Η ποιότητα του ελαιολάδου και η διαρκής ανάγκη λήψης μέτρων διασφάλισής της είναι βασικά στοιχεία που αποτελούν προτεραιότητες όσων ασχολούμαστε με αυτό το εθνικό μας προϊόν.
Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιουργοί και τυποποιητές επιδιώκουν διαρκώς την τήρηση όλων των ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία και κοπιάζουν προκειμένου αυτό να βρει την αντίστοιχη αποδοχή και ανταμοιβή από τον καταναλωτή.
Ωστόσο, στις πρόσφατες αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστίθενται, ή και αυστηροποιούνται, νέοι βασικοί δείκτες ποιότητας, σχετιζόμενοι με επιμολυντές – υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ΜΟΑΗ κ.λπ.
Οι αλλαγές αυτές απαιτούν την αυξημένη προσοχή όλων μας και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να κατατάσσεται το παραγόμενο ελαιόλαδο στα εμπορεύσιμα ως βρώσιμα έλαια και να μην αποκλειστεί. Οι επιμολυντές αυτοί βρίσκουν το δρόμο προς την ελιά και το λάδι κυρίως από υπολείμματα λιπαντικών κατά τη διαδικασία συγκομιδής και κλαδέματος στα λιοστάσια.
Για το λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει επίσημη και πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην ελαιοπαραγωγική διαδικασία για τις πηγές προέλευσης αυτών των επιμολυντών, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα τα ελαιόλαδα να γίνουν μη εμπορεύσιμα.
Αυτή την ενημέρωση επιδιώκει η ημερίδα που θα διοργανώσουν με ελεύθερη προσέλευση η Εθνική Διεπαγγεματική Οργάνωση Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, στις 12.45 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 33, Καλαμάτα).
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από όλους τους φορείς του νομού (ΔΑΟΚ, Δήμος Καλαμάτας, Ένωση Μεσσηνίας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Ελαιουργών Μεσσηνίας, ΚΑΕΜ – Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας).