Εκδήλωση προς τιμήν του κορυφαίου ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς, Τίτου Πατρίκιου, διοργανώνει ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας την ερχόμενη Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.
Ο ποιητής θα διαβάσει ποιήματά του και θα συνομιλήσει με τον Ευριπίδη Γαραντούδη, καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του ΕΚΠΑ και ποιητή, καθώς και με τον Δημήτρη Κοσμόπουλο, ποιητή και δοκιμιογράφο, διευθυντή του Τομέα Λόγου και Γραμμάτων της «Φάρις». Τέλος, ο Τίτος Πατρίκιος θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό.
Ποιος είναι ο Τίτος Πατρίκιος
Γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, γιος των ηθοποιών Σπύρου και Λέλας Πατρικίου. Το 1946 ολοκλήρωσε τα γυμνασιακά του μαθήματα στο Βαρβάκειο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των Γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.
[…] Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε Κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες. Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την επιβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου, όμως κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις ενάντια στο παράνομο καθεστώς, και εργάστηκε στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και στη Fao στη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975.
[…] Το 1982 επέστρεψε στη θέση που κατείχε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών πριν το 1967. Στην Αθήνα εργάστηκε, επίσης, στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών.
Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων έγινε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό «Ξεκίνημα της Νιότης», ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Χωματόδρομος». Ασχολήθηκε, επίσης, με τη μετάφραση και την πεζογραφία. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά.
Το 1994 τιμήθηκε με ειδικό κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του.