Στις 9 Νοεμβρίου 2021 υπογράφηκε στο Διοικητήριο Καλαμάτας προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Καλαμάτας και του ΝΠΔΔ «Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμάτας» για την υλοποίηση της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια χλοοτάπητα και διαφόρων υλικών στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας», προϋπολογισμού 360.517,60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Φορέας χρηματοδότησης και υλοποίησης ήταν η Περιφέρεια, κύριος του έργου ο Δήμος Καλαμάτας και φορέας λειτουργίας ο Αθλητικός Οργανισμός.
Εν συνεχεία ξεκίνησαν εργασίες στο γήπεδο, κυριολεκτικά εκ βάθρων, αφού ξηλώθηκαν τα πάντα, ενώ έγινε μέχρι και αντικατάσταση του συστήματος ποτίσματος.
Όταν έπειτα από αρκετούς μήνες εργασιών το γήπεδο παραδόθηκε προς χρήση (βιαστικά, όπως είχαν πει και οι άνθρωποι της εταιρείας, αλλά η Καλαμάτα ήθελε να παίξει στο συγκεκριμένο γήπεδο), στο «Θάρρος» είχαμε γράψει (Ιούνιος του 2022) για κάποια κενά που είχαμε δει ανάμεσα στο χλοοτάπητα, με τους ανθρώπους της εταιρείας που υλοποίησε το έργο, αλλά και του Δήμου, να είναι καθησυχαστικοί.
Μάλιστα, τότε είχε ειπωθεί μέχρι και το ότι το συγκεκριμένο γήπεδο ποδοσφαίρου (σε επίπεδο υποδομών) συγκαταλεγόταν στα καλύτερα της χώρας.
Κι αφού ακολούθησαν ξανά εργασίες στο χλοοτάπητα, το γήπεδο φάνηκε να βελτιώνεται. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην αρχή του προηγούμενου μήνα, οπότε ο προπονητής της Καλαμάτας, μετά το φιλικό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό Β, δήλωσε ότι μεγάλος αντίπαλος για την ομάδα ήταν το γήπεδο.
Έτσι άρχισαν εκ νέου εργασίες, με την ΠΑΕ να εκδίδει την εξής ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ Καλαμάτα ανακοινώνει ότι κλείνει άμεσα το γήπεδο της Παραλίας για την ανακατασκευή του χλοοτάπητα που είναι σε πολύ κακή κατάσταση.
Ήδη με εντολή του προέδρου μας κ. Πρασσά από αύριο ξεκινούν τα έργα, ώστε ο χλοοτάπητας να είναι σε άριστη κατάσταση όταν ξεκινήσουν τα επίσημα παιχνίδια της Μαύρης Θύελλας σε πρωτάθλημα και κύπελλο προς τα τέλη Σεπτέμβρη».
Κι αφού έγιναν ξανά εργασίες και το γήπεδο περιφράχθηκε περιμετρικά, φθάνουμε στους επίσημους αγώνες της Καλαμάτας, αρχικά για το Κύπελλο την προηγούμενη Πέμπτη και για το πρωτάθλημα τη Δευτέρα.
Αν, λοιπόν, κάποιος παρατηρούσε το χλοοτάπητα στα δύο συγκεκριμένα παιχνίδια, θα διαπίστωνε ότι είχε αρκετά κενά, ενώ είχε πέσει αρκετό χώμα για να καλυφθούν.
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τι γίνεται με το Δημοτικό Στάδιο και ειδικότερα με το χλοοτάπητα. Άραγε, τηρούνται οι προϋποθέσεις που η εταιρεία είχε θέσει από την αρχή, ώστε αυτό να παραμένει σε καλή κατάσταση; Κι αν ναι, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα;
Κι αφού πριν από μερικές μέρες το γήπεδο έκλεισε για να γίνουν εργασίες, έπρεπε τόσο σύντομα να γίνουν παιχνίδια και, μάλιστα, δύο;
Τι, τελικά, συμβαίνει στο συγκεκριμένο γήπεδο το ξέρουν μόνοι οι ειδικοί, που θα πρέπει να δώσουν σαφείς εντολές και οδηγίες στους αρμοδίους του Δήμου για τη σωστή χρήση του και, φυσικά, οι εντολές και οι οδηγίες να τηρηθούν κατά γράμμα.
Δεν είναι δυνατόν έπειτα από κάθε παιχνίδι να μπαίνουν περιμετρικά πάσσαλοι, που είναι άκρως επικίνδυνοι για τους εκατοντάδες αθλούμενους που καθημερινά τρέχουν γύρω από αυτό.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το χορτάρι είναι κάτι σημαντικό και για την αποθεραπεία αθλητών του στίβου, αλλά, δυστυχώς, μετά την έναρξη των εργασιών για το χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου, καταστράφηκε αυτό που υπήρχε στην ανατολική και νότια εξωτερική πλευρά του γηπέδου… κι ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση