Συμφώνως προς την γνώμην διαφόρων συμπολιτών και εκπροσώπων σωματείων συμπέσασαν με την γνώμην του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, θα έπρεπε να γίνη εν τη πόλει μας μία πάνδημος λιτανεία κατόπιν των τελευταίων καταστρεπτικών σεισμών της Κορίνθου.
Μετ’ ανταλλαγήν γνωμών και τη συγκαταθέσει του Μητροπολίτου μας απεφασίσθη η λιτανεία να γίνη αύριον Παρασκευήν και ώραν 9ην προμεσημβρινήν εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν της Υπαπαντής.
Μετά την ακολουθίαν θα γίνη περιφορά της Σεπτής Εικόνος της Πολιούχου ανά την πόλιν μας.
H ΧΘΕΣΙΝΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
«ΘΑΡΡΟΣ» 10 Μαΐου 1928
Η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε έναν γενικόν συναγερμόν και μίαν ομαδικήν εκδήλωσιν του θρησκευτικού αισθήματος του λαού, υπερτέραν αληθώς πάσης περιγραφής.
Από πρωίας ο κόσμος συνεκεντρούτο εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του οποίου ολόκληρος σχεδόν ο χώρος είχε καταληφθή, καθώς και η εκτός αυτού μεγάλη πλατεία επί της οποίας είχε στηθή εξέδρα προ δε ταύτης η εικών της Θεομήτορος.
Την 9ην ακριβώς άρχεται η δοξολογία εν τη πλατεία του ναού χοροστατούντος του Σου Μητροπολίτου κ. Μελετίου περιστοιχιζομένου υπό του κλήρου της πόλεως.
Εις την δοξολογίαν παρίστανται αι πολιτικαί και στρατιωτικαί αρχαί της πόλεως, ο διοικητής της Χωροφυλακής, ο Δημαρχών κ. Κουμάντος, τμήμα δε στρατού της ενταύθα φρουράς παρατεταγμένον εν αντιζυγία κατά μήκος της οδού Υπαπαντής αποδίδει τας κεκανονισμένας τιμάς.
Η δοξολογία τελείται μετά κατανύξεως καίτοι αραιαί ψεκάδες βροχής πίπτουν. Ο χορός των ιεροψαλτών των Ναών της πόλεως προεξάρχοντος του πρωτοψάλτου και προέδρου του συνδέσμου των ιεροψαλτών κ. Κατσαΐτη εις Βυζαντινόν ιδίωμα και ο χορός του πρωτοψάλτου του Ναού κ. Λίβα ψάλλουν αρμονικώτατα.
Η δοξολογία περατούται μετά ημίωρον μεθ’ ο επακολουθεί η περιφορά της Αγίας Εικόνος.
Προηγούνται τα εξαπτέρυγα και λάβαρα, οι τρόφιμοι του ορφανοτροφείου, οι σαλπιγκταί και τυμπανισταί, οι χοροί των ψαλτών, ακολουθεί ο Σος περιστοιχιζόμενος υπό του ιερατείου και η Σεπτή εικών υποβασταζομένη υπό των πιστών και κληρικών.
Η πομπή κατευθύνεται εις την κάτω πλατείαν όπου ψάλλεται δέησις, κάμπτει την οδόν Αριστομένους και δια της οδού Ταϋγέτου εισέρχεται εις την οδόν Φαρών και δι’ αυτής φθάνει εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν περί την 11ην ώραν, όπου επακολουθεί προσκύνημα.
Ο παρακολουθήσας την λιτανείαν λαός υπολογίζεται εις 25.000. Κατά την λιτανείαν δεν παρετηρήθη το άτοπον που παρετηρείτο εις το παρελθόν, οι εξώσται δηλαδή και τα παράθυρα των οικιών των οδών όπου διήλθεν η εικών ήσαν κενά. Πάντα τα καταστήματα της πόλεως από πρωίας μέχρι πέρατος της λιτανείας παρέμειναν κλειστά.