Περάσαμε τα μέσα του Σεπτέμβρη, με το θερμόμετρο να πέφτει. Οι τρελοί καύσωνες υποχωρούν και μπήκαμε σε ένα γλυκό φθινόπωρο. Ο νομός μας και ιδιαίτερα η άλλοτε Επαρχία Μεσσήνης, σήμερα Δήμος Μεσσήνης, ο Δήμος μας, καθαρά γεωργικός, βρίσκεται σε ένταση συγκομιδής των προϊόντων του ολοχρόνιου μόχθου των κατοίκων του. Τα ελάχιστα σύκα και σταφίδα, που παλαιότερα είχαν την πρωτιά στο νομό, πέρασαν πίσω και τείνουν να εξαφανιστούν. Έτσι θα μπούμε σιγά σιγά στην άλλη συγκομιδή, του ελαιολάδου, του κατ’ εξοχήν προϊόντος του παραγομένου σ’ όλο το νομό και ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Δήμου Μεσσήνης.
Χάρμα οφθαλμών οι ατελείωτοι ελαιώνες, μετά το ξέπλυμα του κουρνιαχτού σκόνης του καλοκαιριού, μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
Και ενώ η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει, ανεβαίνει η άλλη θερμοκρασία, εκείνη των δημοτικών εκλογών, με τους υποψήφιους δημάρχους και τους συμβούλους τους να διαγκωνίζονται ποιος θα συγκεντρώσει τα περισσότερα ψηφαλάκια για τον εαυτό του (θεμιτό), με στόχευση την ανάδειξη του συνδυασμού της νίκης.
Περιδιαβαίνοντας ως υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού «Αδέσμευτη Κίνηση Αναδημιουργίας» του Γεωργίου Τσώνη και καταγράφοντας τα προβλήματα των κατοίκων των οικισμών του Δήμου, διαπίστωσα ότι το πρώτο αίτημά τους, μεταξύ των άλλων, ήταν η συντήρηση των αγροτικών δρόμων της περιφέρειας του κάθε οικισμού. Δηλαδή, παρεμβάσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να προσεγγίζουν ακώλυτα τα αγροκτήματά τους, ανάμεσα στους ατελείωτους ελαιώνες του Δήμου μας.
Το αγροτικό οδικό αυτό δίκτυο είναι χωματόδρομοι, που επηρεάζονται από τις βροχοπτώσεις και καθίστανται αδιάβατοι.
Έκπληκτος ακούω τον υποψήφιο δήμαρχο Γεώργιο Τσώνη σε μία από τις ενημερωτικές ομιλίες του να διακηρύττει ότι το πρόβλημα έχει τη λύση του και εξηγεί πειθήνια:
[….] «Θα τοποθετηθούν μόνιμα αντιδήμαρχοι, ένας ανά δύο Περιφερειακές Ενότητες του Δήμου, στις άλλοτε έδρες των Καποδιστριακών Δήμων, με αυτοπρόσωπη παρουσία και διαμονή κατά το δυνατόν εντός των ορίων των κατά περίπτωση Περιφερειακών Ενοτήτων. Θα μεταφερθούν εκεί όλα τα μηχανήματα που κατείχαν οι άλλοτε Καποδιστριακοί Δήμοι. Απ’ εκεί θα δρουν άμεσα στις ανάγκες των υπ’ αυτούς Ενοτήτων, με σοβαρή χρονική μείωση εργασίας, από την αμεσότητα παρέμβασης, με οικονομία στα καύσιμα και την ελαχιστοποίηση των φθορών των μηχανημάτων του Δήμου. Έχουμε εντοπίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αγροτικός δρόμος να είναι βατός. Το άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι η αποψίλωση των πρανών εκατέρωθεν των δρόμων από θάμνους που τον κατακλύζουν και τον καθιστούν αδιάβατο. Και τούτο, θα αντιμετωπιστεί με αγορά και τοποθέτηση σε κάθε προωθητικό μηχάνημα “GCB” περιστρεφόμενου βραχίονα, με ταυτόχρονη εκπαίδευση, όπου απαιτείται, των χειριστών για τη λειτουργία του.
[….] Όχι δε θα αφήσουμε τους αντιδημάρχους να διατρίβουν ολημερίς στην έδρα του Δήμου και τα καφενεία της πόλης. Θα είναι εκεί κοντά, όταν και όπου εμφανίζεται το πρόβληματων οικισμών, αλλά και το όποιο πρόβλημα των κατοίκων που ακουμπάει στις αρμοδιότητες και ευθύνες του Δήμου και θα επιλαμβάνονται άμεσα…».
Θαυμάζει κανείς το πάθος με το οποίο εκφράζεται και τη σιγουριά για την επιτυχία του εγχειρήματός του ο υποψήφιος δήμαρχος Γεώργιος Τσώνης και την αποτελεσματικότητά του επί του πεδίου του κάθε προβλήματος.
Κρίνεται ότι η σύλληψη της ιδέας αυτής, εξόχως πρωτοποριακή στην εφαρμογή της, αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των προβλημάτων που προκάλεσε ο νόμος 3852/2010, Πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθορίζοντας τη νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η δημοσιοποίηση της πρωτοπόρου αυτής ιδέας, του τεχνοκράτη υποψήφιου δημάρχου Μεσσήνης Γεωργίου Τσώνη και η στην πράξη επιτυχής εφαρμογή της, σε Δήμους της επικράτειας με μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα.
Ιδιαιτέρως στην περίπτωσή μας, με την έδρα του Δήμου ακριβώς στο άκρο του, τεράστια θα είναι η ωφέλεια που θα προκύψει στα οικονομικά του Δήμου, της Περιφέρειας και παραπέρα του κράτους.
Του Νικολάου Αντ. Παναγιωτόπουλου-Βέλμαχου,
Επίτιμου Παρ’ Αρείω Πάγω δικηγόρου