«Έφτασε» η ώρα της κρίσης για Δήμους και Περιφέρεια
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αυριανή εκλογική διαδικασία, οπότε πανελλαδικά οι πολίτες πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Παράλληλα, αυξημένη αναμένεται να είναι η μετακίνηση ετεροδημοτών, καθώς σε αυτές τις εκλογές δε θα λειτουργήσουν ανάλογα τμήματα, όπως είχε συμβεί στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Σε επίπεδο Μεσσηνίας, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σήμερα Σάββατο 7 Οκτωβρίου αναμένεται κορύφωση στις αφίξεις των ετεροδημοτών, οι οποίοι και φθάνουν σταδιακά από χθες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στο κέντρο της Καλαμάτας και συνομίλησε με νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, οι οποίοι μας περιέγραψαν το κλίμα των ημερών, καθώς και τις προσδοκίες τους για την επόμενη μέρα του τόπου.
Στάθης Γεωργακίλας
«Δε θα πρέπει να ψηφίσουμε αύριο κατά το δοκούν»
Έτοιμος να δώσει το «παρών» στην αυριανή εκλογική διαδικασία δηλώνει ο κ. Στάθης Γεωργακίλας, τονίζοντας ότι το κριτήριο επιλογής του είναι το πρόγραμμα που έχει ο κάθε υποψήφιος, και όχι το εάν είναι παλιός, νέος ή έχει λάβει οποιοδήποτε χρίσμα.
Και εξηγεί: «Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν άτομα που θα μπορούν να σταθούν στα μετέπειτα συμβούλια, και όχι επειδή είναι συγγενείς, φίλοι κ.λπ., γιατί έτσι δε θα υπάρχουν, πιθανόν, προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Θέλω να πω είναι ότι δε θα πρέπει να ψηφίζουμε κατά το δοκούν».
Όσο για το αν ο ίδιος αισιοδοξεί για καλυτέρευση των συνθηκών μετεκλογικά, λέει: «Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει και νομίζω ότι αυτό θα γίνει και σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό έργο και όλοι κοιτάζουν να σπαταλούν τα χρήματα σε έργα που είναι μόνο για το “φαίνεσθαι”. Καταρχάς, δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων, και τη συγκράτηση του υδάτινου πλούτου, που θα μπορούσε να δώσει πνοή στον πρωτογενή τομέα».
Γιάννης Αναστασόπουλος
«Να υπάρξει μακροπρόθεσμο όραμα για τον τόπο»
Τη συμμετοχή του στις αυριανές εκλογές επιβεβαίωσε και ο κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται να δώσει το «παρών», ελπίζοντας για το καλύτερο.
Κάνοντας λόγο για τη δική του εκτίμηση όσον αφορά στην τρέχουσα κατάσταση, αναφέρει: «Εκτιμώ ότι όλη η Ελλάδα, αλλά και η πόλη της Καλαμάτας, έχει μείνει πίσω στο αναπτυξιακό της μέρος. Δε βλέπω σχέδια προοπτικής. Θα υποστήριζα τον οποιονδήποτε έχει ένα σχέδιο με προοπτική για την αυριανή ημέρα. Τάσεις του καθημερινού “βολέματος” δεν οδηγούν σε τίποτα. Θέλω ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τον τόπο».
Μιχάλης Κρεμμύδας
«Νέες θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους»
Λίγο πριν προσέλθει στην κάλπη, λιγότερο αισιόδοξος δηλώνει και ο κ. Κρεμμύδας για τις μέρες που θα ακολουθήσουν. «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών και μετά θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Πιστεύω ότι θα είναι μια συνέχιση της προηγούμενης κατάστασης», εξηγεί.
Την ίδια ώρα, σε ερώτηση για το τι θα ήθελε ο ίδιος να βελτιωθεί στην πόλη και την Περιφέρεια, σημειώνει: «Σε επίπεδο Δήμου θεωρώ ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να δραστηριοποιηθούν για τη φροντίδα όλων των γειτονιών της πόλης και όχι μόνο του κέντρου. Σε επίπεδο Περιφέρειας, θα ήθελα γενικά να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, μιας και είναι κάτι το οποίο έχει απόλυτα ανάγκη ο τόπος μας και όχι μόνο».
Χριστόφορος Λειβαδίτης
«Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση της πόλης»
Παρότι ένα μερίδιο της νέας γενιάς εναντιώνεται στην αυριανή εκλογική διαδικασία, ο Χ. Λειβαδίτης δηλώνει ότι θα συμμετάσχει.
Όπως εκτιμά: «Κάποια πράγματα πιστεύω ότι θα αλλάξουν μετά τις εκλογές, απλά θα είναι και πάλι αυτό που λέμε “έργα βιτρίνας”. Δε θα γίνει κάτι ουσιαστικό στα αντιπλημμυρικά ή στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά, αφού οι υποψήφιοι δίνουν πάντα υποσχέσεις χωρίς να μπορούν να τις τηρούν».
Αυτό που ο ίδιος θα ήθελε να δει να αλλάζει στη Μεσσηνία είναι ο εκσυγχρονισμός της: «Προσωπικά θα ήθελα να ψηφιοποιηθεί η πόλη και ο νομός γενικότερα, φέρνοντας καλύτερες συνθήκες για όλους και ειδικότερα για τις νεότερες γενιές».
Χαρίκλεια
«Περισσότερη καθαριότητα»
«Παρούσα» στην εκλογική διαδικασία θα είναι και η κα Χαρίκλεια, η οποία δίνει έμφαση στην ανάγκη περισσότερης καθαριότητας στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. «Το θέμα της καθαριότητας είναι αυτό το οποίο πρέπει να απασχολήσει περισσότερο τους αρμοδίους από εδώ και πέρα. Πρέπει να αλλάξει κάτι, αυτό είναι σίγουρο», σχολιάζει.
Νίκος
«Έμφαση στη συντήρηση των διατηρητέων κτηρίων»
Για μη άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος για πρώτη φορά στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές κάνει λόγο ο κ. Νίκος, ως αποτέλεσμα του ότι οι συγκεκριμένοι εν δυνάμει τοπικοί άρχοντες δεν τον εκφράζουν.
Όπως εξηγεί για τα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα: «Θα πρέπει να φτιάξουν το δρόμο προς τη Δυτική Παραλία, να φτιάξουν το αποστραγγιστικό σύστημα από το νοσοκομείο μέχρι τη Θουρία. Ακόμα, η πόλη της Καλαμάτας πρέπει να δώσει έμφαση στα διατηρητέα κτήριά της που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι απαράδεκτο, τα βλέπουμε εμείς, τα βλέπουν και οι τουρίστες, κι αυτό μόνο θετική διαφήμιση δεν μπορεί να αποτελεί για την πόλη».
Όπως συνεχίζει: «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μετά τις εκλογές κάτι πρόκειται να πάει καλύτερα και να αλλάξει, αφού η κατάσταση θα είναι μια από τα ίδια. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη γι’ αυτό το πράγμα: δε λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός ούτε σε κεντρικό επίπεδο ούτε σε περιφερειακό, γιατί βλέπουν πάρα πολύ κοντά, δεν μπορούν να δουν μακριά».
Σπύρος Ταμπούρλος
«Να μπουν οι ανάγκες των πολιτών στο επίκεντρο»
«Παρών» σε μια ακόμα εκλογική διαδικασία δηλώνει ο κ. Ταμπούρλος, καθώς, όπως τονίζει, «δεν απέχω ποτέ. Θεωρώ ότι η αποχή δεν αποτελεί πολιτική πράξη, το αντίθετο μάλιστα».
Όσον αφορά στο εάν αισιοδοξεί για τη βελτίωση των συνθηκών καθημερινότητας, αναφέρει: «Είμαι πάντοτε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, και να μπουν στο κέντρο οι ανάγκες του κόσμου. Ο Δήμος θα πρέπει να γίνει πιο φιλικός προς το δημότη γενικότερα: στο θέμα της καθαριότητας, του φωτισμού και σε πολλά άλλα.
Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια, αφού θα πρέπει να δούμε τι ανάγκες έχει επί της ουσίας και όχι επιφανειακά. Και όλα να γίνεται πάντοτε με γνώμονα το τι θέλει ο πολίτης».
Έλενα Κανακοπούλου
«Μεγαλύτερη μέριμνα στους μόνιμους κατοίκους και τους φοιτητές»
Θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα η Έλενα Κανακοπούλου, παρότι αυτό προϋποθέτει να ταξιδέψει ως τον τόπο καταγωγής της, από την Καλαμάτα όπου σπουδάζει και εργάζεται.
«Θα ήθελα όλοι οι νέοι να συμμετάσχουν αύριο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και θα έπρεπε η Πολιτεία να διευκολύνει τη μετακίνησή μας, ιδιαίτερα για όταν πρόκειται για μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις», σημειώνει.
Με αφορμή το γεγονός ότι η ίδια ζει τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με την ίδια: «Σε τοπικό επίπεδο πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σκέφτονται ελεύθερα και να μην προσκολλώνται σε συγκεκριμένες πολιτικές γραμμές και ιδέες. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας στους νέους που έρχονται να σπουδάσουν στην πόλη, αλλά και στους ντόπιους, ώστε να επιλέξουν να παραμείνουν σ’ αυτή.
Η Καλαμάτα, όπως φαίνεται, είναι μια τουριστική πόλη και λειτουργεί καθαρά τουριστικά στον τομέα της εποχιακής απασχόλησης για τους νέους, ή ακόμα και της στέγασής τους, αφού η νέα τάση δείχνει χειρότερες συνθήκες εύρεσης σπιτιού για να μείνουν. Από όλη αυτή τη συνθήκη ευνοείται μόνο ο τουρισμός, κάτι το οποίο θα πρέπει να αλλάξει».
Της Χριστίνας Μανδρώνη