Αλματώδης αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Καλαμάτα

Αλματώδης αύξηση της  βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Καλαμάτα

Σε ένα χρόνο ξεπέρασε το 10%

Το ράλι τιμών σε πωλήσεις και ενοικιάσεις ακινήτων στη Μεσσηνία, όπως αναφέραμε σε χθεσινό ρεπορτάζ του “Θ”, “δικαιολογείται” σε μεγάλο βαθμό από μία άλλη κούρσα συνεχούς ανόδου. Ειδικότερα, αλματώδη αύξηση παρουσίασαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις από το 2021 ως το 2023. Τα διαθέσιμα στοιχεία (σ.σ. έχουν αντληθεί από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα) δείχνουν ότι τα εγγεγραμμένα ακίνητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδιαίτερα δε στην Airbnb, αυξήθηκαν αλματωδώς σε περιοχές της Καλαμάτας.

Οι συνέπειες είναι γνωστές: μεγάλη αύξηση στις τιμές, αλλά και έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών.

Τα προβλήματα αυτά στόχευσε –σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις– να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με πρόσφατα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Με βάση τα στοιχεία, τα ποσοστά αύξησης του αριθμού των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ανάμεσα στο Σεπτέμβριο του 2022 και το Σεπτέμβριο του 2023 στην Καλαμάτα ξεπέρασαν το 10% (σ.σ. 10,22%).

Το  Δημόσιο κερδίζει, οι ενοικιαστές χάνουν

Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού από τον Ιούνιο του 2018 έως το Μάιο του 2019 άγγιξε πανελλαδικά το 1,15 δισ. ευρώ, για να απογειωθεί στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022. Τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από τις πλατφόρμες ξεκίνησαν από 50 εκατ. ευρώ και το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι δε παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών με τον πρόσφατο νόμο του (τροποποίηση ορισμού βραχυχρόνιας μίσθωσης, Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας, υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιβολή ΦΠΑ, τέλους παρεπιδημούντων και φόρου διαμονής, εντατικοποίηση ελέγχων και αυστηροποίηση κυρώσεων) θα αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, οι νέοι κανόνες θα ευνοήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, ιδιαίτερα στα Νομικά Πρόσωπα και σε όσους ιδιοκτήτες θελήσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω στον κλάδο. Μόνο μικροϊδιοκτήτες του κλάδου (έως δύο ακίνητα) θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η οποιαδήποτε «επιστροφή» ακινήτου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κλάδο τη μακροχρόνιας συμβατικής μίσθωσης θα αντισταθμιστεί άμεσα από τα 5.297 νομικά πρόσωπα, τα 7.440 φυσικά πρόσωπα με τρία ή περισσότερα ακίνητα και τμήμα όσων κατέχουν έως δύο ακίνητα που θα θελήσουν να αναπτυχθούν  περαιτέρω, αυξάνοντας τον αριθμό των ακινήτων που αξιοποιούν.

Αν δεν υπάρξει δημόσιο πρόγραμμα κατασκευής  κοινωνικής κατοικίας, το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του τζίρου, η αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου και η ένταση των προβλημάτων για τους ενοικιαστές και τους υποψήφιους αγοραστές κατοικιών (αύξηση τιμών και έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων).