Να μπορούν να καλέσουν εργάτες από τρίτες χώρες ζητούν οι εργολάβοι
Εργάτες δε λείπουν μόνο από τη γη και τις καλλιέργειες της Μεσσηνίας, αλλά το πρόβλημα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο, με τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα. Εργολάβοι και κατασκευαστές στη Μεσσηνία τονίζουν ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν, προτιμούν να διατηρούν την κάρτα ανεργίας ή να παίρνουν τα επιδόματα που δίνει η Πολιτεία, ενώ οι περισσότεροι ξένοι εργάτες που κρατούσαν τον κλάδο δυνατό, έχουν πλέον αναχωρήσει από την Ελλάδα.
«Οι Έλληνες δε θέλουν να δουλέψουν»
Μεγάλο χαρακτήρισε το πρόβλημα της έλλειψης εργατών, και ανειδίκευτων και τεχνιτών, ο πολιτικός μηχανικός και εργολήπτης δημοσίων έργων Ευστάθιος Τζικάκης. «Θέλουμε εργάτες, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε. Οι ντόπιοι εδώ και πολλά χρόνια δε θέλουν να δουλέψουν στα έργα. Φέτος θέλω οδηγούς και δεν μπορώ να βρω. Ούτε εγώ ούτε άλλοι συνάδελφοι. Ούτε καν ανειδίκευτους εργάτες βρίσκουμε. Με το ζόρι βρίσκουμε κανέναν ξένο», σημείωσε ο κ. Τζικάκης.
Κι όταν του θέσαμε το ζήτημα της ανεργίας στη χώρα μας, σημείωσε: «Έτσι λέμε, ότι έχουμε ανεργία, αλλά κανείς δεν έρχεται για δουλειά». «Βολεύονται με τα επιδόματα. Και σου λέει από το να παίρνω 1.000 ευρώ και να δουλεύω, ας παίρνω 500 ευρώ και να κάθομαι σπίτι μου και στην καφετέρια για καφέ», συμπλήρωσε.
Οι ξένοι εργάτες, όπως είπε ο κ. Τζικάκης, έχουν φύγει από την Ελλάδα. «Οι Αλβανοί που ήταν καλοί εργάτες έχουν φύγει. Πήγαν στο εξωτερικό και παίρνουν περισσότερα χρήματα. Εμείς εδώ δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 120 ευρώ μεροκάματο που παίρνει ο ανειδίκευτος εργάτης στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Η μόνη λύση που βλέπει ο ίδιος είναι να επιτραπεί να έρθουν εργάτες από άλλες χώρες, αλλιώς το πρόβλημα θα γιγαντώνεται.
«Να έρθουν εργάτες με πρόσκληση»
Πάντα τέτοια εποχή το πρόβλημα με τους εργάτες είναι πιο έντονο, καθώς είναι και η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής, τόνισε ο εργολήπτης Ηλίας Ζωντανός, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Μεσσηνίας.
Ειδικά, όπως είπε, στην περιοχή της Πυλίας, τα έργα στην Costa Navarino έχουν απορροφήσει πολύ μεγάλο αριθμό εργατών, με αποτέλεσμα αυτοί να λείπουν από τα υπόλοιπα. Τώρα δε με την υπογραφή της σύμβασης για το μεγάλο οδικό έργο Καλαμάτα – Πύλος, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει, θα χρειασθεί εργατικό προσωπικό που θα λείψει από άλλα έργα.
«Έχουν φύγει από τη χώρα μας και πάρα πολλοί ξένοι εργάτες με την κρίση και την πανδημία. Χρειαζόμαστε και απλούς εργάτες και εξειδικευμένο προσωπικό και δε βρίσκουμε. Οι ντόπιοι έχουν τις δουλειές τους ή τα χωράφια τους και δεν έρχονται για μεροκάματο. Και κακά τα ψέματα, στο χαντάκι δεν πάει ο δικός μας. Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να μπορούμε και εμείς να φέρουμε εργάτες με πρόσκληση, όχι μόνο εργάτες γης», κατέληξε ο κ. Ζωντανός.
«Διώχνουμε δουλειές»
Ο κ. Δημήτρης Μουτσώκος από την εταιρεία «Παντεχνική Μεσσηνίας» χαρακτήρισε το πρόβλημα με την εύρεση εργατών τεράστιο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους τεχνίτες. «Με απλούς εργάτες, λίγο-πολύ, βολευόμαστε. Δεν υπάρχουν όμως χτίστες, υδραυλικοί κ.ά. Έλληνες δε νομίζω πως υπάρχουν πλέον να δουλεύουν. Είναι ξενοκρατούμενη η οικοδομή και τα έργα. Οι τελευταίοι Αλβανοί έφυγαν και έχουν κάνει σπίτια και πολυκατοικίες στην Αλβανία, η οποία αναπτύσσεται. Έχουν μείνει πλέον οι μεγάλοι που δεν μπορούν να δουλέψουν. Οι νέοι είναι ή στις καφετέριες ή στα πανεπιστήμια. Εργάτες δεν έχουμε καθόλου. Μας “έφαγαν” και τα επιδόματα», σημείωσε.
«Είμαστε μια εταιρεία που πληρώνει καλά και δόξα τω Θεώ έρχονται για δουλειά. Το αντιμετωπίζουμε το ζήτημα μέχρι στιγμής, αλλά δεν μπορούμε να ανοιχτούμε πάρα πέρα. Διώχνουμε δουλειές. Πλέον έχουμε δουλειές τριμήνου, ενώ παλιά είχαμε κλείσει το πλάνο για όλο το χρόνο. Τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, για να είμαστε εντάξει με τους πελάτες», κατέληξε ο κ. Μουτσώκος.
«Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία»
Τα ελληνικά εργατικά χέρια είναι σημαντικά μειωμένα, όπως είπε ο τοπογράφος μηχανικός,εργολάβος δημοσίων έργων Γιάννης Αργυράκης. «Τα πιο πολλά εργατικά χέρια είναι ξένοι πλέον. Κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι είναι από τους πρώτους που ήρθαν. Τα παιδιά, όμως, αυτών των πρώτων μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, δεν ακολουθούν εύκολα τη δουλειά του πατέρα τους. Παίρνουν την ελληνική νοοτροπία. Δυστυχώς, πλέον η έλλειψη εργατικών χεριών δεν είναι μόνο στις ελιές. Είναι συνολικό το θέμα και όσο πιο πολύ γερνάει ο πληθυσμός τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται. Σε βάθος χρόνου θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικών χεριών και τεχνιτών. Δύσκολα σήμερα βρίσκεις έναν “μπετατζή” ή έναν που να δουλεύει σκεπάρνι», σημείωσε ο κ. Αργυράκης.
Ακόμα και απλούς εργάτες, όπως εξήγησε, είναι δύσκολο να βρεις, γιατί πλέον και αυτοί πρέπει να ξέρουν «πέντε» πράγματα και να έχουν μια σχέση με το αντικείμενο. «Η έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού θα οξύνεται στο μέλλον. Θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα. Και οι όποιες αυξήσεις μισθών δε θα προκύψουν από συλλογικές συμβάσεις ή ανακοινώσεις, αλλά από την προσφορά και τη ζήτηση. Και πρέπει κάποια στιγμή να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία», κατέληξε.
Της Βίκυς Βετουλάκη