Προσοχή στις κτηριακές & λειτουργικές απαιτήσεις
Ίδρυση νέων τουριστικών καταλυμάτων (κατοικιών & επιπλωμένων διαμερισμάτων – δωματίων) προβλέπει, ερχόμενο τις επόμενες ημέρες, πρόγραμμα ΕΣΠΑ:
•Οι «τουριστικές κατοικίες» που είναι αδιαβάθμητες (δεν κατατάσσονται σε «κλειδιά» – ανάλογο των «αστεριών» των ξενοδοχείων), απαιτεί το πρόγραμμα να είναι τουλάχιστον τρεις (3), τουλάχιστον 40 μ2 η κάθε μία.
•Τα επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια, όμως, κατατάσσονται σε «κλειδιά» και λαμβάνουν «πιστοποιητικό κατάταξης» από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (στην περίπτωσή μας, από τον ΕΟΤ Πελοποννήσου, με έδρα στην Τρίπολη).
Όσον αφορά στα δωμάτια – διαμερίσματα, το ερχόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιτάσσει να κατατάσσονται στα τέσσερα «κλειδιά» και να διαθέτουν τουλάχιστον δώδεκα (12) κλίνες (κάθε υπνοδωμάτιο προσφέρει 2 κλίνες τουλάχιστον και το καθιστικό μπορεί να προσφέρει από μία έως και δύο κλίνες). Δεν προβλέπεται αριθμός διαμερισμάτων – δωματίων (μόνο 12 τουλάχιστον κλινών).
Οι τεχνικές – κτηριακές και λειτουργικές προϋποθέσεις κατάταξης επιπλωμένων τουριστικών διαμερισμάτων και δωματίων καθορίζονται με την απόφαση υπ’ αριθμόν 12868 «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων – Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) και κατάταξη σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών» (ΦΕΚ 3119/Β/31 Ιουλίου 2018).
Επειδή οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις προβληματίζουν τους υποψήφιους επενδυτές και απασχολούν ακόμα και τους ειδικούς χωρίς σχετική εμπειρία, σήμερα προβαίνουμε σε μια ανάλυσή τους (στο μέτρο του δυνατού) με βάση τη σχετική απόφαση. Όσοι θελήσουν περισσότερες ακόμα πληροφορίες, θα πρέπει να συμβουλευτούν την αναλυτική απόφαση.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
Τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν είναι:
α) οι υποχρεωτικές (χωρίς βαθμολογία) κτηριακές προδιαγραφές (ΚΑΘΑΡΟ εμβαδόν χώρων)
β) τα χαρακτηριστικά των διαμερισμάτων – δωματίων ή το ελάχιστο εμβαδόν κάθε κατοικίας (40 μ2)
γ) ο απαραίτητος εξοπλισμός (μηχανολογικός και επιπλικός)
δ) οι παρεχόμενες υπηρεσίες
Μετά την τήρηση των τεχνικών – κτηριακών απαραίτητων προδιαγραφών, τα «πράγματα» γίνονται πιο εύκολα, αρκεί να γίνει αποδεκτή μία επιπλέον σχετικά μικρή δαπάνη εξοπλισμού και παροχών (που επιδοτείται, φυσικά).
ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
Με βάση το επερχόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ πρέπει να ιδρυθούν:
α) είτε τρεις κατοικίες, τουλάχιστον 40 μ2 καθαρό εμβαδόν η κάθε μία. Άρα, αναλόγως και του τρόπου κατασκευής απαιτείται κτήριο τουλάχιστον 150 μ2 περίπου.
β) είτε διαμερίσματα ή και δωμάτια που να κατατάσσονται σε τέσσερα «κλειδιά» και να αποφέρουν 12 τουλάχιστον κλίνες. Άρα, απαιτείται πάλι κτήριο με καθαρό εμβαδόν τουλάχιστον 150 μ2 περίπου.
Τα τετραγωνικά μέτρα είναι «στο περίπου» και θα οριστικοποιηθούν με τη σύνταξη των αρχιτεκτονικών σχεδίων.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Άποψή μας είναι ότι οι ζητούμενες υψηλότερες προδιαγραφές, που μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης ότι δυσκολεύουν, είναι θετικές, καθώς ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και περισσότερο δυνατός.
Και ένα κατάλυμα που δημιουργείται εξ αρχής σήμερα, πάντα κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ζήτησης της επόμενης τουλάχιστον δεκαετίας, για να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, απέναντι σε μια ζήτηση που γίνεται όλο και πιο απαιτητική.
Μπορεί η «ζήτηση» (περισσότερο) να είναι ακαθόριστη και επηρεαζόμενη από πολλούς ευνόητους παράγοντες και η «προσφορά» πιο συγκεκριμένη, αλλά το «σημείο συνάντησης» δεν είναι καθόλου εύκολο (έως αδύνατον) να προσδιοριστεί, γιατί δεν υπάρχει «πεδίο συνεννόησης»…
Και όταν η ζήτηση φθάσει σε σημείο να υπολείπεται της «προσφοράς», τότε τα μη ανταγωνιστικά καταλύματα θα μείνουν ανοίκιαστα…
Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος