Πιλοτική Δράση Ανακύκλωσης Βιο-αποβλήτων
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης δράσης με στόχο την εκτροπή 20% οργανικών απορριμμάτων», ο Δήμος Καλαμάτας προχώρησε στην έναρξη του πιλοτικού προγράμματος “Eco-έτοιμος”, που αφορά στην ανακύκλωση βιο-αποβλήτων κουζίνας, με την προμήθεια μικρού οικιακού κάδου με ειδικό βιο-φίλτρο που αποτρέπει τις οσμές στα νοικοκυριά που συμμετέχουν.
Προχθές το μεσημέρι, στο Πάρκο Τσέπης της οδού Χρυσανθέμων στην Καλαμάτα, οργανώθηκε εκδήλωση για την έναρξη της σημαντικής αυτής δράσης, παρουσία του προέδρου του ΦΟΣΔΑ, Σταύρου Αργειτάκου και του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 400 νοικοκυριά στην περιοχή νότια του νέου Δημαρχείου, που περικλείεται από τις οδούς Λήμνου (από Ανθέων), Ελαίας, Χρυσανθέμων, Ρόδων, Ανεμώνης, Μυρτιάς, Ανθέων.
Συνολικά διανεμήθηκαν σχεδόν 200 μικροί οικιακοί κάδοι με ειδικό βιο-φίλτρο που αποτρέπει τις οσμές, στους οποίους μπορούν οι πολίτες να ρίχνουν τα βιο-απόβλητα της κουζίνας τους, κι όταν ο μικρός κάδος- που περιέχει βιοδιασπώμενες σακούλες- γεμίζει, οι σακούλες θα πετάγονται στους μεγάλους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν αρχικά σε συγκεκριμένες γειτονιές, με ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου να συλλέγει τα βιο-απόβλητα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας επισήμανε πως έπειτα από τη διανομή περίπου 550 κάδων οικιακής κομποστοποίησης, οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για τη μείωση των αστικών απορριμμάτων συνεχίζονται με αυτή την πιλοτική δράση, η οποία θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα και θα λειτουργήσει ως προάγγελος του Προγράμματος «Πληρώνω όσο πετάω», για το οποίο αναμένεται έγκριση.
Με τη σειρά της, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων δήλωσε πως η υπηρεσία φιλοδοξεί να επεκταθεί το δίκτυο αποδιαλεγμένου οργανικού υπολείμματος σε βάθος χρόνου, σε όλον το Δήμο.
Τι ρίχνουμε στους μικρούς οικιακούς κάδους βιο-αποβλήτων
Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (και τα κόκκαλα). Υπολείμματα καφέ και τσαγιού (και τα φίλτρα τους). Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους). Τσόφλια αυγών. Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια. Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες, γιαούρτι κλπ. Λίγα φύλλα.
Τι δε ρίχνουμε μέσα στους οικιακούς κάδους βιο-αποβλήτων
Νωπά κρέατα και ψάρια. Μαγειρικά λάδια και λίπη. Συσκευασίες κάθε είδους. Κάψουλες καφέ. Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι. Στάχτη. Αποτσίγαρα. Ακαθαρσίες κατοικιδίων.