Πρόταση – κάλεσμα της γενικής συνέλευσης που συγκάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών το βράδυ της Πέμπτης στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από την ευρύτερη περιοχή, είναι να υπάρξει ένα ενιαίο ημερομίσθιο για την ελαιοσυγκομιδή και έτσι αποφασίστηκε το ανώτατο να είναι 45 ευρώ.
Στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε συζήτηση και εκφράστηκαν απόψεις και προτάσεις τόσο για την τρέχουσα ελαιοσυγκομιδή όσο και για προβλήματα που αφορούν στην ελαιοκαλλιέργεια, αλλά και γενικότερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Η μαζική συμμετοχή αγροτών αποτελεί άκρως ενθαρρυντικό χαρακτηριστικό, καθώς αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της συνεργασίας και της οργάνωσής τους για την από κοινού αντιμετώπιση ζητημάτων που τους αφορούν.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τόνισε πως «οι αγρότες παραγωγοί και οι εργάτες είμαστε ένα» και μπήκε κατευθείαν στο θέμα, που ήταν η ελαιοσυγκομιδή και τα ημερομίσθια των εργατών γης. «Να αποφασίσουμε ένα πλαφόν. Να μην ξεφύγει η κατάσταση», σημείωσε με έμφαση.
Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, από τη Μεσσήνη και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, εξέφρασε τη χαρά του που έβλεπε τόσο κόσμο και είπε πως καλό είναι να μπαίνουν κι άλλα θέματα σε συζήτηση, τονίζοντας: «Εμείς λέμε ότι έχουμε πολύ σοβαρό θέμα με τους εργάτες γης και αυτό πρέπει να λυθεί κρατικά».
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων, Ασημάκης Ντεμερούκας, τόνισε ότι «το εργατικό είναι αυτό που καίει» και είπε πως «το λάδι φέτος είναι ακριβό, αλλά φέτος δεν έχουμε παραγωγή». Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «εργάτες θα υπάρχουν», εστιάζοντας σε βιώσιμο ημερομίσθιο και για τους παραγωγούς και για τους εργάτες.
«Είναι σοβαρό το θέμα με τους εργάτες. Να μεριμνήσουμε και να το διαχειριστούμε. Ούτε επιστήμονας γιατρός δεν παίρνει τόσα που ζητάνε…», είπε ο γραμματέας του Συλλόγου Μελιγαλά, Παναγιώτης Θλιμμένος, ενώ ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Σπύρος Νικολόπουλος, επισήμανε πως «υπάρχουν δύο πραγματικότητες: 1. Εμείς έχουμε τεράστιο κόστος παραγωγής. 2. Το μεροκάματο των εργατών, γιατί έχουν κι αυτοί κόστος τεράστιο». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως η κυβέρνηση απειλεί με πλαφόν, αλλά αν είχαν εγγυημένη τιμή, θα ήταν αλλιώς η κατάσταση.
Σε παρέμβασή του ο κ. Κοροβίλας ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις από κοινού με τον Α.Σ. Γαργαλιάνων και Συλλόγους της Κρήτης στο υπουργείο, μιλώντας για «αδιαφορία απόλυτη». Αναφέρθηκε επίσης στο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη βάσει νόμου, τονίζοντας: «Δε θέλουμε δούλους. Να μπει ένα πλαφόν. Και ο αγρότης να μπορεί να πληρώσει και ο εργάτης να αμείβεται καλά για τη δουλειά του».
Το πρώην μέλος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Παγάνης, τόνισε: «Δεν έχω δει σε καμία άλλη δουλειά ο εργαζόμενος να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του εργοδότη για να πληρωθεί ανάλογα με τον τζίρο. Θέλουμε συνεργάτες και όχι συνεταίρους. Το πολύ μέχρι 45 ευρώ, είναι δίκαιο μεροκάματο. Και αυτό ανάλογα και με τις παροχές».
Ο Τάκης Αλεξανδρόπουλος ανέφερε πως φέτος με τους ανειδίκευτους το 40άρι είναι υπεραρκετό, ενώ ο Κώστας Κυριακόπουλος είπε πως «ταβάνι το 50άρι είναι ικανοποιητικό για όλους».
Ο Τέλης Καναβός ανέφερε πως ό,τι αποφασίσουν πρέπει να τηρηθεί και έστρεψε τα βέλη του σε βουλευτές και Περιφέρεια, που στα λόγια τούς στηρίζουν, αλλά προχθές ήταν απόντες, ζητώντας την οργάνωση των αγροτών και διεκδικήσεις.
Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος είπε πως είναι δύσκολη η φετινή χρονιά, γιατί η παραγωγή είναι 50% κάτω από πέρυσι, ενώ σημασία έχει και πόσο μπορεί να αποδώσει ένας εργάτης, θεωρώντας λογικό ημερομίσθιο κοντά στα 50 ευρώ.
Ο γραμματέας του Α.Σ. Φιλιατρών, Αναστάσιος Γαβρίλης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της φετινής ελαιοσυγκομιδής, συνιστώντας ψυχραιμία και όλοι να τηρήσουν την τιμή που θα συμφωνηθεί.
Ο Ηλίας Γεωργίου έθεσε το ζήτημα ότι πολλοί ανειδίκευτοι εργάτες δεν μπορούν να πληρωθούν με εργόσημο, ενώ ο Παναγιώτης Τσεκούρας ζήτησε να βγει και ένα ψήφισμα για την απόφαση της συνέλευσης.
Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις και καταληκτικά αποφασίστηκε να υπάρξει ενιαίο ημερομίσθιο για τους ελαιοκαλλιεργητές, το οποίο θα είναι και το ανώτατο ύψος ημερομισθίου, ενώ θα πρέπει τηρηθεί από όλους τους παραγωγούς. Συμφωνήθηκε δε κατά πλειοψηφία, προτείνοντας ως βιώσιμη λύση για τους ελαιοπαραγωγούς, το ανώτατο ημερομίσθιο να είναι στα 45 ευρώ.
Του Ηλία Γιαννόπουλου