντο εν καλή οικονομική καταστάσει, απόρροια δε τούτου υπήρξε και η οφειλή εις το Αλεξανδράκειον των ενοικίων του καταστήματος ανερχομένων εις 38.000 δραχμών, δια την οποίαν εξεδόθη απόφασις του Πρωτοδικείου περί εξώσεως αυτών, η οποία επρόκειτο να εκτελεσθή.
Προέκυψεν επίσης ότι το κατάστημα ήτο ησφαλισμένον αντί χιλίων λιρών εις την ασφαλιστικήν εταιρείαν Καλιδόνια και η οποία έληξε την 20ήν τρέχοντος μηνός, προέκυψε δ’ επίσης ότι οι Σπηλιόπουλοι την 14ην παρελθόντος μηνός, το ίδιον εμπόρευμα ησφάλισαν δι’ εν έτος εις την ασφαλιστικήν εταιρείαν «Λεσάνς Τζενεράλ» δι’ 650.000 περίπου δραχμών. Δια την τελευταίαν όμως ασφάλισιν δεν είχεν εισέτι συνταχθή το σχετικόν συμβόλαιον. Προέκυψεν επίσης, ότι προς αντιμετώπισιν της δυσχερούς οικονομικής των καταστάσεως ο πενθερός του ενός προσεπάθει να πραγματοποιήση παρά της αγροτικής τραπέζης δάνειον 150.000 δραχμών.
Οι συλληφθέντες την νύκτα της πυρκαϊάς, επιπλοποιός Καλλιάνης και Σμυρνιός, αφέθησαν ελεύθεροι αμέσως διότι ουδέν επιβαρυντικόν κατ’ αυτών στοιχείον προέκυψεν.
Οι συλληφθέντες, ως εγράψαμεν , αδελφοί Σπυρίδων και Γεώργιος Σπηλιόπουλοι χθες το απόγευμα μετά της σχηματισθείσης δικογραφίας παρεπέμφθησαν εις τον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε να κρατηθώσιν μέχρι νεωτέρας διαταγής του. Ούτοι ισχυρίζονται ότι ουδέν συμφέρον είχον να πυρπολήσωσι το κατάστημά των, εφ’ όσον η αποζημίωσις την οποίαν θα λάβουν εκ χιλίων λιρών, δεν είναι ικανοποιητική, εφ’ όσον κατά τον τελευταίον ισολογισμόν της 31ης Ιανουαρίου 1929 τα εν τω καταστήματί των εμπορεύματα ήσαν αξίας 450 περίπου χιλ. δραχμών. Το σύνολον των ζημιών εκ της πυρκαϊάς υπολογίζεται εις εν εκατομμύριον.
ΠΡΟΣ ΠΡΟΛΗΨΙΝ ΠΥΡΚΑΪΩΝ
«ΘΑΡΡΟΣ» 6 Μαρτίου 1929
Κατόπιν της προχθεσινής πυρκαϊάς εξεδόθη αστυνομική διάταξις δια της οποίας απαγορεύεται καθ’ άπασαν την περιφέρειαν του Νομού Μεσσηνίας, ή εντός κατοικησίμων ή συχναζομένων μερών παντός καταστήματος ή εργοστασίου ή σταθμού αυτοκινήτων εντός πόλεων, κωμοπόλεων και χωρίων, εναποθήκευσις οιασδήποτε ποσότητος βενζίνης, καθαρού και ακαθάρτου πετρελαίου οινοπνεύματος, θείου και πυρίτδος άνευ προηγουμένης αδείας της αστυνομικής αρχής, ήτις θα εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως του αποταμιεύτου και επισταμένης εξετάσεως της αποθήκης παρά μηχανικού ή εμπειροτέχνου.
Η εν λόγω διάταξις υποβάλλεται σήμερον παρά της διοικήσεως χωροφυλακής προς έγκρισιν εις την Νομαρχίαν.
__________________________
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΪΑ
«ΘΑΡΡΟΣ» 8 Ιουνίου 1929
Και άλλη πυρκαϊά…
Χθες περί την 11ην νυκτερινήν εσημειώθη έναρξις πυρκαϊάς εις το παρά την κάτω πλατείαν οινοπνευματοπωλείον των αδελφών Αγγελοπούλων, αποτεφρώσασα τούτο και τα συνεχόμενα μετ’ αυτού, παντοπωλείον Γ. Παγώνη και χρυσοχοείον Γάλλου. Αι προξενηθείσαι ζημίαι είναι σημαντικώταται.
Εκτός των ανωτέρω καέντων καταστημάτων μεγάλας ζημίας υπέστησαν και τα συνεχόμενα καταστήματα των Σπανομίχου, Αθ. Σιγαλού, Καραμπίνη, Πουλοπούλου, Τσάκωνα κ.λπ.
Μέχρι της 2ας πρωινής το πυρ δεν είχε καταστή δυνατόν να εντοπισθή εντελώς παρά τας καταβληθείσας υπερανθρώπους προσπαθείας των αστυνομικών οργάνων και πολιτών και παρά την έγκαιρον προσέλευσιν των πυροσβεστικών αντλιών. Καθ’ ας μας ανεκοίνωσεν ο υπομοίραρχος κ. Γυπαράκης, το πυρ προήλθεν εκ του οινοπνευματοπωλείου των αδελφών Αγγελοπούλων, άγνωστον όμως μέχρι στιγμής εκ ποίας αιτίας.