Συνάντηση εργασίας του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας
«Διεθνείς τάσεις στο γαστρονομικό τουρισμό και καλές πρακτικές – Από τη θεωρία στην πράξη» ήταν το θέμα της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Καρδαμύλη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και την ΚοινΣΕπ «ΕΘΟΣ Πελοποννήσου».
Η συνάντηση διεξήχθη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων της Δυτικής Μάνης.
Ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από τις τελευταίες τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού και το πώς μια ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες και να μυηθούν μέσα από αυτές στον πολιτισμό και την κουλτούρα του ταξιδιωτικού τους προορισμού.
Με το πέρας της συζήτησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια ανοιχτή μαγειρική επίδειξη από δύο πολύ σημαντικούς Μεσσήνιους μάγειρες, τον Γιάννη Κούμανη και τον Στέλιο Μπαρμπέα. Επίσημος καλεσμένος ήταν ο καταξιωμένος chef Λευτέρης Λαζάρου. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας Αναστάσιος Κώτσιρας, Καλεσμένοι ομιλητές ήταν, επίσης, ο ερευνητής και συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού Χαρίλαος Καλπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος Δημήτρης Πατριαρχέας και η υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), Κέλλυ Δημητρούλια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, ανέφερε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των μορφών του θεματικού τουρισμού, είτε αυτός λέγεται αθλητικός, είτε θρησκευτικός, είτε συνεδριακός, είτε πολιτιστικός, γιατί με απλά λόγια είναι μια καθημερινή φυσική και απολαυστική ανθρώπινη ανάγκη.
Γαστρονομικές εμπειρίες
Χρησιμοποιώντας παραδείγματα άλλων χωρών που εστίασαν στο γαστρονομικό τουρισμό και πέτυχαν, ο ερευνητής και συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχες προδιαγραφές, αρκεί να γίνει σωστά η διασύνδεση των υλικών και ανθρώπινων πόρων με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε έρευνες που καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, ειδικότερα οι νεώτεροι, δίνουν μεγάλη σημασία στις γαστρονομικές εμπειρίες που αποκομίζουν από τα ταξίδια τους.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αναστάσιος Κώτσιρας, επισήμανε τη σημασία της σύνδεσης της φυτικής πρώτης ύλης με την τοπική γαστρονομία, καθώς, όπως ανέφερε, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από τη γαστρονομία και τη διαδικασία παραγωγής. Συγκεκριμένα μίλησε για την έρευνα του ΠΑΠΕΛ σχετικά με τη διάσωση και ανάδειξη των παραδοσιακών λαχανικών, τη σύνδεσή τους με το γαστρονομικό τουρισμό, αλλά και τη δημιουργία τράπεζας σπόρων.
Κατά την ομιλία της η καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, επισήμανε ότι η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να παραμένει βιώσιμη, κάνοντας τη καλύτερη δυνατή διαχείριση των τροφίμων με μειωμένη σπατάλη.
Από την πλευρά του, μιλώντας ο chef Λευτέρης Λαζάρου για τη Μεσσηνία, είπε πως πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο, στον οποίο ό,τι και να φυτέψεις θα ευδοκιμήσει, ενώ σημείωσε ότι αυτό είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε και να μη δοκιμάζει ο επισκέπτης αυτές τις γεύσεις. Συμπλήρωσε δε, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση προς τον καταναλωτή για την αξία των τοπικών προϊόντων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης.