Στη Μεσσηνία βρέθηκε χθες κλιμάκιο των μελετητών και του Γεωργικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής χώρων ανάπτυξης μωρεώνων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επανάκαμψη της σηροτροφίας σε περιοχές της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.
Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι το εν λόγω κλιμάκιο, που συνοδευόταν από υπηρεσιακά στελέχη της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, προχώρησε σε συναντήσεις με ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες εκτάσεων.
Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, η μελέτη του πιλοτικού προγράμματος τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων πρακτικών σηροτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε την πιο πάνω παρουσίαση, συμφωνήθηκε να προχωρήσει η Περιφέρεια στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος με τουλάχιστον 30 στρέμματα ενιαίου χώρου -για τη συγκρότηση μωρεώνων- σε κάθε μία από τις τρεις πιο πάνω Περιφερειακές Ενότητες.
“Στόχος μας είναι η παραγωγή μεταξιού πρώτης ποιοτικής κατηγορίας και προς την επίτευξή του η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κινηθεί γρήγορα, προχωρώντας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου το εν λόγω ΑΕΙ να αναλάβει, αφενός, τη διαδικασία εύρεσης των κατάλληλων χώρων στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και, αφετέρου, να επικοινωνήσει, σε συνεργασία με τις οικείες ΔΑΟΚ, τα οφέλη από το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στον αγροτικό κόσμο των εν λόγω περιοχών” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια θα εισφέρει οικονομικά και για την αγορά φυτωριακού υλικού και για τις εγκαταστάσεις άρδευσης.
Πώς θα δοθεί η στήριξη για τη σηροτροφία
Από την άλλη πλευρά, στα 321.195 ευρώ ανέρχεται το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης που θα καταβληθεί για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη σηροτροφία, ενώ σε 1.311 καθορίστηκαν για κάθε έτος εφαρμογής τα πιστοποιημένα κουτιά μεταξόσπορου.
Η ενίσχυση καταβάλλεται ανά επιλέξιμο κουτί μεταξόσπορου, σε ετήσια βάση, ενώ το ακριβές ύψος ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με υπουργική απόφαση, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό αριθμό επιλέξιμων κουτιών μεταξόσπορου.
Παράλληλα, με απόφαση που πήρε ΦΕΚ καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και των διαδικασιών χορήγησης συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της σηροτροφίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της Παρέμβαση Π1-32.4 – Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος – Μεταξοσκώληκες, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023 – 2027.
Η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της εκτροφής μεταξοσκωλήκων με σκοπό την παραγωγή κουκουλιών, αποτελεί σημαντικό κλάδο για τη χώρα, αφενός λόγω του φιλοπεριβαλλοντικού του χαρακτήρα και αφετέρου διότι αποτελεί πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος για τους αγρότες παραμεθόριων περιοχών, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική βιωσιμότητα των εν λόγω περιοχών.