«Εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία το Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».
Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Open, προσθέτοντας ότι «λάδι φθηνότερο -όχι φθηνό- μπορεί ο καταναλωτής να βρει μέσα από τη σύγκριση στην πλατφόρμα e-katanalotis».
Το πλαφόν θα φέρει ελλείψεις
Στο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή του ελαιολάδου ή απαγόρευση στις εξαγωγές, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές στο πλαίσιο των κανόνων της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. «Εάν εμείς επιβάλουμε πλαφόν 4 ευρώ στον παραγωγό, ο παραγωγός στην Ελλάδα θα πρέπει να το πουλήσει τόσο και όποιος Ισπανός ή Ιταλός έρχεται θα το αγοράζει 9 ευρώ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ο παραγωγός για να μπορέσει να επιβιώσει -γιατί έχει αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένη παραγωγή, γιατί έχει αυξημένα εργατικά- θα αναγκαστεί να το πουλήσει εκεί όπου έχει μεγαλύτερο έσοδο. Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά» είπε.
Πρόσθεσε δε ότι «τότε δε θα είχαμε λάδι στην Ελλάδα. Θα κυκλοφορούσε το λάδι μόνο στη μαύρη αγορά και σε πολύ ακριβές τιμές. Δεν έχει μπει διατίμηση στο λάδι σε καμία χώρα. Υπήρξαν χώρες, όπως η Ουγγαρία, που έβαλαν πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα και εξαφανίστηκαν τα προϊόντα αυτά από το ράφι. Εκεί οδηγεί η διατίμηση. Πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις και δελτίο ώστε να πηγαίνουν με δελτίο οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα».
Όσον αφορά στην πώληση περσινού ελαιολάδου που αγοράστηκε φθηνότερα από τους τυποποιητές και η τιμή στο ράφι εκτοξεύτηκε σαν να αγοράστηκε με τις φετινές υψηλότερες τιμές, ο κ. Σκρέκας είπε: «Και στην Ισπανία περσινό λάδι πουλάνε και κάνει 9 ευρώ, και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Το λάδι είναι ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν. Εμείς το 50% και πλέον της παραγωγής το εξάγουμε. Εάν βάλουμε πλαφόν, όποιος δώσει περισσότερα χρήματα στον παραγωγό, εκεί θα πουλήσει και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι. Όλοι θέλουμε να μειωθεί η τιμή και αν μπορούσαμε να το πετύχουμε, θα το είχαμε συμφωνήσει μεταξύ μας οι χώρες για διατίμηση. Αλλά, πρώτον, απαγορεύεται η διατίμηση και, δεύτερον, θα έφευγε όλο το λάδι από τις χώρες και θα πήγαινε στον υπόλοιπο κόσμο».
Έλεγχοι στους τυποποιητές
Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόσθεσε, βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι στις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, για να διαπιστωθεί εάν πωλούν πάνω από το περιθώριο κέρδους του 2021, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. «Και θα συνεχίσουν να ελέγχονται και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τα βαριά πρόστιμα που ανακοινώνουμε. Καμία άλλη χώρα δεν επέβαλε πρόστιμα για αισχροκέρδεια στην Ευρώπη», σημείωσε σύμφωνα με τον ot.gr.
Το πλαφόν απέδωσε
Αναφορικά με το συνολικό πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας παραδέχθηκε πως είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την ελληνική οικογένεια» και επανέλαβε: «Πρόκειται για πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό», για να συμπληρώσει: «Εν πολλοίς επηρεαζόμαστε από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».
Επισήμανε δε ότι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων έχει αποδώσει. «Για αυτό έχουμε αποπληθωρισμό στο γάλα, για αυτό συμμετέχουν πολλές εταιρείες στη μείωση των τιμών κατά 5%», είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τα πρόστιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και αυτήν τη στιγμή εξετάζονται πάνω από 5.000 κωδικοί και «εφόσον υπάρξουν ευρήματα, θα το γνωρίζετε πολύ σύντομα».
Επίσης, εξήγησε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων δεν ξεκίνησε νωρίτερα, γιατί, κατά τον ίδιο, «το 2021 και το 2022 είχαμε αυξήσεις στις τιμές στο ράφι, επειδή υπήρχαν πραγματικές αυξήσεις στο κόστος. Τώρα βλέπουμε ότι πέφτει το κόστος και οι τιμές παραμένουν στο ύψος τους. Τώρα είναι που μπορεί να έχουμε πληθωρισμό απληστίας και πάμε και κάνουμε ελέγχους και έχουμε ευρήματα. Τώρα θα αποδώσουν οι έλεγχοι».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το καλάθι του καταναλωτή, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Άρα, εφόσον αποδίδει, θα το συνεχίσουμε».