Πολύ χειρότερα απ’ ό,τι περίμεναν κυλάει ποσοτικά στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας η ελαιοσυγκομιδή, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες, ενώ τα ελαιοτριβεία δέχονται τις πρώτες ποσότητες ελαιοκάρπου.
Πάρα πολλοί παραγωγοί ανά τη Μεσσηνία έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη κακοκαιρία που θα προκαλούσε μεγαλύτερο πλήγμα στη φετινή παραγωγή.
Η ποιότητα, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Νηλέα, Γιώργο Κόκκινο, είναι εξαιρετική, με την περιοχή εκεί να μαζεύει αυτή την περίοδο τις μαυρολιές. Όπως μας είπε, τη Δευτέρα η τιμή στην οποία δόθηκε φρέσκο λάδι για Ιταλία ήταν 7,80 ευρώ το κιλό, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη των τιμών.
Μεγάλη μείωση
Στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αβίας και Μ. Μαντίνειας οι παραγωγοί παραδίδουν ελαιόκαρπο, όμως «λίγα πράγματα» όπως μας είπαν από το Συνεταιρισμό. Το ελαιοτριβείο του ξεκίνησε να δουλεύει από τη Δευτέρα και μέχρι χθες είχαν παραδοθεί περίπου δύο τόνοι καρπού. Όπως μας εξήγησε, όμως, άνθρωπος του Συνεταιρισμού, το ελαιοτριβείο για να αρχίσει να δουλεύει χρειάζεται 30 τόνους. «Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη σημαντικά. Στις πιο ψηλά περιοχές θα πάει καλύτερα. Όπως στη Μεγάλη Μαντίνεια, όπου είναι καλύτερα τα πράγματα. Οι παραγωγοί εκεί μπορεί να φτάσουν και στο 80% της περσινής παραγωγής τους. Αντίθετα, στη Μικρή Μαντίνεια θα πάνε ίσως και κάτω από το 50% σε σχέση με πέρυσι», μας είπαν από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αβίας και Μ. Μαντίνειας.
Σήμερα ξεκινά κανονικά και η λειτουργία του ελαιοτριβείου του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πεταλιδίου. Καθώς έχει προχωρήσει σε αλλαγή μηχανημάτων, έχει βάλει δοκιμαστικά μόνο μια φορά καρπό μέχρι τώρα. Ήδη, όμως, έχει φανεί η μεγάλη μείωση στη φετινή παραγωγή. «Οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν, αλλά όχι πάρα πολύ, καθώς δε βοηθούν την εργασία στην ύπαιθρο οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ακόμα. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη σε μεγάλο ποσοστό. Θα είναι παραπάνω από 50% μειωμένη. Έχουμε παραγωγούς που έβγαζαν 6-7 τόνους και φέτος συζητούν για έναν τόνο!», σημείωσε άνθρωπος από το Συνεταιρισμό του Πεταλιδίου.
Πτώση και στην μαυρολιά
Ούτε παραγωγή ούτε καλές αποδόσεις έχει η περιοχή του Αμπελόφυτου στην Πυλία, όπως μας είπαν από τον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Αμπελόφυτου. Η ελαιοσυγκομιδή της μαυρολιάς βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτή την περιοχή, αλλά η χρονιά δεν προδιαγράφεται καλή.
Το ελαιοτριβείο δουλεύει από τις 13 του μήνα και όπως μας είπαν, η παραγωγή είναι τουλάχιστον 50% κάτω σε σύγκριση με την περσινή.
Η δε ποικιλία της μαυρολιάς ραβδίζεται νωρίς και στην περιοχή εκεί κυριαρχεί. «Έχει πάθει μεγάλη καταστροφή η μαυρολιά, ενώ μετά θα ξεκινήσει και η κορωνέικη. Ευελπιστούμε σε καλύτερες αποδόσεις μετά τις 10 Νοεμβρίου. Ο κόσμος έχει βγει και μαζεύει την παραγωγή, γιατί φοβάται τον καιρό, μην έρθει καμιά κακοκαιρία», σημείωσαν από τον Συνεταιρισμό του Αμπελόφυτου.
Υψηλή τιμή
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Νηλέας στη Χώρα, Γιώργος Κόκκινος, επιβεβαίωσε ότι στην περιοχή η παραγωγή της μαυροελιάς είναι μικρή, ενώ ορισμένοι παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκομίζουν μαζί και κορωνέικη ποικιλία, λόγω της μικρής παραγωγής της μαυρολιάς. «Η μαυρολιά φέτος είναι στο 50% της περσινής παραγωγής. Αλλά η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή. Είναι και αρκετά όψιμη η φετινή χρονιά», πρόσθεσε ο κ. Κόκκινος.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Νηλέας είπε ότι τη Δευτέρα πουλήθηκε φρέσκο λάδι για Ιταλία στην τιμή των 7,80 ευρώ, αλλά για το τι θα γίνει μετά… «Είμαστε στο ξεκίνημα, κανείς δε διακινδυνεύει να κάνει πρόβλεψη για τις τιμές. Τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. Θα είναι καλές οι τιμές, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο. Το αρνητικό, βέβαια, είναι ότι οι τιμές αυτές παρέσυραν και το κόστος παραγωγής, το οποίο αυξήθηκε», σχολίασε ο κ. Κόκκινος.
Από σήμερα ξεκινάει τη λειτουργία του και το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και όπως τόνισε ο πρόεδρός του Μιχάλης Αντωνόπουλος, δυστυχώς τα πράγματα με την παραγωγή είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι αναμένονταν. «Οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει και μαζεύουν στην Καλαμάτα και μας περιμένουν να ανοίξουμε, αλλά η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη», εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος.
Της Βίκυς Βετουλάκη